|
RE: Težave, težave ... 6.6.2006 19:23:27
|
|
|
|
Gina
|
Načeloma david najbrž govoriva o istem, razen glede malinovca se ne morem strinjat. Ne spomnim se več čisto točno, kaj je napisala, ampak zdi se mi, da je bilo govora o tem, da je otrok pri kosilu želel bolj sladek malinovec in da je dedek pač vzel malinovec in ga dolil, mamica pa je nekaj ne-prav-prijaznega nazaj zabrusila, ker je želela malinovec ne-sladkan za otroka. Vidiš David, jaz ne bi nikoli nikomur nič nazaj zabrusila, ker mi nekaj tako banalnega kot je dolivanje malinovca sploh ni pomembno, in tudi zato, ker se mi način ne zdi primeren. Če bi kaj rekla, bi rekla vljudno in odločno, vključno z besedico prosim. Jaz ne vem, če gre pri malinovcu za vzgojo. Kakšno vzgojo, lepo te prosim? Poleg tega je jasno, da otroka vedno vzgaja veliko ljudi. Vzgaja ga vsa širša družba, s katero je v stiku, enako mnogo, kot starši. Znanstveno je dokazano pravzaprav, da imajo starši mnogo manjši delež od polovice. Poleg tega je to za otroke tudi mnogo bolj zdravo. Več vzorcev kot ima, več možnosti se ima kot odrasel potem odločiti, kaj od vsega, kar je videl, je bilo prav. Tako da soditi o tem, ali ima dedek pravico naliti vnuku malinovec, ker ga otrok prosi, meni sploh ni vprašanje vzgoje. No, mogoče pa vendarle. Kaj se je otrok zdaj naučil? - da dedek ni pomemben, karkoli naredi je itak drugorazredni in ga ni treba upoštevati (torej ga je mama, dedka namreč- potunkala v drek, saj mu je vzela avtoriteto). Dedek obratno mami ni vzel avtoritete, saj otrok ni vedel, da malinovec po njeno ne sme biti normalno sladkan. - naučil se je, da nima pravice presojati sam o svojem okusu, torej ne sme prevzeti odgovornosti za nič, še za en ubogi sokec ne, mora biti majhen, najboljše da še vse druge čute zatre, saj bo itak vse reči, tudi tiste, o katerih otrok zna soditi, naredila po svoje - naučil se je, da je ok, če bevskamo en na drugega in da se držimo, ne pogovarjamo, oz bolje rečeno, zdaj se mu zdi to dober način reševanja problemov Jaz še vedno menim, da ima tudi dedek pravico vzgajati po svoje, dokler to ni bistveno drugačno, kot meni mama, oz. dokler to otroku po mnenju staršev ne škodi. Tistega četrt decilitra malinovca bi mu škodilo samo, če ga že doma prenajedajo in je debel. Če pa bi bilo tako, pa je boljše začeti delati red pri sebi kot starših, kot pa se lotiti najprej dedka. In še ena stvar je bolj bistvena. Če nekaj hočeš, povej lepo in normalno in brez obtoževanja. Pogosto bi ti ljude čisto z veseljem ustregli, če bi jim prijazno pojasnil, kakšen problem imaš. Če pa jih napadeš, potem pa se reši bolj malo reči. Vsaj meni se tako zdi.
|
|
|