|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: nuhalna svetlina
15.2.2008 13:02:58   
Anonimen
Babyy pri katerem G pa sta bila na NS?

kaj ti vsak ginekolog ko greš na NS da pregledat še kri???
Dr. Pelkičeva tudi odvzame kri?

upam,da nisem izpadla preveč butasto, ampak sem večkrat zasledila da so pregledali tudi kri, sedaj pa me res zanima ali to vsi počnejo (no, se mi zdi namreč pametno)??? 

(odgovor članu Babyy)
  Neposredna povezava do sporočila: 226
15.2.2008 14:09:39   
Leiah
Meni krvi niso vzeli, ker je bila že nuhalna tako visoko izmerjena, da sem lahko dobila napotnico za na AC! In mi ni žal da sem bila na AC-ju, ker sedaj saj vem, da je kromosomsko z mojim user posted image  vse v redu!

Lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 227
18.2.2008 10:25:24   
kary
jaz sem mela NS 2mm malo povečano ampak, ok....nato sem se odločla da grem dat kri, in naredila četverni presajlni terst, za kateraga sem plačala 85 eur......test je pokazal, da imam povečane hormone torej sem imela % 1:740.....gin je reku, da ni potrebno delati dodatnih raziskav...AC me je zelo strah it delat, ampak po eni strani bi šla , da  bi bila bolj mirna, leprav je reku gin, da ni potrebno delati dodatnih raziskav...kaj menite vi??

(odgovor članu Leiah)
Neposredna povezava do sporočila: 228
18.2.2008 15:57:03   
keti910
Sem nova na forumu. Pred kratkim sem imela NS, G me je napotila na odvzem krvi za DPT. Na forumu sem zasledila, da je treba kri dat v roku 24 ur od merjenja NS, jaz pa sem kri dala šele po dveh dneh. Bodo rezultati sploh zanesljivi?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 229
18.2.2008 16:11:28   
Anonimen
JAZ bi šla, kljub temu, kaj ti je reku ginekolog. Veš, meni je reku pri rezultatu 1:1850, da ni potrebno na AC, ker je to zelo dober izvid glede na starost; to sta trdila gin, ki je delala NS in moj osebni gin. Jaz sem obema zaupala, ker če dva trdita enako, pa se niti ne poznata, pol bo že nekaj na tem. ŽAL je rezultat po rojstvu pokazal svoje... moj otrok ima DS.

(odgovor članu keti910)
  Neposredna povezava do sporočila: 230
18.2.2008 19:53:00   
keti910
Anonimen, hvala za odgovor. Dobro poznam občutek, ko ugotoviš, da z otrokom, ki ga z veseljem pričakuješ, ni vse v redu. Tudi sama imam že enega otroka s hudo napako (sicer ne DS), zato sem v tokratni nosečnosti veliko bolj previdna, na žalost pa tudi prestrašena kako bo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 231
18.2.2008 20:14:36   
Anonimen
Sicer ti prej niti nisem odgovorila na tvoje vprašanje o zanesljivosti testa, ampak ne vem.
Ti pa sedaj verjamem, da si prestrašena in previdna in zaradi slednjega bi se jaz na tvojem mestu odločila za AC. Jaz vem, da se bom zanjo odločila v naslednji nosečnosti, čeprav o njej zaenkrat niti ne razmišljam.
A mi lahko zaupaš, kakšno napako ima tvoj otrok? Ali ti raje pošljem ZS?

(odgovor članu keti910)
  Neposredna povezava do sporočila: 232
18.2.2008 21:59:35   
Babyy
Anonomen! Ne vem kako je sicer pri drugih, ampak midva ziviva v tujini. Zal ne vem, kako je s tem v Slo. Meni se zdi to dobro. Ampak se vedno nisem dobila odgovora na moje vprasnjeuser posted image ....Ali misli katera (ki je to ze dala skozi) da so to slabi rezultati (razmerje v krvi 1:312, mera pa je 1:300)?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 233
18.2.2008 23:04:57   
keti910
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

A mi lahko zaupaš, kakšno napako ima tvoj otrok? Ali ti raje pošljem ZS?

Ker sem nova na forumu, še ne poznam kratice ZS, predvidevam pa da je to način bolj osebne komunikacije.  Odgovorila ti bom na vprašanje, lahko mi pa kadarkoli pošlješ ZS, novih prijateljev/prijateljic se ne branim. No, moj otrok ima prirojeno hudo srčno napako. Kmalu po rojstvu je bil operiran - v tujini. To je le ena izmed mnogih operacij, ki ga še čakajo. Z vsako operacijo obstaja tveganje, da ga izgubimo ali da ostane prizadet. Če želiš kaj več zvedeti, me prosim kontaktiraj preko ZS, več podatkov nočem navajati, saj ga ne želim izpostavljati, pa sebe tudi ne.
Seznanjena sem, da pri NS poleg kromosomsih napak (kar je v tvojem primeru), lahko odkrijejo tudi srčne (moj primer), DHT pa dodatno izboljša verjetnost napovedi. Pri mojem prvem otroku sem imela 1:15tisoč za 21.kromosom, 1:80tisoč za ostala dva kromosoma (rezultate sem malo zaokrožila) in nikoli nisem delala dodatnih preiskav, pa kaj jih bi, ko pa je bil rezultat enostavno fantastičen. Sedaj imam razmerje 1:2tisoč za DS in 1:3tisoč za preostala dva sindroma (spet sem zaokrožila), kar se mi pa zdi zeloooo slabše v primerjavi s prejšnjimi številkami. Zato me je toliko bolj strah, da bo šlo kaj narobe, ko pa že s prejšnjimi rezultati nimam zdravega otroka, kako bo šele sedaj?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 234
19.2.2008 10:42:00   
kary
babby jaz če bi imela 1:312 bi verjetno šla delat AC....kaj greš preko napotnice??al moreš plačat??kolko pa je cena??jaz mam tudi kar povečano št hormonov, ampak je reku gin, da ni potrebno delat raziskav, ker sem stara 23 let in da ni 1:300 ali manj....tako, da ne vem...jaz sem bila tudi v dvomih...zdaj pa gledam na vse bolj optimistično....

(odgovor članu keti910)
Neposredna povezava do sporočila: 235
26.2.2008 17:06:06   
Babyy
Kary! Jaz sem dobila napotnico od G. Takrat je pregled brezplacen. Ampak, meni je moja G tudi rekla, da bi marsikater G rekel, da je vse v redu in dal moj izvid na stran. Je rekla da ni tako povecano, sam da je bolje da smo 100%. Torej, danes sva bila z mozem v bolnici, kjer so mi opravili poseg. Ce katero zanima: poseg je res skoraj nebolec, prej neprijeten. Najprej je pregledala otrocka z ultrazvokom in ga celega izmerila, potem pa mi je dala v spodnji del trebuha lokalno inekcijo. Ta je malo zapekla. Tisto, s katero so mi vzeli vzorec, skoraj nisem cutila, samo obcutek "vakuma". Zdravnica nama je ponudila moznost, da izveva rezultat ze naslednji dan, ampak je samoplacljiv: 166 eur. Ker sva res na "trnih" sva se odlocila za to. Drugace bi morala cakati vsaj 14 dni! Groza! Moram pa omeniti ( sem ze enkrat prej napisala) da ziviva v tujini in ne vem, ali je s tem vsepovsod isto. Se nisem zasledila, da bi katera izvedela za rezultate tako hitro. Kary, ce imas manj kot 1:300 ti verjetno res ni treba skrbeti.

(odgovor članu kary)
Neposredna povezava do sporočila: 236
27.2.2008 14:24:05   
SasMami2be
Našla sem podroben strokovni opis pregleda nuhalne svetline, ki ga je pripravila Simona Čopi. Nuhalna svetlina in ostali presejalni testi za odkrivanje kromosomopatij v nosečnosti (pdf)

Nuhalna svetlina
Je pravzaprav ultrazvočni pojem in označuje hipoehogen predel med kožo in mehkimi tkivi, ki pokrivajo vratno hrbtenico ploda. Pravimo ji tudi vratna svetlina ali guba, predstavlja pa kolekcijo tekočine, patofiziološko pa je posledica prekomerne tvorbe ali pomanjkljive resorbcije tekočine v podkožnem tkivu. Pri kromosomopatijah je akumulacije tekočine pogostejša. UZ slika ni nujno enotna in opisujemo nuhalni edem, neseptiran cistični higrom (NSCH ), ter septiran cistični higrom ( SCH ), slednji z zelo slabo prognozo.
Vsak plod ima nekaj kolekcije tekočine na vratu, ki jo lahko UZ izmerimo. Čim večja je izmerjena NS , tem večje je tveganje, za kromosomopatijo pri plodu. Občutjivost metode je več kot 80 % ( 3,4,8,9 ).
V Sloveniji opravljajo meritve NS od novembra 1997 za to posebej preverjeni in izurjeni preizkovalci, katerih kvaliteta merilne tehnike se nenehno preverja in je obvezna za podaljšanje licence. Upoštevati je potrebno standarde ( glej kriteriji za merjenje NS ).
Od novembra 2002 je možno v Sloveniji opraviti tudi kombinirani test , to je kombinacija NS in serumskih markerjev PAPP-A in β-hCG, ki ima senzitivnost večjo od 90% ( 7 ). Zanesljivost testa pri nas bo potrebno šele preveriti.

Kriteriji, ki jih moramo upoštevati za natančno merjenje NS :
  • Gestacijska starost ploda mora biti med 11.tednom in 13.tednov in 6/7 gestacije.
  • Minimalna razdalja teme trtica (CRL) mora biti 45 mm in maksimalna 84 mm.
  • Prikazan mora biti dober sagitalni presek ploda, najbolje v horizontalni ravnini z plodovo hrbtenico na dnu UZ slike.
  • Glavica ploda naj bo v ravnini hrbtenice, ne sme biti flektirana ali hiperekstendirana.
  • Plod mora zajemati najmanj ¾ celotne UZ slike.
  • Pozorno je potrebno ločiti med kožo ploda in amnijsko membrano. To dosežemo tako, da počakamo na spontan gib ploda, ali pa rečemo nosečnici da zakašlja, lahko pa rahlo potrepljamo trebuh nosečnic
  •  Merimo maksimalno podkožno zadebelitev na vratu ploda med mehkimi tkivi, ki prekrivajo vratno hrbtenico in kožo
  • Merimo med horizontalnima črtama, tako da nastavimo kaliperje na liniji, ki omejujeta debelino nuhalne svetline.
več na: http://www.sb-ms.si/docs/ns.pdf (stran 5,6)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(odgovor članu Babyy)
Neposredna povezava do sporočila: 237
28.2.2008 16:15:55   
tatly
lepo pozdravljene.
noseca sem 15 tednov in me zanima kako poteka nuhalna svetlina pri dr.ksenji pelkic
?in ce katera ve kako poteka cetverni hormonski test?hvalauser posted image user posted image

(odgovor članu SasMami2be)
Neposredna povezava do sporočila: 238
28.2.2008 16:30:16   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: tatly
noseca sem 15 tednov in me zanima kako poteka nuhalna svetlina pri dr.ksenji pelkic

A ni tole malo (pre)pozno, glede na to, da se NS meri in upošteva od 11 0/7 (TT 45 mm) do 13 6/7 (TT 83 mm)?? user posted image

(odgovor članu tatly)
Neposredna povezava do sporočila: 239
28.2.2008 17:31:29   
tatly
mislis da je ker nekatere so tudi sle tak pozno klko sem zasledila

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 240
28.2.2008 18:22:55   
Taula
V 15 tednu je prepozno, ker rezultati niso več verodostojni. (guba se ne vidi več dobro) Torej..škoda denarja. Pojdi raje na druge preiskave. (krvi)

Več o tem je pisal dr. Pušenjak.

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)

(odgovor članu tatly)
Neposredna povezava do sporočila: 241
28.2.2008 19:13:08   
SasMami2be
Če je prepozno za pregled nuhalne svetline ti še vedno ostane druga metoda - PRESEJALNI TEST na Downow sindrom med 15. in 20. tednom nosečnosti s trojnim testom. Opravi se z odvzemom krvi.

Sicer pa, a vam niso ginekologi dali gradiva ob prvem obisku? Jaz sem dobila cel kup gradiva (Vodnik po pravicah nosečnice, letak preiskave za odkrivanje Dow.sindroma..).
Kot piše v vodniku in moja kmečka logika je ista - če te kaj zanima, vprašaj! Vprašati pa je potrebno svojo ginekologinjo/ginekologa, ker te pozna in je strokovnjak. Jaz si vedno zapišem vprašanja in potem podebatirava. In sva oba zadovoljna! Saj so zato plačani, halo!
No, pa kar pogumno! Vsaj moj ginekolog je zelo vesel, ko kaj vprašam. Tudi po telefonu. Mislim, da jim to bolj godi, kot pa tiste nosečnice, ki so čist otopele in delujejo ko izgubljene kokoške. Odgovornost za zdravje je itak naše in ne od zdravnikov. Mi smo tiste, ki nosimo posledice. Nkol jih še noben dohtar ni, tak da ne se folirat ampak prevzeti odgovornost!
Pogumno!
user posted image

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 242
29.2.2008 8:00:30   
tatly
ja  sem klicala dr.pelkic pa je rekla da je to res malo prepozno!prej mi moja ginekologinja ni nic povedla o tem!a ve katera kaj je cetverni hormonski test?zelo me zanima postopek in gdaj dobis rezultate?user posted image user posted image

(odgovor članu SasMami2be)
Neposredna povezava do sporočila: 243
29.2.2008 8:38:26   
špelin@
ja  sem klicala dr.pelkic pa je rekla da je to res malo prepozno!prej mi moja ginekologinja ni nic povedla o tem!a ve katera kaj je cetverni hormonski test?zelo me zanima postopek in gdaj dobis rezultate?user posted image user posted image

KLIK

KLIK

user posted image

(odgovor članu tatly)
Neposredna povezava do sporočila: 244
29.2.2008 8:50:35   
tatly
spelin@--KLIK KLIK????

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 245
29.2.2008 9:06:37   
špelin@
spelin@--KLIK KLIK????

Klikni gor user posted image

(odgovor članu tatly)
Neposredna povezava do sporočila: 246
29.2.2008 9:12:24   
kary
jaz sem delala četverni presajalni test...plačala sem 85 eur in daš samo kri....rezultate pa sem dobila čez 3 tedne, no ker ni blo nič hujšega sem jih zvedela na pregledu, če ne pa te pokličejo....

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 247
29.2.2008 9:43:58   
tatly
aha spelin@ hvala!kje si pa delala čht?kaj takoj na pregledu si dobla rezultate?pa je to 100%?user posted image

(odgovor članu kary)
Neposredna povezava do sporočila: 248
29.2.2008 9:59:57   
špelin@
aha spelin@ hvala!kje si pa delala čht?kaj takoj na pregledu si dobla rezultate?pa je to 100%?user posted image

Jaz testa nisem delala.

100% (oz. 99,99%) je samo amniocenteza. ČHT je samo eden od presejalnih testov.

(odgovor članu tatly)
Neposredna povezava do sporočila: 249
29.2.2008 11:37:53   
SasMami2be
spremstvo na pregled NS

Punce, a je katera vzela na pregled nuhalne svetline vcoj še moža?
Moj bi ful rad bil zraven pa ne vem kako je s tem...user posted image
plis... user posted image
lepo nosečkajte naprej! user posted image
baj

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 250
Stran:   <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.