obračanje - kdaj, kako?? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


bini -> obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 13:10:16)

hej mamice in očki..
vem, da so otroci različni in da eni določene stvari delajo prej, drugi kasneje...
hčerka se je prvič obrnila na trebuh pri 9 mesecih - pediater ni nič kompliciral, ker pač ni bil komplikator, drugače se je čist ok razvijala...

sedaj pa imamo drugega pediatra in ta je živi komplikator - kar mal preveč za moje pojme... zato me zdej skrbi, ker se aljaž pri 4m še nič ne obrača in ga to ne zanima dosti, kravice sicer pase ampak bolj po svoje in ne ravno blazno vtzrajno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].. a mu lahko kako pomagam, da to spodbudim?? a je katero pediater zaradi tega poslal v razvojno ambulanto??? saj vem, da mu lahko samo koristi, samo v tej vročini si res ne želim po nepotrebnem še ekstra v LJ vozit... ampak če bo treba se seveda bom...
hvala in fajn se mejte! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Mateja82 -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 13:28:47)

Moja se je pri štirih mesecih do sedaj štirikrat sama prevalila na trebuh, zdaj že kar nekaj časa ne  in ne kaže nobenega interesa za to.  ravno tako ni bila oboževalaka pasenja kravic, je pa že veliko boljše, odkar je pediatrinja pokazala kako naj ji pravilno  položim roke - tako da je oprta na komlolcih .  In tamala je glavo takoj dvignila in jo držala kot velika. Pred njo dam tud igračko, ki jo ima najraje da jo gleda in sega po njej.




TVN -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 14:10:32)

Mi hodimo v RA in lahko samo rečem, da je krasno. Naučijo te pravilnega ravnanja z otročkom in pravilnega spodbujanja k veščinam, ki naj bi jih obvladali. Je seveda že res, da eni prej, drugi kasneje, vendar lahko gre tudi za kakšno motnjo oz. zaostanek v razvoju in je le fino, da to pogleda specialist.

Jaz sem sama opazila, da se naša zateguje v ramenskem obroču, pa nič se ni obračala na trebuh, ni dajala nogic v usta, itd., tako da sem na to opozorila svojo P, ki nas je poslala v RA. Diagnoza: ekstenzijski vzorec (hipertonija) ter asimetrija.

Sedaj se je vse krasno popravilo, čeprav nas v RA še vedno spremljajo.

Preberi si, kaj naj bi otročki v tej starosti približno obvladali in če je odstopanje precejšnje, le pojdi na posvet.




Darči76 -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 14:16:00)

Se strinjam z Niko35. Tudi mi hodimo na NF in v RA, ker je mali imel ekstenzijski vzorec, povečan mišični tonus in asimetrijo.
Sicer je pasel kravice, a nepravilno.
Ko nam je fizioterapevtka pokazala vaje, smo jih vsak dan izvajali doma in moram rečt, da se je pri 4 mesecih začel obračat na trebuščka in ko je to pogruntal, se kar ni nehal vrtet. Pri 5 mesecih se je obračal na ravni podlagi (vrtel v krogu na trebuščku) in si začel primati in  gledati nogice. V usta pa si sam da nogice pri 5,5 mesecih. Seveda smo ga pri vsem tem vzpodbujali.
NFT in RA so zelo v redu, tako da če ti pediater svetuje, kar izkoristi možnost.
Sicer pa če se pri 4 mesecih še ne obrača, ni noben problem. Vsak otrok je drugačen.




Jančika_ -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 15:40:12)

Naš taprvi se je tudi prvič obrnil s hrbta na trebuh pri 9 mesecih in pediatrinja ni nič ekstra komentirala. Plazil se ni nikoli, samo po riti je puzal. Shodil je pri 16 mesecih - pri 18m pa je znal sam iti po stopnicah dol in gor v tretje nadstropje. Enim se pač odpre kasneje. 




Nej -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 16:35:32)

Anej se je začel obračat s hrbta na trebuh tam okoli 4 meseca. Pediatrinja pa nas na pregledu pri 4,5 ni nič vprašala o tem. Nas je komaj vprašala pri 6 mesecih, če se že obrne, prej še je očitno to ni zanimalo. Tako, da mislim, da še je čas.
Sicer pa sem nekje prebrala, da je dobro otroka vzpodbujat z igro iz boka na bok- se pravi, da ga prevračaš iz enega boka na drugi. Druga stvar, ki pa je, da imaš otroka čim več na tleh (trda podlaga- puzzle so odlične). Mi imamo Aneja tam od 3 meseca nonstop na tleh- no od 7 meseca dalje je več v  stajici, ker plazi in puzzle več niso aktualne, stanovanje pa prenevarno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Če pa te zanima še kaj o RA pa je zgoraj odlična tema- so punce kar lepo opisovale razne vaje.




Anonimen -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 20:29:31)

moja prva se je iz trebuha na hrbet prevalila šele pri pol leta pa še to samo v eno stran, iz hrbta na trebuh pa šele pri 8h mescih pa še to šele po tem k sem ene vajice z njo delala na lastno pest, nogic sploh nikol ni dajala v usta mogoče 1x al pa 2x, pa dohtarca nikol ni rekla da je kej narobe z njo!! mislm da iz takih stvari nitreba panike delat!




bini -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (25.7.2006 22:44:31)

jest tud mislim, da niti približno nismo blizu kakšne panike in če primerjam moja obadva, se mi zdi aljaž celo bolj spreten... ampak vi ne poznate naše pediatrinje... včasih te že kar sestra po telefonu mal zabremza glede panike, ker ve, da bi ona cel halo naredila in takoj naprej poslala... pa saj z enega vidika imam rajš takega dr kot pa tacga, ki mu je vse ravno... čeprav prevelika panika pa tud ni zdrava... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...

sicer bomo pa vidli v petek kolk bo panike nardila - vam poročam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Anonimen -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (26.7.2006 18:11:59)

Robi je rojen 15 dni pred PDP in ker se je v prvem mesecu starosti nekoliko preveč "krivil v rikverc" (sorry, ampak drugače ne znam povedat), so nas poslali v RA. Vedno sva šla oba s Kamikazo. Do zdaj, ko je star 7 mesecev in pol, smo bili tam 3x. Toliko, da so nama pokazali pravilno prijemanje otroka med nošenjem, hranjenjem, previjanjem, pa igre, ki omilijo ta "rikverc" in podobno, pa še Airex-ovo blazino so nam dali na recept, da se bo Robi igral na primernem mestu. Konec avgusta imamo samo še en kontrolni obisk, ker se jim zdi, da nogice oz. podplate nekoliko preveč krivi navzven oz. spodviha prste pod podplate, potem pa smo z RA zaključili.
Kompleten njegov razvoj pa je popolnoma povprečen. Na trenutke morda celo hitrejši od ostalih. Prve poskuse obračanja s trebuha na hrbet in obratno je imel pri štirih mesecih, ampak mu je v celoti uspelo šele pri šestih mesecih. Zdaj se obrača kakor ventilator. Pri dobrih petih mesecih se je prvič usedel samostojno (ampak ne za dolgo), sedaj pa sedenje traja že nekako spodoben čas, pa tudi na rokice se že opira med sedenjem. Z našo pomočjo se postavlja tudi že na noge. Zdaj se že postavlja na kolena in roke, ampak po nekaj sekundah cepne nazaj na nos. "Ata" je rekel pri šestih mesecih in danes je še vedno vse "ata". Dodal pa je še "dada" (to sem menda jaz), "ne" in običajne gugu, gege in gaga in podobno. Stekleničke še ne drži sam, ampak to zato, ker ga tega niti ne učimo. Ne vidim potrebe po tem. Prijemanje ostalih stvari pa je popolnoma običajno. Prime, kar vidi in doseže, in nese v usta. Vse, z nogama vred.
Kdaj in v kakšnih primerih pa priporočijo RA, pa ne vem, čeprav hodimo tja. Definitivno je res, da se vsak otrok razvija po svoje. Eni prej, drugi kasneje. Nekateir shodijo pri 9-ih mesecih, drugi pri letu in pol. In kakor sem jaz spraševala za zobe - Robi nima še niti enega in marsikateri RR otroček je prej shodil kakor pa dobil prvi zob. Nekaterim pa zraste že kmalu po rojstvu. Jaz bi rekla takole - dokler je otrok na splošno zdrav in se lepo razvija, se ne obremenjuj preveč. Spodbuda pa ne more škodovati.




tins -> RE: obračanje - kdaj, kako?? (26.7.2006 22:51:32)

Moja se je začela obračati pri 7-ih mesecih, res pa je, da že od 4.meseca hodimo v RA. Ti pa toplo priporočam, da si res prebereš temo zgoraj: razvojna... da boš videla, kako mu pri tem lahko malo pomagaš. Za paniko zaganjat definitivno še ni, saj ti verjamem, da nekateri pediatri res prehitro naredijo iz muhe slona čim otroček malo odstopa od povprečja. LP




Stran: [1]