|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: AD 3 KAPLJICE
3.6.2006 22:02:40   
NRMM
Uff Vesnika tole si pa mal hudo napisala. Kaj pa včasih, ko ni bilo teh kapljic?? Pa nam prav nič ne manjka, zrastli smo brez tega in brez problemov in takšnih in drugačnih možganskih krčev.
Jaz svoji ne dajem kapljic ampak ne zaradi tega, da jih ne bi hotela, ker sem pač tudi jaz zrastla brez njih, ampak zato ker revico tako hudo zvija po njih, pa čeprav je stara že več kot 5 mesecev. Smo jih sicer prva 2 meseca redno jemali  (Oleovit) (rojeni pozimi), sočasno sem pa dajala Lefaxin proti krčem, da je le ni preveč zvijalo. Ker se mi je pa zdelo tole za otroka mučenje, da na eni strani jo črviči zaradi kapljic, na drugi strani pa to črvičenje zdravim z sirupom, sem kapljice zaenkrat opustila.
Po enem mesecu sem ji spet začela dajat in zgodba se je ponovila user posted image user posted image . Od takrat sem jih za vedno dala iz uporabe tudi zato, ker sva z malo itak veeeliko zunaj in na soncku (no le kje je soncek zadnje dneve??).

Pediatru sem povedala, da kapljic ne jemljeva, je pa rekel, da za user posted image kateri so hranjeni na flaško z adapt.mlekom in veliko na soncu, da kapljice niso tako nujno potrebne. Mečave se nam lepo zapirajo, kosti niso mehke, torej je vse ok.user posted image user posted image .

Ni ničesar nujno, le priporočljivo!

_____________________________

Moji dve nagajivki :-):

Maruša 24.12.2005
Maša 26.6.2007


(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: AD 3 KAPLJICE
3.6.2006 23:08:14   
benika
Uff Vesnika tole si pa mal hudo napisala. Kaj pa včasih, ko ni bilo teh kapljic?? Pa nam prav nič ne manjka, zrastli smo brez tega in brez problemov in takšnih in drugačnih možganskih krčev.


Jap, eni pa res znajo u nulo pretiravat. Vesnika, a je bila tvoja mama tud neodgovorna? Ti mogoče kaj fali?

Naš poba kapljic ni nikoli dobival, pa ni rahitičen, niti mu ne manjkajo možgani, pediatrinja je z njim zelo zadovoljna, glavica se super zapira...v glavnem bp.

(odgovor članu NRMM)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: AD 3 KAPLJICE
4.6.2006 9:47:35   
Jessy
Nisem brala, kaj so ti punce odgovarjale.

Imela sem podoben problem, vendar samo s krči, bruhala mi ni nikoli.
Dobili sva navodilo, da moreva začeti dodajat kapljice postopoma, najprej 2, naslednji dan 3 in tako naprej, da v 1 tednu pridem na 7 kapljic. Mojo je po dveh kapljicah fajn zvijalo, tako da sem mislila že prenehat z dajanjem AD3. Potem sem pa govorila s patronažno, ki pa mi je svetovala, da naj ji dajem 1 kapljico toliko časa, da je po njej ne bo več zvijalo (midve sva za to rabili 14 dni), potem 2 kapljici toliko časa, da ni več krčev (spet 14 dni) in tako naprej. Ko sva bili na treh kapljicah, pa je šlo že hitreje in sva na cca 4 dni dodali 1 kapljico več. Zelo dolgo sva rabili, da sva prišli na 7 kapljic, ampak mi ni žal, ker vem, da so ti vitamini pomembni za rast in razvoj. Vstrajaj, pojdi počasi in ne bo ti žal!

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: AD 3 KAPLJICE
4.6.2006 22:46:55   
sarazan
Vesnika, če bi samo prebrala navodila za uporabo AD3 kapljic, bi vedela, da niso na vodni osnovi, ampak na glicerolni osnovi - to pa še zdaleč ni voda. In ravno glicerol povzroča črevesne težave - piše na navodilih!!!
Očitno se tudi ti niso najbolj pozanimala, kaj tvoj otrok pije user posted image . Ostalo pa sploh ne bom komentirala.

Drugače sem pa po 4. mesecih spet poskusila z dajanjem kapljic in zdaj moja user posted image  nima več krčev. Res ne vidim pametnega razloga, da bi jo pretekle tri mesece matrala. Sem bila raje z njo na sončku vsakič, ko je bilo možno.

< Sporočilo je popravil sarazan -- 4.6.2006 22:47:17 >

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: AD 3 KAPLJICE
5.6.2006 9:02:20   
žužu
zakaj pa potem ne dajate dojenčku kar kravje mleko? saj včasih smo tudi ob kravjem gor zrasli? če že primerjate včasih in danes?
kapljice so še kako pomembne! pa ne takoj, pomembne so, ko otrok shodi. potem boste pa jokale, zakaj ima tako krive nogice....

(odgovor članu sarazan)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: AD 3 KAPLJICE
5.6.2006 14:02:17   
tinca34
meni pa je farmacevtka v lekarni rekla, da je pri ad3 kapljicah problematičen vitamin A, saj vit.A povzroča krče - ravno zato potem dajejo otrokom s krči samo vitamin D, torej D3 kapljice.

lep dan,
t.

(odgovor članu žužu)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: AD 3 KAPLJICE
5.6.2006 14:19:00   
Mateja82
Naši jih tud dajemo pa zaenkrat nima  težav s tem. začeli smo postopoma z eno kapljico par dni pa tako naprej.  Dobi jih vedno zjutraj. Ko je pila večinoma moje mleko smo jih dali pet kapljic , zdaj ko je na aptamilu pa sta ta vitamina že tako noter, pa kljub temu še damo dve kapljici na dan. Ko smo  dobili  kapljice pri pediatru je rekla da več aptamila bo spila manj kapljic naj ji damo. user posted image  ima katera izkušnje s tem? A bi jih sploh ne blo treba več dajat? user posted image

(odgovor članu tinca34)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: AD 3 KAPLJICE
5.6.2006 14:27:30   
sarazan
Tale farmacevtka te je malo zavedla. Vitamin A je krivec za glicerolni matriks, ker se v vodnem mediju ne topi, kot se topi vitamin D.

Vitamini ne povzročajo krčev!!!

(odgovor članu tinca34)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: AD 3 KAPLJICE
5.6.2006 14:41:29   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: sarazan

Maxica... tvoja pediatrinja ima prav, ko pravi, da vitamini ne povzročajo krčev. Krče povzroča matriks - osnova, v kateri so vitamini topni. Vitamin A je topen v bolj "oljnatih" snoveh, zato je osnova pri AD3 kapljicah glicerol, ki pa povzroča krče. Vitamin D pa je topen v bolj "vodnatih" medijih, ki pa naj ne bi povzročali krčov. Zato je pri D3 kapljicah veliko manj možnosti za krče.


Vesnika, tole razlago si preberi.

Pa veš, pediatri govorijo  različno. Naša je naprimer rekla, da ko sonček smao malo posije na rokico, ima otrok D vitamina čisto dovolj in takrat kapljice niso potrebne. Ko si boš nabrala več izkušenj v življenju, boš videla, da nimaš prav.

(odgovor članu sarazan)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: AD 3 KAPLJICE
6.6.2006 10:19:29   
sarazan
Na med.over.net na forumu Dojenje sem našla ta odgovor eni punci, ki sprašuje, ali so AD3 kapljice res potrebne:

Res je, da materino mleko vsebuje vse, kar dojenček potrebuje.

Pomanjkanje vitamina A je v Evropi izredno redko, saj smo matere in otroci dobro prehranjeni.

Materino mleko je dojenčkova naravna hrana, ki po vsebini in količini ustreza otrokovim potrebam. Nobena druga hrana ni primernejša. Vse hranljive snovi, ki jih v prvih šestih mesecih življenja potrebuje otrok za zdrav telesni in duševni razvoj, so v materinem mleku v naravnem razmerju. Maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, soli in vitamine, ki so v materinem mleku, otrokov organizem bolje porabi kot iz drugih mlečnih pripravkov.

Če vi uživate raznoliko, pestro in z vitamini bogato hrano, bo vaše mleko prav tako vsebovalo dovolj vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje vaš otrok. Če je vaš otrok zdrav, donošen in lepo napreduje, posebnih potreb po dodajanju vitaminov v prvih mesecih ni. (Vir: Kako uspešno dojiti, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.)

Nasprotno splošnemu mnenju - ne drži, da materino mleko ne vsebuje vitamin D. Ga vsebuje, a v izredno majhni količini (mikroelement).

Vitamin D je steroidni hormon (leta 1922 je bil nepravilno klasificiran kot vitamin) ki ga proizvaja človeško telo, kadar je koža izpostavljena UV žarkom (UVB) na sončni svetlobi.

Zelo malo živil je naravni izvor vitamina D, tudi v njih je prisoten v izredno nizkih količinah. Najbolj naraven način za dvigovanje ravni vitamina D je redno izpostavljanje sončni svetlobi. Koža na sončni svetlobi proizvaja velike količine vitamina D.

Koliko vitamina D potrebuje otrok, dojen ali hranjen s prilagojeno mlečno formulo lahko presoja le zdravnik, ki otroka pregleda in določi, koliko je dodajanje vitamina D res potrebno.

O potrebnosti nadomestkov vitaminov in mineralov v svetu ni jasnih in/ali enotnih ter predpisanih smernic. Če doječa mati je zdravo in polnovredno prehrano, dobiva potrebne vitamine in minerale v pravem razmerju, če otrok lepo uspeva ob materinem mleku, ni razlogov za skrb in ni potrebe po dodajanju vitaminov, mineralov, železa in fluoridov v PRVIH MESECIH otrokovega življenja. Vir: priporočila APA - Ameriške pediatrične akademije, 2003.

Za polno dojene, zdrave in ob roku rojene otroke od rojstva do šestega meseca, ki so dovolj izpostavljeni soncu - ne obstaja povečano tveganje, da bi jim primanjkoval vitamin D ali da bi oboleli za rahitisom. Rahitis se razvije zaradi primankljaja izpostavljenosti soncu, ne pa zaradi primanjkljaja vitamina D v materinem mleku. (Vir: LEAVEN, Vol. 39 No. 3, June-July 2003, p. 70:)

Iz virov Svetovne zdravstvene organizacije WHO in United Nations Children’s Fund (UNICEF): za dovoljšnjo proizvodnjo vitamina D zadostuje nekajminutna dnevna izpostavljenost sončnim žarkom. Pri izpostavljanju soncu je potrebno seveda paziti, da ne pride do sončnih opeklin in s tem posledično povečane možnosti za razvoj kožnega raka.

Na osnovi kliničnih raziskav, so priporočila Ameriške pediatrične akademije (AAP) naslednja: vsi dojenčki naj bi imeli v prvih dveh mesecih svojega življenja minimalni vnos 200 IU vitamina D na dan (torej: če ga ne dobijo s soncem, ga je potrebno nadomeščati z nadomestki).

Dejavniki tveganja za razvoj primankljaja vitamina D ali rahitisa so naslednji:
- mati sama ima prenizek nivo vitamina D
- zelo temna polt kože
- otroci so pogosto v zaprtih prostorih (mati gre namesto na sprehod na sveži zrak z otrokom na sprehod v nakupovalna središča)
- prebivalci, ki živijo na višjih zemljepisnih širinah
- življenje v urbanih področjih, kjer je veliko visokih stolpnic in zelo onesnažen zrak (ki preprečuje dostop UVB žarkov)
- pretirana uporaba sončnikov in zastorov
- velike variacije UVB radiacije v letnih časih
- otroci, ki so popolnoma oblečeni in pokriti, kadar so zunaj.

Drugi dejavniki tveganja:
- mati ima v zelo kratkem časovnem obdobju več otrok zapored: vsak naslednji otrok ima večje tveganje za primanjkljaj.
- izpostavljenost svincu
- ob dojenju še dodajanje prilagojenih mlečnih formul ali celo kravjega mleka, ki zmanjšujejo naravno absorbcijo kalcija

Raziskav, kjer bi raziskovali stranske učinke dodatkov vitamina D na otroke do šestega meseca starosti ni veliko. Pri otrocih, ki niso dobro prenašali vitaminskih nadomestkov, so opazili naslednje stranske učinke: bruhanje, prebavne bolečine, spremembe v otrokovih prebavilih, težje dihanje, povečano tveganje za okužbe. ( vir: Cynthia Good Mojab, MS, IBCLC, RLC, Research Associate in the Publications Department of La Leche League International)

Zaključek:
Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevna izpostavitev majhnega dela otrokove kože (npr. obrazka) dnevni svetlobi ali sončnim žarkom (če je sonce) za samo nekaj minut dnevno, poskrbi za zadostno preskrbljenost dojenčka z vitaminom D. V podnebnih klimatskih razmerah, kjer več dni ali celo mesecev zaporedoma ne posije sonce ali kjer otroke zunaj popolnoma pokrijejo ali zaščitijo (prav nasprotno - pred sončnimi žarki), je potrebno dodajanje vitamina D. V Sloveniji zdravniki večini dojenčkom predpisujejo kapljice vitaminov A in D.

Resno pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki je v preteklosti zahtevalo marsikatero življenje, je danes redko.



Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
http://www.lalecheleague.org

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: AD 3 KAPLJICE
6.6.2006 10:52:28   
štručka
prosim vas za pomoč ali ve tudi dajete AD 3 KAPLICE ALI SO OBVEZNE
IZVIRNO SPOROČILO: simonalokar

prosim vas za pomoč ali ve tudi dajete AD 3 KAPLICE ALI SO OBVEZNE

hvala za pomočuser posted image user posted image


-AD# kapoljice NISO obvezne, sta pa za normalen zdrav razvoj otroka OBVEZNA vitamin A in hormon D3

Če imaš občutek, da ti dve komponenti v obliki kapljic skabo vplivata na otroka je najbolje, da se odločiš za kakšen drug način zagotovitve vitamina A in hormona D3

-vitamin A ;
-če otrok je adaptirano mleko itak ni problem, ker je v njem že "prilagojena" doza vit.A.
-če je otrok dojen načeloma tudi ni problem, v kolikor ima mati primerno bogato prehrano (ne mislim na obilne obroke) in zaužije dovolj sadja in zelenjave bogate z vitaminom A

-hormon D3
je hormon, ki se sprošča v človekovem telesu ob stiku njegove kože s sončniomi žarki. Za zagotovitev zadostne dnevne količine hormona D3 zadostuje vsakodneven, nekajminutni stik kože s sončnimi žarki. Dovolj je, da se izpostavi soncu npr. 10cm2 kože (obraz ali roke).

Iz teh razlogov se osebno zaradi ne-dajanja kaplic ne obremenjujem, saj vem, da je moj otrok vsaj 4ure dnevno na svežem zraku, sama pa se "dohranjujem"  s (z meni ne-dišečo :)) temnozeleno zelenjavo.

Dodajanje D3 kaplic se mi v tem sončnem letnem času zdi nesmiselno, saj si vsaka mama lahko vzame dnevno vsaj uro časa za spehod na svežem zraku.

(odgovor članu simonalokar)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: AD 3 KAPLJICE
6.6.2006 10:53:22   
štručka
Oh, sarazan me je prehitela ...user posted image

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: AD 3 KAPLJICE
6.6.2006 11:00:10   
štručka
pa še tole; da se ve, kaj je dobro jest
http://www.ezdravje.com/si/vitmin/vitamini/viri/

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: AD 3 KAPLJICE
8.6.2006 21:07:42   
Vesnika
sarazan, moja pediatrinja pravi, da bi dojenčki oz. otročki dobili dovolj teh vitaminov v primeru, da bi 24 ur na dan bili na sonco in da bi same ribe jedli.
V bistvu me tvoje mnenje sploh ne zanima...dejstvo je, da kapljic svojemu otroku ne daješ in se mogoče podzavestno malo krivo počutiš...pač - vsak lahko ima svoje mnenje. Moje je, da so kapljice obvezne - ker hočem mojemu dojenčku le najboljše. In če mu moram zato dajati vitamine, KI NE POVZROČAJO KRČEV, imajo pa veliko več pozitivnih kot negativnih učinkov, mu jih bom pač lepo vsak dan dala. Mi ne vzame več kot pol minutke na dan.


_____________________________

Andražek je pa smeheca pojedel... :)

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: AD 3 KAPLJICE
8.6.2006 21:21:05   
ČebelicaMaja
Vesnika, na katerikoli osnovi že so... kapljice AD3 povzročajo krče!!! O tem nas je opozorila tudi pediatrinja- ona pa menda te stvari pozna do obisti. Zaradi krčev nam je že v samem začetku D3 kapljice, brez vitamina A, pa je tudi te zelo težko prenašala... pač eni nimajo krčev, drugi pa, in če že so... ne moreš tako posploševat... naša mala se je precej namatrala...
Zato simona ti res priporočam kaplice Oleovit... mi smo ji dobili iz Arnike po pošti, zanje plačali cca 2300 sit in smo sedaj brez krčkov, pa je bilo res hudo...
Sicer pa tudi jaz ne bi reskirala in jih ne dajala, pa čeprav zunaj sije sončekuser posted image  lp

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: AD 3 KAPLJICE
8.6.2006 21:28:53   
sarazan
Vesnika, če bi vse prebrala, bi videla, da moj otrok dobiva AD3 kapljice.

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: AD 3 KAPLJICE
9.6.2006 12:01:27   
štručka
IZVIRNO SPOROČILO: Vesnika

sarazan, moja pediatrinja pravi, da bi dojenčki oz. otročki dobili dovolj teh vitaminov v primeru, da bi 24 ur na dan bili na sonco in da bi same ribe jedli.



Evo, še moje mnenje...tvoja pediatrinja se moti..potemtakem bi bili generaciji kot so moja in tvoja sigurno rahitične..osebno poznam dve pediatrinji, ki svojim otrokom nikoli nista dajali teh kapljic....ki so po mojem mnenju le preventiva za otroke, če slučajno njihovi starši niso dobro poučeni o tem kako na drugačen način zagotovit A in d3. Predvsem v zimskem času, ko nekateri starši radi bubijo svoje otroke v toplem stanovanju namesto na svežem zraku....in ko je splošno znano, da ljudje ne vedo, kaj, kdaj in zakaj jedo...predvsem kaj jedo.

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 42
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...
Zakaj so mame neprestano jezne?
Občutiš, da se ti jeza širi od stopal navzgor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in si se skoraj spotaknila, ko si no...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?