|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako naprej?
29.5.2006 14:15:55   
malamisha
Saj sploh ne vem kako naj začnem...
Pa pojdimo od začetka...  :o))

Ima tri mesece in 10 dni staro dojenčico. Že v porodnišnici je nama dojenje delalo preglavice. Mleka ni in ni bilo, njen jok pa je bil obupen. Še dobro, da
sem bila v bolnišici samo štiri dni... 
Doma smo si prve dve noči pomagali z dodatkom. Potem je dojenje nekako
steklo. 
Problemi so se sicer vrstili (krvave razpokane bradavice, obup,dolgotrajno
dojenje...). Ker pa sem bila trdno odločena, da bom dojila, se nisem pustila. 
Stisneš zobe pa gre...

Prvi pregled pri pediatrinji. Panika! Dojenčica je bila stara tri tedne
in po njihovih merili se je zredila samo!!! 550 g.
Ponovna panika, solze, slaba vest, kako s svojim mlekom škodim otroku! 
Zdravničine besede, kako nekatere mamice, vkljub dobri volji z dojenjem
ne naredijo nič dobrega, so celotno zadevo še poslabšale. 
Ponovno tehtanje sem imela čez teden in zdravnica je bila z rezultatom 
zadovoljna...

Naslednji pregled sva imeli, ko je bila dojenčica stara 8 tednov. Zgodba
se je ponovno ponovila.
Nasvet zdravnice je bil, da naj začnem dojenčici dajati dodatek, ker imam
zagotovo premalo mleka, ali pa je kaj drugega narobe...
Ravnali smo po njenem nasvetu in po končanem dojenju dodali še 40 ml in 
rezultat je bil bruhanje v loku.

Pri pediatrinji sem na vsakih deset dni. Enkrat je zadovoljna, drugič me poskuša spraviti čisto iz tira...
Na zadnjem tehtanju je pikica imela 4740 g, stara točno 3 mesece. Zdravnica jo na vsakem pregledu čisto pregleda in vedno deluje kot začudena, ker je Mojca popolnoma zdrava.

Dojim še vedno, pomagam si z dodatkom. Da vam o svoji slabi vesti ne govorim. Moji najbližji me podpirajo (razen tašča ima takšne in drugačne komentarje).

Občutek imam, da izgubljam boj.

Ima katera recept, kako povečati količino mleka? Ima katera kakršen koli nasvet? Kakšno spodbudno besedo?

Saj sploh ne vem več, kaj hočem... Debelo dojenčico, da bodo vsi veseli in srečni??!?










_____________________________

19.2.2006 smo dobili princesko Mojco

30.7.2007 pridružila se nam je razbojnica Gabi

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako naprej?
29.5.2006 14:41:43   
tulip
Draga mamica!
Najprej čestitam za punčko in vama želim polno lepih skupnih trenutkov še naprej.!
Meseci po porodu so zelo zahtevni tako fizično kot psihično, sploh če se stvari ne odvijajo kot si želimo da bi se. Temu marsikdaj pripomorejo še dodatne "spodbude" iz okolice, ko te hote ali nehote kritizirajo, dajejo občutek slabe vesti in ti jemljejo pogum... Kaj hočemo, nekateri to dobronamerno počnejo, zdravnica ima neke standardne tabele, po katerih naj bi se razvijali otroci, a saj nismo vsi enaki! Tudi meni je  moja mama redno govorila, kako je treba dojenčku dati stekleniočko, da ne spi ponoči ker imam premalo mleka itd.. Vendar ima moj fantek zdaj 10 mes in se še vedno dojiva, saj sem vztrajala in delala tako, kot se je zdelo meni prav!
Tak je tudi moj nasvet tebi: delaj tako kot meniš da je najbolje za tvoje dete, saj jo ti najbolj poznaš in ne meni se preveč za strašenja in pametovanja iz okolice! Važno je, da je razvoj enakomeren in je punčka zdrava in zadovoljna! Prijateljev fantek ima pri 1letu 8,5kg, pa nihče ne pravi, da je kaj narobe!
Potrudi se z dojenjem, pa čeprav mogoče ne bo polno, za več mleka poskusi več počivat, jej in predvsem veliko pij, kupi čaj za dojenje, če bo kaj pomagal in skušaj biti sproščena!
Pristavljaj pikico bolj pogosto, lahko vama bo uspelo, a najprej moraš sama to verjeti!
Če pa le ne bo šlo, pa ji brez slabe vesti daj adaptirano mleko, stisni jo k sebi in imej jo rada tako kot jo že imaš! Kljub temu boš dobra mama in punčka bo to vedela, zato le pogumno, mala rabi zadovoljno mamo, user posted image glavo gor in ne daj se!!!user posted image
Srečno!

(odgovor članu malamisha)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kako naprej?
29.5.2006 14:47:58   
Grascakinja
Lepo te prosim, da se nehaš sekirat, ker to je prvo, kar zmanjšuje količino tvojega mleka. Vem, da je težko, ker sem bila sama na istem.
Ampak, vedi, da ADAPTIRANO MLEKO NI STRUP, temveč DRUGO NAJBOLJŠE, kar lahko svojemu otroku ponudiš.
Pusti vago in pediatrinjo, štej polulane in pokakane plenice in opazuj punčko, kako napreduje. Najprej podoji, potem dodaj, kar še manjka. Veliko pij in jej kot običajno, pij sezamov čaj, veliko počivaj. Predvsem pa bodi flegma. Vsi pritiskajo nate in potem še sama nase pritiskaš, pa nima smisla. Dokler otrok dobi vsaj malo tvojega mleka, je to super, ni pa popolnoma nič narobe, tudi če ga ne. Zrasel bo v vsakem primeru, in nič mu ne bo manjkalo, tudi če bo rasel brez maminega mleka.

(odgovor članu malamisha)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kako naprej?
29.5.2006 15:03:29   
rainbow
Pozdravljena!

Tudi jaz najprej čestitam tvojemu trudu za tvoje deteuser posted image user posted image user posted image user posted image

Mislim, da delaš dobro, pa tudi če ob dojenju daješ še dodatek. A ta "pametna" zdravnica ni odkrila kakšnega vzroka za premalo napredovanje teže tvoje Mojce? Morda bi bilo prav prebrati še kaj na forumu dojenje na med.over.net, kakšna ideja mogoče pade. Meni je veliko pomagal ta forum (posebej post najpogostejša vprašanja ali pa kar direkt vprašaš), ker se tudi jaz bila po prvem neuspešnem dojenju v drugo trdno odločena, da dojim.

Se pa strinjam s tabo glede te obsedenosti s hrano in dojenčki, obupno!
Morda pa se tvoja enostavno ne redi toliko, super, da je zdrava!

Želim vse dobro

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kako naprej?
29.5.2006 15:16:15   
Anonimen
Zdravniki niso bogovi. Če samo pogledajo na tehtnico in ugotovijo, da se je po njihovih tabelah zredila premalo, to še nič ne pomeni. Stehtat znaš tudi sama in zato ne rabiš zdravnika, kvečejmu koga, ki zna hitro računat user posted image  user posted image

Če punčka napreduje (kolikor pač napreduje, ni važno točno koliko) in če je videti zdrava & zadovoljna, ti vse filozofiranje lepo presliši.  Pri pridobivanju teže je resnično problematična samo njena izguba, ker kaže na bolest. Počasno pridobivanje pa ob zdravem in zadovoljnem otroku ne pove čisto nič.

Meni je tudi težila, že patronažna. Najin pogovor se je končal po treh minutah tako, da me je prosila, naj je ne dam v časopis. Pa do njenega prihoda nisem prebrala niti besede strokovne literature. Zdrava pamet najbolj pomaga.

Kar vprašaj pediatrinjo, kaj se bo zgodilo, če bo napredovala samo teh 550g v treh tednih? Meni noben pediater ni znal našteti nobene bolezni, razen tega, da otrok počasi napreduje. Tako da se je tudi debata s pediatri okrog te teme hitro končala. To je pa normalno, ne rastemo in ne debelimo se vsi enako hitro, ne dojenčki in ne odrasli. In 550g se meni sploh ne zdi malo. Veliko ni, premalo pa tudi ne.

Uf, sem se kar preveč razpisala. Me razpuser posted image  zdravniki, ki znajo samo na tehtnico gledat.

Da povzamem-ti se nič ne sekiraj, punčka napreduje, zdravnike pa presliši user posted image  user posted image

(odgovor članu malamisha)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kako naprej?
29.5.2006 15:27:07   
Seven*
Malamiska, glavo pokonci! Otroci niso po tabelah. Tudi moj Jakob je bil in se vedno je med suhci. Pa imam na sreco pediatrinjo ki pravi: "Ja saj je atek tudi kot glista, kaksen pa naj bo potem sin?"

Najbolje bos naredila, ce bos cimvec pristavljala. Poslusaj svojo dojencico kaj ti hoce povedati. Uporabi svojo intuicijo. Vsaka mama cuti v sebi kaj je najbolje za otroka. Pusti okolico in je ne poslusaj. Tetke in strici so vedno polni nasvetov..

Morda najdes kaj uporabnih informacij na strani: http://www.dojenje.net

Sama sem prezivela tri mastitise, krvave bradavice, razpadle sive po porodu, mozgansko krvavitev svoje hcerke, ki mi je skoraj umrla, pa se nisem pustila, kljub temu da je vsa okolica dvomila v uspesnost mojega dojenja.

Zelim ti vso sreco. Ce bos pa imela kaksno vprasanje, pa se obrni na eno od svetovalk na zgoraj omenjeni povezavi.

Vedi pa, da si zagotovo najboljsa mama svojemu otroku!

Spocij se in lep dan.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu malamisha)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kako naprej?
29.5.2006 16:03:01   
skuštrana
Glej, sploh se ne smeš sikirat...Imam prijateljico, ki ima bebiko, ki je full full pod povprečjem. Ko se je rodila, ji je patronažna težila z vago, pa z dodatki in podobnimi zadevami. Se ni dala. Nekega dne ji je prekipelo, je vrnila vago, vrgla stran vse dodatke, prenehala zapisovat kako napreduje teža..Na začetku je bilo težko, ampak se je mala lepo razvijala, tudi dojenje se je čisto ulaufalo (doji še danes, ko je mala stara že 15 mesecev). In je zdrav otrok.user posted image Je pač dojenčica med bolj suhcenimi..Pa kaj?user posted image

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kako naprej?
29.5.2006 17:03:54   
flecker1
Kaj pa če bi pobala mleko črpat in potem vidiš če imaš dovolj, nato to mleko daš po flaški da popije in vidiš koliko spije. Potem boš vedela, da če dovolj popije, potem je vse ok. Sama me je patronažna tečnarila s tem, da naj ji dodajam, ker ni vedela koliko moja zredi, ker je imela gips na nogici in smo večkrat gipse menjali, pri tem nismo mogli vedeti ali redi,ali je zaradi mokrega gipsa, ki je bolj težja od suhega... Potem sem raje črpala in dala po flaški, tako da sem vidla če pije dovolj. Tako sedaj se samo dojiva, včasih pa črpam, če mislim da malo popije, in v nasl. dajem mleko po flaški in vidim če popije dovolj.  Svetujem ti, načrpaj in daj po flaši da vidiš če dovolj pije, vsaj 2 dni, in pa tudi vidiš če imaš dovolj mleka. Potem če je vse ok, jo samo podoji in skrbi naj bodo odveč.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kako naprej?
31.5.2006 10:17:39   
malamisha
Hvala vsem za odgovore in spodbudne besede.

Ravno to sem potrebovalauser posted image


In zdaj veselo v nadaljni bojuser posted image

_____________________________

19.2.2006 smo dobili princesko Mojco

30.7.2007 pridružila se nam je razbojnica Gabi


(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kako naprej?
31.5.2006 11:34:16   
cebelicamaja
So pa res različni ti pediatri. Moj se je v prvem mesecu zredil za 700g, pa njegova zdravnica rekla:"Teža je krasna." Nobenega dodajanja, vaganja, kompliciranja. Dete je zdravo in zelo zadovoljno. Bomo videli, kaj bo sedaj pri treh mesecih.

LP, maja


_____________________________

Mi trije smo od 12.3.06 najboljši par.

(odgovor članu malamisha)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





So nočna prebujanja pomembna za dojenčkov ...
Večina staršev se veseli trenutka, ko bo njihov dojenček prespal celo noč, malokdo pa se sprašuje, ali in zakaj so nočna...
Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?