sonja-10
|
Meni je zelo žal, da ste imele nekatere tako slabe izkušnje. Moja, je bila, hvala bogu, dobra. Nisem vnet pristaš reform, niti snovalka nove devetletke, niti učiteljica. Sem mamica tretješolca in vse kar sem napisala, je bilo iz moje izkušnje ali izkušnje mojih bližnjih. Nič teorije ,Mb. Verjamem pa, da povsod niso razumeli priložnosti, ki jo je ponudilo opisno ocenjevanje. Ti bom dala kar primer iz zadnjega spričevala 2/8 razred: MATEMATIKA: - poštevanko obvlada do avtomatizma - poštevanko delno obvljada - deljenje obvlada - deljenje delno obvlada - deljenje z ostankom obvlada - deljenje z ostankom delno obvlada - seštevanje in odštevanje s prehodom preko desetice obvlada - seštevanje in odštevanje s prehodom preko desetice delno obvlada - samostojno rešuje težje naloge z besedilom - samostojno rešuje lažje naloge z besedilom - pri reševanju nalog z besedilom potrebuje pomoč ... itd še geometrija in terminologija. Nato je tako razdelana slovenščina, SND, likovni, glasba in telesna vzgoja (samo telovadba ima 5 alinej kaj zna in česa ne) Vsak učenec ima pri posameznem sklopu označeno katera alineja se ujema z njegovim znanjem. Še enkrat bi poudarila, da takšno spričevalo in samo takšno spričevalo pove kaj učenec zna. Številčna ocena je samo nek predalček kamor te stlačijo, ko matematično preračunajo tvoje povprečje in ga potem po potrebi dvignejo s kakšnim referatom ali urejenim zvezkom. Včasih imam občutek, da vsi pozabljamo na temeljno poslanstvo šole, ki pa je znanje. Mb, se strinjam s tabo, da so odnosi zelo načeti. Ampak ne predstavljam si tekmovanja v tem, da nekdo poštevanko obvlada do avtomatizma. To znaš, če si se naučil ali pa ne, če si se pozabil naučit še število 8. In vsa ta naravnanost na popravlanje ocen se mi zdi zelo slaba. Izboljšat je treba znanje. Ker gimnazijo bo treba tudi naredit in bo koristila predvsem dobra podlaga znanja. Kar se pa točk tiče, je za naše šolarje poskrbela nataliteta, ki pada. Ko bodo oni na prehodu v srednjo šolo, ne bo več omejitev, če, seveda, ne bodo ukinjali šol. Drage šolarske mamice, želim vam čimbolj mirno in uspešno šolsko leto, Varja
|