ČebelicaMaja
|
IZVIRNO SPOROČILO: kajalin* Tutan, ne štejem tistega ko se je znala podpisati, ker ima zelo kratko ime in jo to kmalu osvojila. Pri treh letih je poznala abecedo in je pisala po nareku, mislim, da je to dovolj za pisanje... Je pa res, da se takrat še ni znala peljati s kolesom brez pomožnih koleščkov kar so verjetn vaši otroci znali.Pa sploh se ne hvalim, ampak je bila odprta tema in sem pač napisala svoje mnenje... Kajalin, potem imaš genija doma- pa ne ironično, čisto zares, ker pri treh letih imajo načeloma otroci še totalno abstraktno mišljenje in so črke zanje čista fantastika, sploh ne razumejo čemu služijo, pri treh letih večinoma rišejo glavonožce, črke pa so jim španska vas...tako da...ja, otroci so različni in vse preveč se jih forsira...vse premalo je naravnega otroštva... ja, če pokaže zanimanje za črke OK, vseeno pa je treba slediti razvoju njihovega mišljenja in ne forisirati nekaj, za kar otrok sploh še ni zrel...pri likovni pedagogiki je to še posebej jasno- mi jih forsiramo, da narišejo drevo ali človeka kot se šika- človeka v X pozi, drevo z deblom in krošnjo- oni pa to vidijo drugače in ko se jim razvije mišljenje, bo otrok sam doumel pravilno obliko in poteze neke stvari...o tem sem mislila, da pri 3 letih vsekakor miselno po shemi razvoja še niso zreli za abecedo in narek, ker tega enostavno še niso sposobni sprocesirati... morda naredijo, ker vidijo, da je nam tako všeč, razumejo pa ne... morda tvoja razume, ampak saj pravim, potem je res poseben otrok oz. nadarjen, za take otroke so pa potem tudi posebni programi- in v vrtcu in v šoli, da se nadarjenost razvija tudi še naprej...