hejdi
|
Tudi sama se soočam s to temo, ker imam dva predšolska otroka... Se sprašujem: Kako in kdaj pride do tega, da nekateri otroci z veseljem hodijo v šolo, se radi učijo in si v kasnejših letih nalagajo celo več učnih obveznosti, medtem ko nekateri jamrajo, se šole izogibajo... Če seveda odmislimo otroke prezahtevnih staršev, ki pa se prej ali slej šoli uprejo (najkasneje na faksu) ali pa celo zbolijo. Po mojem skromnem mnenju, bi šola morala biti naša prijateljica in pot do srečnejšega življenja. (upam, da se ne motim!) Žal v praksi ni vedno tako. Šolski sistem, učitelje, ravnatelje, svetovalne delavce, ministre... Vse šinfamo. Tudi sebe, saj smo starši otroku prvi učitelji! Bila sem v deželi, kjer sem se prepričala, da si sedem let stari otroci med počitnicami sami služijo denar za šolnino ali pa ostanejo doma. Pa to je že druga tema... Če so premajhni za v šolo? Odvisno od šole. Prijazna šola se začne ob rojstvu, takrat prične vsak otrok spoznavati svet okoli sebe, igra je le del učenja, otrok tega ne loči, zanima ga vse kar je novega, zanj je to igra. Če mu predstavimo učenje kot nekaj težkega, bo to tudi postalo. Ne vem kako zgleda prehod iz vrtca v šolo in smo se tudi pri nas odločili, da ne bomo prehitevali. Vendar mislim, da je to šok predvsem za starše. Slišala sem že veliko pohval staršev, ki imajo otroke v prvi polovici OŠ. Po mojem se zatakne proti koncu OŠ, ko se prične puberteta (kar je ravno tako individualno kot primernost za vstop v šolo). Aja, še to, kar se vstopa v šolo tiče, se tudi jaz nikakor ne morem strinjat s kronološko pogojenostjo otroka. Med njimi so velike razlike. Podobno kot pri rasti: nekateri zrastejo prej in potem v rasti malo počakajo, drugi pa se potegnejo kasneje, skoraj čez noč (tipična razlika med fanti in dekleti). Ugotavljam, da se podobno razvijajo tudi na drugih področjih: motoričnem, umskem, čustvenem... Po drugi strani pa če zamudimo čas, ki je najprimernejši za učenje določene spretnosti, ga kasneje zelo težko nadoknadimo - potem pa pride do mučenja z učenjem. No pa sem se razpisala! Se opravičujem:::: Prva šola se začne doma.
|