Matejusska
|
S hčerko že od 5. meseca hodiva zaradi hipotonije v RA. Fizioterapija je fajn pomagala, shodila je kar kmalu. Zdaj pa sva imeli kao zadnji pregled v RA in so delali Denverjev test. Zdravnica je rekla, da morava k logopedu, ker tamala še nič ne govori. Ona sicer veliko čeblja, edina beseda pa je "ata" ampak s tem ne misli atija ampak tako poimenuje vse. Sicer pa veliko stvari razume. Če ji rečem naj prinese knjigico, jo bo prinesla, isto čeveljčke, žogo, avto, ve, kje imam prstan, pozna luč, drevo ipd., samo govori pa nič, niti ne oponaša živali. Sicer sem kar precej po internetu presrfala in berem, da veliko otrok pri 15. mesecih še ni govorilo nič, me pa vseeno zanimajo še vaše izkušnje, kako je bilo z govorom pri vaših otrocih pri 15. mesecih? Je bil kdo že tako zgodaj pri logopedu? Na srečo moja mami dobro pozna eno super logopedinjo, h kateri je tudi mene kot otroka vozila. Ta je rekla, da sicer bi res že morala nekaj besed obvladati, da pa naj ji damo še pol leta časa in če do takrat ne bo napredka, da naj pa res pridemo. Prav tako je rekla, da se danes od otrok veliko več pričakuje kot včasih (ona je logopedinja že 30 let), predvsem zato, ker grejo 1 leto prej v šolo in je v interesu, da do takrat tekoče in brez napak govorijo. Rekla je celo, da je imela pred kratkim "v obravnavi" 5. mesečnega otroka. Seveda jo bom peljala, če ji s tem lahko pomagam, mi grejo pa tele RA že prav na živce. Občutek imam, da se od otrok, ki hodijo v RA veliko več pričakuje oz. se takoj zažene paniko, če nekaj ne obvladajo do takrat, ko bi to "morali" in bi jih kar takoj pošiljali k logopedu in ne vem še kam vse. Naša pediatrinja na rednih pregledih nič ne komplicira, kdaj bi otrok moral kaj obvladati. Aja, pa če pelješ otroka k logopedu, ga moraš prej obvezno še k psihologu. Sem bila tako jezna; prepričana sem, da bi v RA pri vsakemu otroku, tudi takemu, ki mu tja nikoli ni bilo treba hodit, kaj našli da ni v redu.
|