Anonimen
|
Krofi Za krofe ima skoraj vsaka gospodinja svoj recept. Mi vam ponujamo dva. Po prvem potrebujemo: 1 kg moke, 10 dag sladkorja, 10 dag masla, 5 dag kvasa, 1 dag soli, 5 rumenjakov in 3 dl mleka. Po receptu iz Štanjela pa potrebujemo: 1 kg moke, 2 celi jajci, 8 rumenjakov, 12 dag masla, 12 dag sladkorja, 10 dag kvasa, pol kozarca ruma ali žganja, kozarec vina, 3 dl mleka, vanilijo in naribano lupinico limone. Kakovost krofov je odvisna od bogastva sestavin in pedantnosti gospodinje pri pripravi. Krofe pripravljamo v toplem prostoru in vse sestavine morajo biti mlačne. Kvas najprej nadrobimo v mlačno mleko skupaj z žličko sladkorja. V skledi penasto stepemo maslo in sladkor, dodamo moko, vanilijo in limonino lupinico ter dolijemo mleko, rum, vino in pripravljen kvas. Bistveno je, da maso zares dobro stepemo, saj je od tega odvisna rahlost krofov. Nato pustimo testo vzhajati na toplem. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko in razvaljamo na pol prsta na debelo. Z modelčkom oblikujemo iz njega kroge. Na sredo kroga damo žličko marmelade in ga pokrijemo z drugim krogcem testa, nato robove dobro stisnemo. Krofe obrežemo z majhnim obodom, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko so dobro vzhajani, jih ocvremo na vročem olju. Stepanje testa za krofe je bilo nekoč zelo naporno delo. Gospodinje so bolele roke, bile so prepotene in marsikatera se je tega dela kmalu naveličala. Testa ni stepla do rahlosti, zato so bili krofi trdi. Pogosto so gospodinje pripravile krofe le zato, da so ustregle družini. No, ob sedanjih pripomočkih si jih lahko privoščimo vsak dan. Morda jih zato ne cenimo tako kot nekoč, ko so nanje čakali celo leto Štravbe Po prvem receptu potrebujemo kilogram namenske moke, pol litra potopljene smetane, 15 dag sladkorja, 4 ali 5 celih jajc, 2 pecilna praška, po potrebi mleko. Iz sestavin naredimo mehkejše testo, ga po potrebi vzhajamo, razvaljamo, razrežemo z rezilom za štravbe, ocvremo in potresemo s sladkorjem. Za drug recept pa potrebujemo 30 dag moke, 3 rumenjake, 5 žlic vina, 5 žlic mleka, malo soli, 2 žlici ruma. Vse skupaj zamesimo, testo pustimo počivati najmanj pol ure, nato ga na tanko razvaljamo in razrežemo. Krofi Vzamemo kilogram moke, 10 dag kvasa, 14 dag olja, 4 žlice sladkorja, 8 rumenjakov, 4 žlice ruma, 4 decilitre mleka. Vse sestavine skupaj premešamo in z ročnim ali z električnim mešalnikom stepamo približno 15 minut. Iz testa oblikujemo enakomerne kroglice in jih pustimo vzhajati eno uro. Pomembno je, da krofe delamo v toplem prostoru. Krofe ocvremo v vročem olju. Najprej jih cvremo dve minuti na eni strani, v pokriti posodi, nato pa še dve minuti na drugi strani, vendar v odkriti posodi. Že nekoliko ohlajenim vbrizgamo marmelado. Krofove marjetke Zanje potrebujemo kilogram moke, 6 dag kvasa, 8 rumenjakov, 8 dag margarin, 6 dag sladkorja, 7 do 8 žlic ruma, sol, limonino in pomarančno lupino. Iz sestavin umesimo testo in ga počasi stepamo, da se loči od kuhalnice, oblikujemo hleb in ga vzhajamo najmanj 20 minut. Testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo, ga razrežemo s primernim obročkom in vanj petkrat zarežemo z nožem. Krofe ocvremo, na koncu pa jih okrasimo z marmelado in s sladkorjem.
|