nejcko -> RE: otrok v šolo (10.11.2006 13:07:20)
|
IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci No naš najmlajši pa bo šel izgleda s šestim letom v šolo in če jih vse primerjam,razlika v razvoju je precejšna s prvim dvema.Onadva pri treh letih in pol nista bila tako brihtna kot je njun bratec,zato se mi ne zdi prezgodaj,kaj vse že znajo in obvladajo dobro vemo in prvi razred ni ne vem kakšen bav-bav. Res je, da so današnji otroci drugačni, naprednejši kot včasih, ampak stvari spet ni dobro posploševati. Ker če primerjaš stanje v šolah nekoč in danes, lahko vidiš, kako se je povečal delež otrok z različnimi (učnimi) težavami. In dejstvo je, da tudi preobilica informacij, vedenj in znanj na otroke ne vpliva nujno samo pozitivno. Kot sem že napisala v temi Petletniki v šoli, se mi osebno zdi, da je sistem vpisovanja otrok v prvi razred pri nas popolnoma zgrešen. Če pogledaš otroka, ki je rojen npr. januarja, in ga primerjaš z enim decembrčkom, je med njima razlika eno leto (čeprav sta isti letnik) - to leto pa je lahko še kako pomembno v otrokovem razvoju. IZVIRNO SPOROČILO: darjatimci Delat z njimi in jih opozarjat je pa treba vse od malih do večjih,sama to delam že dolga leta,a kaj ko moramo pač starši vedno težit,tako pač je. To pa je druga plat zgodbe in žalostno je, da se tolažimo z besedami, da tako pač je. Tako namreč ne bi smelo biti!!! Šola naj bi otroke navajala na samostojnost in odgovornost, dejstvo pa je, da čedalje večjo odgovornost in šolsko delo nase prevzemajo starši. Preveč vsega so strpali v učni program in otroci tega enostavno niso sposobni absorbirati (seveda obstajajo izjeme), poleg tega so že pri 5-6 letih potisnjeni v konkurenčni boj, dobijo znak (sposoben/nesposoben), ki se ga do SŠ težko znebijo, starši pa v želji, da bi jim čim bolj pomagali, delamo tisto, česar ne bi smeli - prevzemamo njihov del odgovornosti. Če pogledam svojo generacijo, lahko mirne vesti rečem, da so le redkokateri starši delali naloge namesto svojih otrok, jim urejali zvezke in podobne zadeve, pa so pregovorno imeli več časa, kot ga imajo sedanji starši. Moje mnenje torej je, da gre danes marsikateri otrok mnogo prezgodaj v šolo in se mu s tem naredi velika škoda.
|
|
|
|