|
RE: obračanje - kdaj, kako?? 26.7.2006 18:11:59
|
|
|
|
Anonimen
|
Robi je rojen 15 dni pred PDP in ker se je v prvem mesecu starosti nekoliko preveč "krivil v rikverc" (sorry, ampak drugače ne znam povedat), so nas poslali v RA. Vedno sva šla oba s Kamikazo. Do zdaj, ko je star 7 mesecev in pol, smo bili tam 3x. Toliko, da so nama pokazali pravilno prijemanje otroka med nošenjem, hranjenjem, previjanjem, pa igre, ki omilijo ta "rikverc" in podobno, pa še Airex-ovo blazino so nam dali na recept, da se bo Robi igral na primernem mestu. Konec avgusta imamo samo še en kontrolni obisk, ker se jim zdi, da nogice oz. podplate nekoliko preveč krivi navzven oz. spodviha prste pod podplate, potem pa smo z RA zaključili. Kompleten njegov razvoj pa je popolnoma povprečen. Na trenutke morda celo hitrejši od ostalih. Prve poskuse obračanja s trebuha na hrbet in obratno je imel pri štirih mesecih, ampak mu je v celoti uspelo šele pri šestih mesecih. Zdaj se obrača kakor ventilator. Pri dobrih petih mesecih se je prvič usedel samostojno (ampak ne za dolgo), sedaj pa sedenje traja že nekako spodoben čas, pa tudi na rokice se že opira med sedenjem. Z našo pomočjo se postavlja tudi že na noge. Zdaj se že postavlja na kolena in roke, ampak po nekaj sekundah cepne nazaj na nos. "Ata" je rekel pri šestih mesecih in danes je še vedno vse "ata". Dodal pa je še "dada" (to sem menda jaz), "ne" in običajne gugu, gege in gaga in podobno. Stekleničke še ne drži sam, ampak to zato, ker ga tega niti ne učimo. Ne vidim potrebe po tem. Prijemanje ostalih stvari pa je popolnoma običajno. Prime, kar vidi in doseže, in nese v usta. Vse, z nogama vred. Kdaj in v kakšnih primerih pa priporočijo RA, pa ne vem, čeprav hodimo tja. Definitivno je res, da se vsak otrok razvija po svoje. Eni prej, drugi kasneje. Nekateir shodijo pri 9-ih mesecih, drugi pri letu in pol. In kakor sem jaz spraševala za zobe - Robi nima še niti enega in marsikateri RR otroček je prej shodil kakor pa dobil prvi zob. Nekaterim pa zraste že kmalu po rojstvu. Jaz bi rekla takole - dokler je otrok na splošno zdrav in se lepo razvija, se ne obremenjuj preveč. Spodbuda pa ne more škodovati.
|
|
|