pisanje (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Od šolarčka do šolarja

Sporočilo

suzanica -> pisanje (22.4.2012 20:03:04)

Ojla! Tiste, ki imate prvošolčke me zanima kako učijo otroke v šoli pisati črke. A obstaja kakšne knjiga, učbenik? Naš je v vrtcu in bi želel pisazi, pa ga hočem naučiti tako kot bodo pisali v šoli. LP.

krtek 1 -> RE: pisanje (22.4.2012 20:14:04)

IZVIRNO SPOROČILO: suzanica

Ojla! Tiste, ki imate prvošolčke me zanima kako učijo otroke v šoli pisati črke. A obstaja kakšne knjiga, učbenik? Naš je v vrtcu in bi želel pisazi, pa ga hočem naučiti tako kot bodo pisali v šoli. LP.

V šoli imajo posebno tehniko učenja,zato mislim da bi ga samo zmedla.Naš je znal pred vstopom v šolo napisati svoje ime in priimek ter imena družinskih članov.Poznal je vse črke in povedal prvo črko besede,ki smo mu jo v igri povedali.To je pa bilo tudi vse in ni za nikomur zaostajal.

urška -> RE: pisanje (22.4.2012 21:26:44)

ne ravno, da imajo v šoli posebno tehniko pisanja, ampak taka naj bi bila pravila zapisovanja črk. sem bila pa letos, ko se je moj sin učil pisat (čeprav je znal že prej in ko se je učil sem pazila, da se je učil pravilno), presenečena, ker je učiteljica "dovoljevala" tudi druge načine pisanja. mi je kasneje pač razložila, da nima smisla otroke popravljat pri pisanju, ker če črko že 1 leto ali več pišejo po svoje, jo bodo vedno pisali po svoje. gre pa načeloma tako, da vsako črko (velike tiskane) začneš pisati zgoraj. razen pri A, ko začneš levo spodaj in na koncu narediš sredinsko črtico.

krtek 1 -> RE: pisanje (22.4.2012 21:34:50)

IZVIRNO SPOROČILO: urška

ne ravno, da imajo v šoli posebno tehniko pisanja, ampak taka naj bi bila pravila zapisovanja črk. sem bila pa letos, ko se je moj sin učil pisat (čeprav je znal že prej in ko se je učil sem pazila, da se je učil pravilno), presenečena, ker je učiteljica "dovoljevala" tudi druge načine pisanja. mi je kasneje pač razložila, da nima smisla otroke popravljat pri pisanju, ker če črko že 1 leto ali več pišejo po svoje, jo bodo vedno pisali po svoje. gre pa načeloma tako, da vsako črko (velike tiskane) začneš pisati zgoraj. razen pri A, ko začneš levo spodaj in na koncu narediš sredinsko črtico.

Napisala sem,da imajo posebno tehniko UČENJA pisanja...

urška -> RE: pisanje (23.4.2012 8:04:00)

oprosti, očitno mi je ena besedica pobrgnila. tudi posebne tehnike UČENJA pisanja, po moje nimajo.

kajalin* -> RE: pisanje (23.4.2012 11:34:45)

naša piše že od 3 leta dalje in sploh ni nič slabega pri tem, sedaj je prvošolka in nima nobenih problemov...Ma kr nekam mi grejo tiste izjave, češ nič otroka prej učit črk in brat, ja kako vam pa to uspe, nimajo vaši otroci nobenega interesa do črk ? A mu rečete naj počaka na šolo ?

ČebelicaMaja -> RE: pisanje (23.4.2012 16:42:06)

IZVIRNO SPOROČILO: kajalin*

naša piše že od 3 leta dalje in sploh ni nič slabega pri tem, sedaj je prvošolka in nima nobenih problemov...Ma kr nekam mi grejo tiste izjave, češ nič otroka prej učit črk in brat, ja kako vam pa to uspe, nimajo vaši otroci nobenega interesa do črk ? A mu rečete naj počaka na šolo ?

ah to ni še nič, moja zna pri treh že logaritme in poštevanko do 100, pa dva tuja jezika [sm=zmeden.gif] pa dej no dej ... kako vam uspe... mogoče se raje vozimo s kolesom, plezamo po vejah, igramo s sovrstniki... vse pač ob svojem času...eni prej, eni kasneje, pri 10 letih še nisem videla otroka, ki bi ne znal pisati... mi grejo pa zelo na živce taka primerjanja in še bolj taki komentarji...

ZARA -> RE: pisanje (23.4.2012 18:50:15)

Osebno mislim, da je bolje, če se otrok zna sam napraviti, pa nos in rit obrisat do prvega razreda. To ga boš morala sama naučit. Za vse ostalo (kar pride s šolo) so tu strokovnjaki.

krtek 1 -> RE: pisanje (23.4.2012 21:36:38)

IZVIRNO SPOROČILO: urška

oprosti, očitno mi je ena besedica pobrgnila. tudi posebne tehnike UČENJA pisanja, po moje nimajo.

No,ko boš imela šolarčka se oglasi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Če ga pa imaš,pa samo zvezek odpri in ti bo marsikaj jasno..

urška -> RE: pisanje (24.4.2012 10:27:40)

ne boš verjela, ampak ga že imam. in kaj bi še rada vedela? glede na to, da sem se opravičila, bi tudi ti lahko komunicirala z normalnim tonom.
in če bi ti moj prvi post do konca prebrala, bi to že takoj ugotovila. če pa se zaletiš, kot rečemo pri nas," kot tele v nova vrata" potem se pa seveda lahko usajaš. in še enkrat: to, kako se učijo pisat, ni nobena posebna tehnika učenja. tako se pač piše.

kajalin* -> RE: pisanje (7.5.2012 9:12:38)

samo napadanje, ja sej res je verjetno bolje plezati po drevesih, pa kolesarit, k pri nas tega ne počnemo,samo sedimo za mizo in teramo ubogega otroka,da se uči hehehe,mislim hudo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]ČebelicaMaja, nisem mislila primerjati svojo s tvojimi otroci, ampak s tistimi, ki sami pokažejo interes do učenja, otroci so različni in naša  nikoli ni bila taka, da ji je bilo v veselje cel popoldan kopati po pesku, žal rada piše, riše, bere...

Tutan -> RE: pisanje (7.5.2012 9:37:16)

Tole pisanje pri treh letih gre tudi meni malo v nos. Kaj je to pisanje? Kako definiraš pisanje? Namreč pišem sedaj jaz tu, pišejo otroci narek, zapišemo svoje misli.
Če otrok napiše svoje ime ali pa napiše nekaj črk (magari celo abecedo), to še ni ravno pisanje. Pač obvlada črke in jih je sposoben tudi zapisato. In pri treh letih otrok načeloma ne piše knjig [sm=zmeden.gif], ampak sledi nekemu sosledju znakov. Seveda si je pri treh sposoben zapomniti, da je M takšnen in se zapiše/nariše kot M. Ne bo pa napisal Majhen rdeč avto se pelje po hribu, v njem sedita pujsa Pepa in mami Pujsa.
In internet je ena čudovita zadeva, kjer lahko povzdigujemo svoje otroke, brez da bi dejansko pomislili na to, ali otrok to dejansko počne. In kot je ena omenila, ah kaj je to, moj že zna logaritme in potence. Ja, točno tako je. Tudi sama lahko zapišem, da je bil moj pri treh letih plavalec, čeprav je bil daleč od tega, ampak hej, saj se je sam brez rokavčkov zadržal nad vodo nekaj sekund - in od tega do samostojnega plavalca je preteklo vmes saj leto dni časa. Pa še vedno, če želim povzdignit svojega otroka bom seveda rekla, da je moj pri treh že plaval. In kaj počnete drugi starši, ali vaši otroci nikoli ne pokažejo interesa do plavanja?

Odgovor orginalnemu vprašanju: Mi imamo eno plastificirano tabelico, kjer je narisano in nakazano, kako se črke pravilno zapišejo. Vendar dvomim, da če otrok osvoji določeno črko, da jo mora zapisovat po točno določeni tehniki. Obstaja pa tudi kar nekaj delovnih zvezkov od 3-6 let, kjer se riše vzorčke, zapiše kakšno črko, številko, malo barva, računa - luštne zadeve za kakšne deževne dni.

kajalin* -> RE: pisanje (8.5.2012 9:20:17)

Tutan, ne štejem tistega ko se je znala podpisati, ker ima zelo kratko ime in jo to kmalu osvojila. Pri treh letih je poznala abecedo in je pisala po nareku, mislim, da je to dovolj za pisanje... Je pa res, da se takrat še ni znala peljati s kolesom brez pomožnih koleščkov kar so verjetn vaši otroci znali.Pa sploh se ne hvalim, ampak je bila odprta tema in sem pač napisala svoje mnenje...

ČebelicaMaja -> RE: pisanje (10.5.2012 10:00:19)

Tutan, ne štejem tistega ko se je znala podpisati, ker ima zelo kratko ime in jo to kmalu osvojila. Pri treh letih je poznala abecedo in je pisala po nareku, mislim, da je to dovolj za pisanje... Je pa res, da se takrat še ni znala peljati s kolesom brez pomožnih koleščkov kar so verjetn vaši otroci znali.Pa sploh se ne hvalim, ampak je bila odprta tema in sem pač napisala svoje mnenje...

Kajalin, potem imaš genija doma- pa ne ironično, čisto zares, ker pri treh letih imajo načeloma otroci še totalno abstraktno mišljenje in so črke zanje čista fantastika, sploh ne razumejo čemu služijo, pri treh letih večinoma rišejo glavonožce, črke pa so jim španska vas...tako da...ja, otroci so različni in vse preveč se jih forsira...vse premalo je naravnega otroštva... ja, če pokaže zanimanje za črke OK, vseeno pa je treba slediti razvoju njihovega mišljenja in ne forisirati nekaj, za kar otrok sploh še ni zrel...pri likovni pedagogiki je to še posebej jasno- mi jih forsiramo, da narišejo drevo ali človeka kot se šika- človeka v X pozi, drevo z deblom in krošnjo- oni pa to vidijo drugače in ko se jim razvije mišljenje, bo otrok sam doumel pravilno obliko in poteze neke stvari...o tem sem mislila, da pri 3 letih vsekakor miselno po shemi razvoja še niso zreli za abecedo in narek, ker tega enostavno še niso sposobni sprocesirati... morda naredijo, ker vidijo, da je nam tako všeč, razumejo pa ne... morda tvoja razume, ampak saj pravim, potem je res poseben otrok oz. nadarjen, za take otroke so pa potem tudi posebni programi- in v vrtcu in v šoli, da se nadarjenost razvija tudi še naprej...

uškinamama -> RE: pisanje (10.5.2012 10:17:17)

Pri treh letih je poznala abecedo in je pisala po nareku, mislim, da je to dovolj za pisanje

Kako po nareku? Napiši A, kot avto (recimo) ali napiši RRRR...

ali napiši : Danes je en topel spomladanski dan.

Ker tukaj jaz vidim razliko, pri dojemanju kaj otroci znajo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

uškinamama -> RE: pisanje (10.5.2012 10:19:15)

Tudi sama lahko zapišem, da je bil moj pri treh letih plavalec, čeprav je bil daleč od tega, ampak hej, saj se je sam brez rokavčkov zadržal nad vodo nekaj sekund - in od tega do samostojnega plavalca je preteklo vmes saj leto dni časa

jao, zaradi tega sem kmalu sosedovo punčko utopila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Tutan -> RE: pisanje (21.5.2012 11:19:58)

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

Tudi sama lahko zapišem, da je bil moj pri treh letih plavalec, čeprav je bil daleč od tega, ampak hej, saj se je sam brez rokavčkov zadržal nad vodo nekaj sekund - in od tega do samostojnega plavalca je preteklo vmes saj leto dni časa

jao, zaradi tega sem kmalu sosedovo punčko utopila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Lep dokaz, koliko stanejo prenagljene besede. [sm=smiley13.gif]
Sam je vseen smešno [sm=smiley36.gif]

liliana -> RE: pisanje (21.5.2012 14:45:37)

Moja je stara 5 let, pa se ne zna peljati še brez pomožnih koleščkov s kolesom.....tudi po nareku še ne piše......pa še več kot pol sekunde se ne obdrži nad vodo brez rokavčkov.....

Zgleda, da je čas, da se zamislim....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.5.2012 17:33:22)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

liliana -> RE: pisanje (22.5.2012 8:36:50)

IZVIRNO SPOROČILO: Poker face

Pa še dve dudi ima [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image]  - skranji čas!!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Je pa lepa.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

urshak -> RE: pisanje (22.5.2012 15:12:12)

No, da se vrnem k prvotni temi[sm=smiley36.gif]

Najbolj pomembno je, da pravilno drži pisalo (palec in kazalec sta pinceta, sredinec je posteljica) in da vleče črte od zgoraj navzdol in od leve proti desni. S tem pravilom ne moreš zgrešit.

Stran: [1]