Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Slončica Enostavno, ne vabi njo, vas vse najavi na kosilo k njej pa še na večerji ostanite, vmes ji pa še perilo nes za zlikat..mogoče bo uspelo Ne zameri slončica, ker bom tvoj primer uporabila, vendar se mi zdi, da je standardna človeška reakcija taka, kot je zgoraj napisana. Vendar gre v tem primeru za borbo, kdo bo zmagal. In čim je borba, ne zmaga nihče, oba sta na zgubi. Oba bosta trpela, pa nihče ne bo zadovoljen.Kdaj pa je že kdo kaj dosegel v medčloveških odnosih, če je šel takole na zob? Mogoče je dosegel svoje, da mu mama ne bo več rekla, če bi mogoče lahko prišla na kosilo, ampak na vsesplošnem nivoju odnosov, pa sta obe strani zgubili. Nobeden ne čuti ljubezni do drugega nič večje, prej obratno. Jaz pravim, da se je treba vprašat, kaj bi rad dosegel. A bi rad dobre odnose, ali bi rad zgolj da ga ne gnjavi s kosilom? Če bi rad ta drugo, mu lahko tudi direktno v ksiht pove, da naj neha, da ga ima dovolj in je stvar rešena. Če pa bi rad oboje, tako cilj dosežen kot odnose ok, pa se mora malce bolj vživet v človeka. Meni se itak zdi, da smo ljudje nasploh totalno preobčutljivi, vsak vidi le sebe večinoma. Če ne bi bilo tako, se ne bi nihče žrl, če ga nekdo prosi, naj mu naredi kosilo. Četudi bi rekel, da ne, ne bi bil nihče užaljen, ne proseči, ne tisti drugi. A lahko dam drug primer, nikoli niso reči čisto uravnotežene, mislim nikoli ne moreš čisto enko nudit kot dat, iz preprostega razloga, ker to ne bi bilo pravično. Npr. otroci imajo naročeno v šoli malico. Vedno vsak dobi enako vsega. A je to ok? Na nek način je, vendar jaz zagovarjam drug način reševanja reči. Vedno vsi dobijo enako. Vsak vzame, kar on želi, ostalo pusti na kupu. Vsak lahko iz kupa vedno vzame, kar želi. En bo enkrat vzel še dodatna 3 jabolka, drugič bo pustil čokolado. En ne bo vzel tri dni nič dodatka, četrti dan bo vzel dodaten krof in banano. Vedno bodo vsi siti in dobili točno tisto, kar njim najbolj ustreza. Če bodo pa dobili vedno vsi enako malico, pa bodo večkrat lačni. Enkrat zato, ker malice ne marajo, drugič zato, ker jim bo ena malica premalo, ker je tako dobra, druge pa ne bodo dobili, saj je samo ena za vsakega. V življenju je popolnoma identično. Nečesa rabiš več, drugega manj. In drugi ravno tako. Poanta je v tem, da dobiš vsega dovolj, in tudi drugi vsega dovolj. In ni bistvo, da je to identično. Imaš pa prav, problem rata, kadar si dva želita točno isto uslugo, kot si želita vidve z mamo. Dveh enakih malic pa ni v dodatkom vred. Dobita samo vsaka svojo, ali pa tista, ki ji je nanj do te malice, dobi pač manj, pa nečesa drugega jutri več. Štekaš?
|