|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   odgovornost starejšega otroka
17.8.2006 12:44:57   
Sita
No, ko smo govorili o tej tragediji, ste se mnoge mame obregnile v to, da starejši - 8-letni otrok ne bi smel paziti na dveletnega. V tej zgodbi je mati samo v trgovino skočila, zato ne bi rekla, da ima to kaj skupnega s to zgodbo.

Vendar poznam druge primere, kjer morajo starejši otroci resnično, po ves dan ali skoraj ves dan paziti na mlajšega bratca ali sestrico. To se mi zdi pa zelo, zelo narobe v vseh pogledih.

V sorodstvu imamo tak primer. Deklica je 4 leta starejša od svojega bratca. Odkar pomnim je bila prepuščena sama sebi. Takoj ko je začela hoditi, so starši kar pozabili nanjo. Dolgo sploh ni govorila in sem se spraševala, zakaj se vendar nihče ne ukvarja z njo. Potem je pri 4 letih dobila bratca. Ko je njen bratec začel hoditi pa je ona postala varuška. Nonstop ga je morala paziti, če ne, je bila okarana. Vse, kar je mali narobe storil in kadarkoli je jokal, sta njena mama in ata okregala deklico. Pa njena babica tudi.
Zdaj ima deklica osem let, bratec pa štiri. Zmeraj ga mora čuvati. Deklica se rada igra z mojimi. Na morju je želela v globjo vodo, ker že zna plavat, da bi se igrala z mojimi. Če je bratec spal ali kaj jedel, se je lahko igrala, takoj ko je šel v vodo (on še ne zna plavat), pa so starši poklicali deklico, da ga mora pazit in biti z njim v plitvi vodi. Deklica je zajokala (moje so mi povedale), da sploh nima prijateljic in ne sme nikoli na noben rojstni dan, ker mora zmeraj paziti na brata.
Popoldne so odšli otroci sami na sladoled. Fantek je zelo živahen in ves čas nagaja. Saj je itak za vse, kar stori, kriva njegova sestrica. Če kaj izgubi, je kriva sestrica, čeprav potem starši vidijo, da je stvar na napačno mesto dal njihov sin. Seveda se hčerki nikoli ne opravičijo. No, ko so si kupili sladoled, je deklica srečala svoje starše in jima rekla, da naj sedaj še onadva pazita na bratca. Oče pa je rekel: "To pa ne. Midva sva zdaj na sprehodu. Ti ga moraš pazit, saj je tvoj brat." In sta šla dalje. Ko je bratec zaradi nečesa jokal, mu je sestrica obrisala nos in ga potolažila. Povedala mu je, da jo mora ubogat, ker ga mora ona vzgajat: "Ja, .... (imena ne morem napisat), ubogat me moraš veš, jaz te moram vzgajat. Kdo te pa bo, saj vidiš, da te mama in ata nočeta." Ko so mi to moji otroci povedali, kaj je deklica rekla svojemu bratcu, me je tako srce zabolelo! Ob tem pa mislim, da se je res za zamislit.
Naj povem, da sem njunim staršem povedala, da je deklica izredno skrbna do svojega bratca. Rekla sta, da se le dela, v resnici je pa že prava pubrtetnica in še malo ni tako radodarna kot mali. Malega sta pa ves čas hvalila.
Tudi moja prijateljica je opazila, da jim ogromno pomeni, kar njihov sin pove. Če pa deklica hoče kaj povedati, jo pa takoj naženejo proč.

Dragi RR jevci. Prosim povejte mi, kako naj staršem lepo povem, da ne bo videti kot kakšno vmešavanje, da deklica ne bi smela nositi tako težkega bremena, da mora ves čas paziti bratca. Kako naj jim dopovem, da imajo čudovito punčko, ki normalno hoče tudi malo svobode in da bi jo enako upoštevali kot sina. Sin je tu očitno mnogo mnogo več veden zanje od deklice.

Prosim za vaša mnenja. Moje hčerke pravijo, kako srečne so, da njim nikoli ni bilo treba paziti druga drugo. Ne, otroke sem zmeraj pazila sama, kajti tako težkega bremena res ne more nositi noben otrok.

Naj povem še to, da se ta deklica že zaljublja in je mojim zaupala, da komaj čaka, da odraste in gre od doma, da ji ne bo več treba ves čas paziti na bratca. 

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: odgovornost starejšega otroka
17.8.2006 12:51:48   
KIRA
tej starši so očitno nesposobni in odgovornost porivajo na nekoga drugega, ki je pač pri roki. to je lenoba pa pokvarjenost, malemu otroku tako uničiti otrštvo. punčka bi se morala igrat, ne pa nadomeščat mamo.
CSD jih nič ne obiskuje??? ker to  ni normalna družina.

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
17.8.2006 12:54:04   
tanikaa
Veš kaj draga Sita, mislim, da ti tukaj ne boš mogla nič narediti. Karkoli boš rekla, se bojim, da bosta to smatrala kot napad in vmešavanje. Kar zabolelo me je pri srcu, ko sem brala tvoj post. Punčka ima preveliko odgovornost. Očitno je vse na njenih ramenih. In bratec bo to vedno bolj izkoriščal. Otrok vidi, da je za vse kriva sestra, zato bo v svojih dejanjih verjetno šel vedno dlje. In ubogega otroka niti ne moreš kriviti za to. Njemu je to normalo. Od malih nog se tega uči.

Mogoče vidim rešitev edinole v tem, da kot anonimno prijavo daš na šolo v socialno službo. Mogoče, res ne vem kaj je najbolje za to deklico.

Vsekakor pa upam, da bodo druge RR-evke našle pravo rešitev in da bomo s skupnimi močmi našle rešitev za punčko in na koncu koncev tudi za njenega brateca.

Je** se mi za vse in vsakogar.

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
17.8.2006 12:57:35   
ZARA
Jst sem še danes jezna na mojo mami, ker sem morala pri 8 letih pazit na brata (dojenčka) ...ampak njim se je to zdelo samoumevno...ne vem...men se je zdelo pa grozno...čeprav je bilo od začetka fino, se je vse to kmalu sprevrglo v nočno moro - ko ti bratec postane odveč, čeprav sem bila nora nanj! Enkrat sem ga celo prevrnila iz vozička, star je bil pa cca 7 mesecev...Pa ne vem a je blo načrtno al ne, samo jst se tega ne spominjam...mami mi pa še danes meče naprej, češ kako sem ga varovala???!!!

Ne vem, Sita, kako bi povedala...nimam pojma...že sama misel na prelaganje odgovornosti mi je grozna in na to, da je moralo 4 letno dete paziti na malega. Malo brezskrbnega otroštva si pa vseeno zaslužijo, ne?

< Sporočilo je popravil ZARA -- 17.8.2006 12:59:05 >

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 4
17.8.2006 12:59:18   
sanasan
hm, ne vem, kako jim dopovedati...morda, če poznaš njhove druge prijatelje, sorodnike...če bi jim morda vsak kaj malo omenil...morda bosta kaj upoštevala, ampak nisem čisto prepričana...moji mami so marsikdaj kaj rekli sorodniki, pa je niso uspeli prepričati...
jaz sem bila v podobnem položaju kot ta deklica, le da sem od svoje sestre starejša 7 let, nekaj let me je celo klicala mama...kasneje pa najine mame nikoli ni hotela upoštevati, ubogati...čeprav je bila njena ljubljenka...midve sestro sva se na srečo vedno dobro razumeli in se še sedaj super...
mene pogosto kar srh spreleti, ko pomislim, kaj vse je mama 'naložila' name... jaz si našemu 12 letniku niti desetino toliko ne upam, sploh pa nikoli nista sama z 21m hčerko...pa zelo lepo in rad skrbi zanjo...
meni se tako početje zdi izredno neodgovorno od odraslih...sprašujem se, če kdaj pomislijo, da če se kdaj, kaj zgodi, kakšno breme krivde bo nosil starejši otrok...
je pa zanimivo, moja mama je še vedno prepričana, da je takrat čisto pravilno ravnala in se čudi, da si jaz ne upam otrok za kako urco ali dve pustiti samih...sva se namreč pogovarjali o tem in sem ji tudi omenila, da se meni sedaj kot mami, zdi njeno ravnanje neodgovorno...

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 5
17.8.2006 12:59:56   
KIRA
ja še to - take stvari se dajo javit na CSD ali ne??? mislim, nekdo jim mora povedat, da delajo narobe.

(Zara: a je tvoj najljubši film Jurassic park??? - tvoj podpis je namreč vzet od tam)

< Sporočilo je popravil KIRA -- 17.8.2006 13:01:13 >

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
17.8.2006 13:02:49   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: KIRA
(Zara: a je tvoj najljubši film Jurassic park??? - tvoj podpis je namreč vzet od tam)

Ne ni. Samo razmišljanje mi je všeč.

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
17.8.2006 13:03:12   
Sita
Jaz sem tudi svoji tašči, ki to vsak dan vidi povedala, pa je rekla samo: "Oh, saj ni tako hudo. Saj se tudi igra, s tvojimi ..."
Ja, pa je hudo. Deklica trpi, očke ji pa zažarijo, ko mi pridemo tja, da je lahko vsaj z mojimi skupaj. Meni tako rada kaj pove, ker jo poslušam in se z njo pogovarjam. Njeni starši in stari starši pa povzdigujejo le bratca.
In če starši kam gredo, nemalokrat vzamejo le bratca s seboj. Na morju so šli potem en dan v mesto "gledat ladje v pristanišče". Njen bratec se je hvalil, da gredo gledat ladje. Potem je deklica vprašala svojega očeta nekaj v zvezi s tem, on pa ji je odgovoril: "Kdo pa je rekel, da ti tud greš?" Saj so jo vzeli s seboj, pa še eno mojo zraven, samo vseeno ji ne bi smel tako odgovoriti.
In ja, njen bratec reče sestrici, če se joka, ko jo kregajo, da ga ni v redu pazila ali za kaj, kar ga je deček polomil: "Ja, res si ti kriva. Vsega si kriva. Mama pravi, da me moraš ti pazit!" 

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
17.8.2006 13:04:28   
KIRA
(ja, včasih se res tako mišljenje vsiljuje.
kaj pa če je bil bog ženska????)

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
17.8.2006 13:33:20   
Olivija
tale tvoja zgodba se mi zdi zelo žalostna, sicer sem jaz tudi morala mojo triletno sestro zjutraj obleči in v vrtec peljat (ker je pač mami morala prej v službo), samo to je bilo tudi vse, ponjo je šla pa potem mami.

Nevem pa v kakšnih odnosih si s to družino, samo midva ziher ne bi mogla biti tiho, če bi gledala kaj takega. Moja sestra bi jih pa že zdavnaj nadrla (smo ravnokar imeli ene družinske konflikte), dvomim pa, da bi kaj pomagalo, mogoče bi se pa še vseeno zamislili ...

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 10
17.8.2006 13:43:17   
Sita
Očka teh dveh otrok je možev nečak (samo ni veliko mlajši od naju). Mož pravi, da itak ne bodo kaj spremenili, če kaj rečemo, kvečjemu bo deklica še bolj trpela. In nas bodo še bolj grdo gledali, ker smo itak za njegovo žlahto, predvsem jaz, preveč odštekani.

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 11
17.8.2006 14:17:03   
Naty*Taja
In potem se ljudje sprašujejo zakaj toliko pijače, drog, samomorov med najstniki?!!!!!!! Če pa nekateri že tako majhne popolnoma zatrejo in zafrustrirajo!!!!!
Jaz bi jih kr na csd prijavla, pa naj jim tam povedo, da to ni normalno - verjetno pa tudi to ne bo pomagalo takim idiotom!!!

MONTIGNAC

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
17.8.2006 14:21:57   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Sita)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
17.8.2006 14:35:21   
Anonimen
Kakorkoli obrnem, jaz sem še vedno mnenja, da otrok otroka ne more pazit, pa ne samo zaradi varnosti, tudi zaradi tega, kar je napisala Sita.

Poznam primer, kjer mora starejša punca, stara 10 let, pazit dve mlajši sestrici (4 in 2 leti).

Vidim, kako velikokrat trpi. Iz tega razloga dostikrat mlajši dve pokličem k nam in se pri nas igrajo z mojim otrokom, da je starejša malo razbremenjena. Pa za vsak drek je tudi starejša kriva, če nočejo iti jest, če pade, če joka,....

Kadar jih mamica kliče, da gredo domov, pa če nočejo iti, vedno pošlje starejšo sestrico, naj jih gre iskat k nam, čeprav se upirajo. Mamica pa rajši sedi na klopci in kadi.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
17.8.2006 14:48:44   
Anonimen
Sita, mene pa zanima, zakaj delajo take razlike med hčerko in sinom? In to ne samo starša, ampak tudi stara starša... Ker to ni normalnouser posted image . Deklica za njih obstaja samo kot varuška njihovega sina/vnuka in nič drugega. Zakaj so taki do nje? A bi bilo kaj drugače, če bi bil sin prvorojenecuser posted image  Je poanta v tem, da je otrok DEKLICA in ne DEČEK... Res, ne razumemuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
17.8.2006 14:53:32   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
17.8.2006 15:14:57   
Anonimen
Jaz bi bila deklici v oporo. Naj ve, da če ne drugje se lahko zaupa meni. Staršev itak ne boš spremenila.
Če bi se le dalo, bi ji pomagala, ko bi morala varovat bratca. (npr. pri meni ali kaj podobnega) Seveda, če bi imala čas.
Ne vem kaj drugega bi predlagala.

P.S. Tudi jaz sem morala varovat svojega 6 let mlajšega brata, ki je fino izkoriščal. Vendar pa sem kmalu pokazala, da nisem jaz tista, ki mora biti mati. Tako si še dandanes ne zna ničesar uredit, jaz pa nočem več pomagat. Se mi je vse zamerilo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
17.8.2006 17:26:09   
Sita
Ne vem, zakaj delajo tako razliko med njima, Žabonka. Najbrž je Nalin prav odgovorila, saj so zelo proslavljali, ko se je rodil sin, mnogo bolj, kot takrat, ko se je rodila punčka.
Natasa77, kaj naj recem deklici, ko joka, da ga mora spet varovat? Na to res ne poznam odgovora. Nismo si tako blizu, da bi bila ta dva otroka pri meni. Mi živimo drugje, v bloku. Oni pa imajo hišo zraven hiše starih staršev in moje tašče. Tko da mi bolj redko pridemo tja k tašči na obisk. Zdaj ko so počitnice bolj pogosto, med šolo pa skoraj ne gremo tja.
In takoj ko so moje tri tam imajo še njih za odgovorne za malega. Tko, da ko mali joka, priteče njihova babica in vse punce ozmerja, kaj so mu naredile in kako so hudobne (moje tudi), čeprav so fantka prej rešile, ko je nekje hodil in bi lahko padel in se poškodoval. Ker so ga dale dol obvarovale nesreče, so bile potem vse okregane. In to grdo ozmerjane. In seveda fantek pa lahko tepe njih in jih zmerja, mojo najmlajšo je tako udaril, da je bila čisto plava pod očesom, pa ga niso zato prav nič kregali ....
Ne vem pa. kaj bi dosegla s prijavo na csd. A bi oni sploh kaj opazili? Deklice ne tepejo in ima drugače vsega dovolj (veliko igrač). Ali bi opazili, kakšno breme nosi? Ali se bom samo osmešila? Res ne vem ...
Rada bi jim nekako lepo povedala, da deklica ne more biti odgovorna za bratca, saj je vendar otrok. Pa saj to sem že rekla, pa je mama rekla, da je pač tako, če je v družini več otrok.
Saj jih jaz tudi imam. Še več, tri. Samo tega nisem nikoli zahtevala, to mi sploh ne pride na misel. Saj otroke naredijo starši, ne pa otroci! Torej naj starši pazijo na vse! Lepo je, da se skupaj igrajo, noben otrok pa ni odgovoren za drugega. To se mi zdi zelo podlo, čeprav sta ta dva starša drugače v redu človeka. Ampak tako se pa res ne dela ... 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
17.8.2006 19:27:12   
Anonimen
Sita, po pravici povedano, sanja se mi ne kako ukrepat. Jaz bi se počutila enako nemočno, kot se tiuser posted image ... Mogoče bi lahko  omenila, da večinoma za otroka skrbi 8 letna punčka in ne starši, kar pomeni, da zanemarjajo otroka in bi se moral csd nekako vmešat... Ne vemuser posted image

Vem, da še vedno obstajajo ljudje, ki cenijo edino moške potomce - ne samo to, občutek imam, da je takih ljudi vedno večuser posted image ...

(odgovor članu Sita)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
17.8.2006 19:49:34   
MojcaG
Saj jih jaz tudi imam. Še več, tri. Samo tega nisem nikoli zahtevala, to mi sploh ne pride na misel. Saj otroke naredijo starši, ne pa otroci! Torej naj starši pazijo na vse! Lepo je, da se skupaj igrajo, noben otrok pa ni odgovoren za drugega. To se mi zdi zelo podlo

user posted image user posted image user posted image  sita, in še ena rožica zate: user posted image

nimam treh otrok, samo enega, ampak razmišljam podobno. nikoli ne bi zahtevala od otrok, da pazijo na otroke. to ni njihova odgovornost, temveč od staršev!

ne vem, zakaj hudiča imajo nekateri otroke, če ne znajo poskrbeti za njih v celoti? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
17.8.2006 20:08:54   
Marogica
Sita, ta zgodba ni žalostna, zame je že skoraj grozna. Ne morem verjeti, da je kaj takega mogoče in ta deklica se mi neznansko smili.
KAj reči staršem? Glede na to, kako si jih opisala oz. njihove reakcije bi jim jaz povedala in to kako gledam na situacijo skozi svoje oči in ne, da je deklica kdaj potožila. Resnično bi izrazila svojo zgroženost nad njihovim obnašanjem do deklice. Pa na mizi bi jim pustila kakšen članek, kjer kaj piše o tem. Seveda je pa vprašanje ali želiš prekiniti stike s to družino ali ne, ker mislim, da se bodo odzvali jezno in ti bodo vmešavanje zamerili in najbrž stike prekinili. Vendar jaz bi reskirala.

...Pa kaj vem... kaj je res bolje. Nič mi ne pade na pamet, samo jezna, sem, ker se čutim nemočno že samo ob branju, kaj šele, če bi to doživljala, kot ti.

Sram je lahko te brezčutne staršeuser posted image

(odgovor članu MojcaG)
Neposredna povezava do sporočila: 21
17.8.2006 20:09:57   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: MojcaG

ne vem, zakaj hudiča imajo nekateri otroke, če ne znajo poskrbeti za njih v celoti? user posted image

Zato, ker jim slučajno rata jih narestuser posted image

(odgovor članu MojcaG)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
17.8.2006 20:43:50   
Gina
Kaj pa vem, tukaj govorimo  o dveh skrajnostih. Ena je , da otrok neprestano pazi otroka, druga je, da otrok nikoli ne pazi otroka. Obe skrajnosti se meni zdita zanič.

Meni se zdi, da je družina neka celica, kjer mora vsak prispevati po svojih močeh. Ne zdi se mi ok, da imajo otroci samo "otroštvo", beri zabavo in nič odgovornosti. Ne zdi se mi prav, da so med sabo samo tujci ali pa samo igralni partnerji, če so po letih malo narazen. Najboljše se mi zdi neka primerna kombinacija vsega. Otrok bi moral imeti čas za šolo in učenje, čas za sebe, čas za svoje krožke, športe ali kaj podobnega in čas za prispevalje k skupnosti. Vse to se da doseči. Otrok lahko komot za skupnost nekaj naredi. Saj ni v hotelu. Prav je, da prispeva po svojih močeh. Prav je, da prispevajo vsi iz skupnosti. Lahko odnese smeti, pospravi posodo, zloži v stroj, zloži perilo, pomete....lahko tudi namesto tega popazi bratca. Pri nas npr. jaz vedno vprašam otroke, kaj bi raje. Ali pospravili po kosilu, ali se igrali z malim ta čas, da jaz pospravim. Skoraj vedno jima je to ljubše. Meni se to ne zdi nič slabega niti narobe. Dokler to ne bi trajalo ure in ure, dneve in dneve....Ne zdi se mi po drugi strani primerno niti varno, če gre otrok ven na igrišče z otrokom. Malo razsodnosti moramo pa že imeti. Zdi se mi tudi, da če otroci vedo, na koga se lahko zanesejo, da se imajo raje. Tudi če občasno za koga skrbijo, jim to ljubezen do tega človeka poveča, ne pa zmanjša. In jaz si vsekakor ne želim tega, kar so delali moji starši. Nikoli, niti sekunde mi ni bilo treba paziti na brata. Niti me on ni jemal za nekoga, ki skrbi zanj. Najin odnos je bil temu primeren - odtujen. po letih nisva bila tako blizu, da bi se kdaj skupaj igrala. Torej najslabše kar lahko narediš za otroke, da jih odtujiš je to, da jim ne pustiš, da svoja življenja prepletejo. Pri nas se je npr. danes zjutraj mali zbudil, pa je šel direktno v posteljo k sestrici se pocrkljat in sta se prostovoljno igrala še skoraj eno uro, medtem ko sva midva še dremala. Pa še na kahlo ga je dala in oblekla. Če ne bi nikdar pazila na malega, tega niti znala ne bi, niti ne bi uživala v igranju z njim. Morda bi pa kdo zunanji rekel, da "mora" pazit na malega. Ne moremo biti objektivni pri tem.
Seveda moramo omogočit otrokom, da imajo tudi čas zase, za svoje prijatelje, za sanjanje, za karkoli njihovega. Dovolj časa. Vendar ne cel dan. Fajn za njihovo psiho je, da so zaposleni tudi z odgovornostmi (ali s športom).  Zadnjič je ena napisala, da so dandanašnji otroci vse preveč prepuščeni sami sebi in da premalo delajo in so zaposleni. Totalno se strinjam.

Zato pravim, govorimo o dveh skrajnostih. Nobena ni ok. Vendar so tile zgornji starši, ki so prepričani, da ni nič narobe, če deklica ves čas čuva otroka, ravno toliko prepričani v svoj prav, kot ste nekatere od vas v to, da je najbolj prav to, da otroci nikoli ne čuvajo nikogar. Kako bom vas prepričala, da nimate prav? Ne morem. Kako bom dekličine starše prepričala, da nimajo prav? Ne morem. ČLoveške glave so čudne. Moja, vaša, njihova....težko premakneš. Sploh ker je vsak zase prepričan, da ima prav.user posted image

Drugače mi je pa fajn odgovor od nataše77: bodi deklici v oporo. To je največ, kar lahko narediš za človeka. Nikoli pozabljena prijaznost in toplina.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu MojcaG)
Neposredna povezava do sporočila: 23
17.8.2006 21:45:00   
Sita
Se strinjam Gina, da lahko starejši otrok včasih kdaj poskrbi za mlajšega, če mi ne moremo, vendar pa to ne sme biti njegova odgovornost (prisila) in se to ne sme dogajat dnevno.
Normalno, da skrbijo drug na drugega in si pomagajo, ne sme se pa od njih zahtevat, da so odgovorni drug za drugega. Saj še zase komaj znajo poskrbeti.
In deček je živahen, prav rad nagaja sestrici, saj še sam pravi, da bo itak ona kriva, ker ga mora pazit. To pa zagotovo ni prav.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 24
17.8.2006 21:52:25   
Anonimen
Kako bi nas prepričala, da nimamo prav? Ne moreš trditi v našem imenu, da je to o.k., če to ni. Veš zakaj? Ker sem to doživela. Ti pa nisi in ne pametuj. Samo otrok, ki je moral nositi to odgovornost na svojih ramenih, bo vedel, kako je to doživeti! Imeti odgovornost, ki bi jo MORALI imeti starši! Tvoji otroci se igrajo drug z drugim, ko ti pospravljaš, moji so pa meni prepustili skrb za otroka po več ur in šli na lepše! To ni bila otroška igra, bilo je igranje staršev. Otroci res morrajo imeti svoje dolžnosti v družini, vendar primerne otrokom. Ne pa prevzemati starševske! Starši so samo eni!!!

Jaz zamerim svojim staršem, saj sta me oropala otroštva.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?