bumerang
|
Če katera ni ljubiteljica cvrte hrane - na Sparovi strani je en recept za pečene krofe. Malo sem ga priredila po svoje. V glavnem, krofi so profesionalni, odlični, njamsi. Tole je originalen: Krofi malo drugače (iz pekača po receptu iz leta 1899 ) Sestavine: 60 dag moke, 4 dag kvasa, 2 žlici olja, 6 dag masla, 8 dag sladkorja, 3 rumenjaki, približno 3 dl mleka, (po potrebi) 2 žlici ruma, malo soli, brusnična marmelada (ali kakšna druga po izbiri), beljak za premaz, jajce za premaz Priprava: Moki sobne temperature dodamo vzhajan kvas, mleko, pomešano z rumenjaki, mehko maslo, olje in sol. Zamesimo testo in ga vzhajamo. 2/3 testa razvaljamo na debelino prsta. Preostalo testo razvaljamo nekoliko tanjše. Izrežemo kroge v velikosti kozarca. Robove testa premažemo z beljakom. Kroge, narejene iz debelejšega testa, premažemo z brusnično ali kakšno drugo pikantno marmelado. Pazimo, da ne mažemo robov. Na premazane večje kroge damo kroge iz tanjšega testa in rahlo pritisnemo. Položimo na namazan pekač in pustimo vzhajati kratek čas. »Krofe« premažemo s stepenim jajcem in spečemo. Pečene in ohlajene potrosimo s sladkorjem. Jaz sem v moko dodala vse suhe stvari, potem dodala stepene rumenjake in stepenje beljake, stopljeno maslo, mleko in vzhajan kvas in potem je kruhomat mešal in pripravil testo. Ko je vzhajalo sem ga razvaljala na cca. 3 cm debelo plast, izrezala kroge s kozarcem in potem sem jih dala na peki papir na pekač in na toplo vzhajat. Ko so bili visoki kakih 5 cm, v vročo pečico na 180 stopinj (spodnji grelec in zadnji okrogli grelec), pečeni so, ko so zlato rumeni, tam nekje v treh minutah. Marmelado sem pa vbrizgala v pečene, nisem delala dvojnih plasti. Kar je viškov, v skrinjo z njimi. Potem pa v mikrovalovko na 40% za 10 sekund.
_____________________________
Ustavi se in prišel boš!
|