Kaj naj z očetom? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Anonimen -> Kaj naj z očetom? (9.4.2006 22:18:34)

Pozdravljene punce in fantje!

Dans moram pa še jaz malo pojamrat. Me je bivši čist iz tira vrgu, zdej se doma samo še zarad tega kregamo. Z bivšim sva šla narazen med mojo nosečnostjo (no mal preden sem zvedla zanjo). Vse lepo in prav... Sem rodila in smo se parkrat vidl (6x). Otroka ni priznal, niti plačeval zanj. Nazadnje sva ga videla septembra. In včeraj dobim sporočilo od njega da bi rad videl malega, pa ga prišel mal iskat... Sem (priznam mogoče preveč) znorela in rekla da to pa ni šans, sej če ga pol leta ni brigal, ga tud zdej ne rabi... Sem doma povedala kaj je hotu in je mami rekla da to bi mu pa res mogla pustit. Zdej se že cel dan kregamo okrog tega. Jaz še vedno mislim, da nima nobene pravice (no sej jo res nima, sej ni priznal malega) in mu ne mislim dovolit; mami pa po svoje... Prej mu nisem nikol stikov kratila, saj se mi je kljub vsemu zdelo prav da ga mali pozna. Zdaj se mi pa glupo zdi... Ko bi mogu prit na CSD uredit očetovstvo ga ni bilo, v pol leta nobenega glasu od njega; zdej pa kr neki o svojih pravicah sanja...

Kaj bi pa ve naredile?

Marogica -> RE: Kaj naj z očetom? (9.4.2006 22:38:42)

JAz bi ga najprej na pogovor povabila, kjer bi se pogovorila vse stvari, ki te tarejo, torej očetovstvo in vse ostalo, ter mu dala jasno vedeti, da tako ne gre. Otrok ni igrača, ki jo postavimo v kot, ko nas ne zanima in tvoj bivši se bo moral krepko zresniti, če bo hotel prevzeti vlogo očeta.
Kar tako mu pa obiske ne bi odtegnila, saj gre konec koncev za otroka, ki bo nekoč želel vedeti, kdo in kaklšen je njegov oče. To pravico ima in te mu ne smeš odvzeti..
Torej, probajta se zmenit kot normalna, odrasla človeka, ki gledata predvsem na koristi otroka. Svoje želje, nagajanja pa pustita ob strani.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (9.4.2006 22:49:49)

Saj jaz njemu nisem rekla da ne sme pridet zato ker bi mu hotela nagajat (to se mi zdi otročje), ampak glih zato ker vem da bo malega to zmedlo. Se pa z njim ne da nič zmenit... Ker sva se o vsem tem že pogovarjala in vse ˝zmenila˝. Da bova šla uredit očetovstvo, pa koliko bo plačeval za malega, pa kdaj bo prišel na obisk,... potem ko bi pa to mogla realizirat, ga pa ni bilo. In meni se ne da več ga ˝na kolenih˝ prosit da pride malega pogledat.

Suza -> RE: Kaj naj z očetom? (9.4.2006 22:51:36)

Probajta se prvič sama dobit in pogovorit.
Sama sem sicer zagovornik tega:
Najprej dolžnosti nato pa šele s tem povezane pravice.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 6:24:07)

Postavi mu samo kratko in preprosto vprašanje:
Zakaj želi imeti stike z otrokom, za katerega ne prizna, da je njegov?
Pa bo vse jasno...

srki -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 7:06:02)

Jaz se strinjam z Marogico. Te pravice mu ne moreš odvzet. Mogoče pa se je zdaj spremenil oz. je malo potuhtal in šele zdaj spoznal, da ima otroka, ki ga ima rad!

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 7:09:59)

V tem primeru naj ga najprej prizna.

dory -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 7:22:37)

V tem primeru bi se najprej z njim pogovorila, zakaj zeli stike z nekom,ki ga ne zeli priznati? Pa naj potem najprej uredi vse potrebno,kar se tice obveznosti in odgovornosti, sele potem lahko pride otroka pogledat...Dala mu pa otroka nikakor ne bi.

Misek -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 9:55:19)

IZVIRNO SPOROČILO: srki
Jaz se strinjam z Marogico. Te pravice mu ne moreš odvzet.

Kaksne pravice? Kolikor vem, semenodajalci nimajo tovrstnih pravic.

Mogoče pa se je zdaj spremenil oz. je malo potuhtal in šele zdaj spoznal, da ima otroka, ki ga ima rad!

Vse se mi zdi, da se v parih mesecih ni toliko spremenil. Bolj se mi zdi, da je kaksen pritisk v ozadju. Mogoce njegovih starsev, ki bi radi videli vnuka/vnukinjo, pa bi on brez obveznosti malo vzel otroka za pokazati ga. Ce bi ga razsvetlilo spoznanje o ljubezni do nepriznanega otroka, bi ga razsvetlilo tudi spoznanje o dotedaj neprimernem ravnanju do tega otroka, pa si le tega ne bi zelel samo sposoditi (malo vzeti), temvec bi prvo "z ljubeznijo in ponosom" priznal otroka.

Misek -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 10:03:21)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Kaj bi pa ve naredile?

Zavarovala otroka pred nezrelo osebo tako, da mu ne bi dovolila, da prihaja in odhaja iz otrokovega zivljenja kakor se mu zazdi. Kakor so nekatere ze napisale, prvo naj uredi vse obveznosti (tudi za nazaj), potem pa pravice.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 10:11:12)

Njegovi starši vidijo otroka redno - no vsaj enkrat na mesec. On pa kakor vem s svojimi starši sploh ne govori.

tehnofil -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 12:51:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Otroka ni priznal, niti plačeval zanj.    In včeraj dobim sporočilo od njega da bi rad videl malega, pa ga prišel mal iskat... sej če ga pol leta ni brigal, ga tud zdej ne rabi...  mislim, da nima nobene pravice (no sej jo res nima, sej ni priznal malega) in mu ne mislim dovolit; mami pa po svoje...

Ker si prej znorela je sedaj na tebi, da ga pokličeš. Povej mu, da želiš da ima otrok očeta. Da se družita in da zanj tudi skrbi. To je tvoja želja (če je). Če tudi on tako misli, potem mora najprej urediti formalnosti na CSD, nato pa se bosta vse dogovorila.

Če se prej ni brigal ne pomeni da se nikoli ne bo ali se zato ne sme. Ljudje naredimo in delamo v življenju veliko napak. Včasih jih želimo popraviti - če nam pustijo. Ne vem, kaj tvoj bivši misli, samo predlagam da ga vodiš po mirni poti tako kot je dobro za otroka. Kakor koli že, ne glede na formalnosti, veš da je njegov oče in s svojo zamero (čeprav upravičeno) jemlješ otroku očeta. In še velikokrat boš morala potrpeti, če je tvoja želja, da ima otrok očeta. Največkrat nepravično. Samo kar imata vidva med seboj je posledica vajinih dejanj in ne otrokovih.

kapesanta -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 13:53:07)

definitivno otrok mora imeti stike z očetom - ampak pod pogojem da prizna očetovstvo in da prične plačevati preživnino zanj.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 17:49:25)

No da vam povem kako se je razpletlo... Sem mu sporočila da ko bo uredil očetovstvo bo lahko malega videl kolikor ga bo hotel. Pa ni niti glasu od njega. Toliko o njegovi močni želji...

Marogica -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 18:28:26)

ANonimna, ti ga izsiljuješ. Če boš ti to..., bom jaz to... To tako ne gre. Naj ga nekajkrat vidi, saj to željo je izrazil, mislim, da bo želja po podpisu očetovstva prišla sama od sebe. Eni pač rabijo čas. Ne pravim, da je tako prav, vendar ljudje smo različni. Eni pod prisilo ne naredijo ničesar. Jaz tudi ne bi, če sem odkrita.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 19:37:33)

Saj je imel eno leto časa. Se ti to ne zdi dovolj? Saj ni problem dovolit da ga pride pogledat. Naj hodi, ampak ne enkrat na leto... Se ti zdi da je to otroku v dobro, da pride enkrat na leto?

Misek -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 19:47:53)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

ANonimna, ti ga izsiljuješ. Če boš ti to..., bom jaz to... To tako ne gre. Naj ga nekajkrat vidi, saj to željo je izrazil, mislim, da bo želja po podpisu očetovstva prišla sama od sebe. Eni pač rabijo čas. Ne pravim, da je tako prav, vendar ljudje smo različni. Eni pod prisilo ne naredijo ničesar. Jaz tudi ne bi, če sem odkrita.

Dej no Marogica, a naj bi mu bila z otrokom na raspolago, da se sprehaja po njunih zivljenih kakor se mu zahoce? Se boljse naj se zapreta doma in cakata ce bo blagovoljil priti.... ma se boljse ce mu kaj dobrega skuha, pa se izzivalno oblece, pa mu bo mogoce prisla zelja, da prizna ocetovstvo...

Nekatere zenske ne razumem. Od sebe bi naredile predpraznik, od otroka bi naredile igraco zavoljo moskega, ki se nanju ne pozvizga. Nikakor se tudi ne morem strinjati da Anonimna izsiljuje semenodajalca. Sam je odlocil, da bo samo semenodajalec in da ne zeli pravic in obveznosti, ki izhajajo iz ocetovstva. Ce jih pa zeli, naj tako zadevo tudi uredi. Ne Anonimna ne otrok nista poskusne zivalice, da bi na njih preverjal in se prepriceval ali zeli prevzeti pravice i dolznosti oceta ali ne.  Njihova zivljenja nista in ne smeta biti na raspolago, da po njih svinja kakor se mu zljubi in kadar se mu zljubi. Edino pravilno, da mora izpolniti pogoje za vstop v njihova zivljenja, pa ce temu nekdo stokrat rece izsiljevanje. Kako se pa rece njegovemu ravnanju do njiju?

mamči -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 19:49:30)

Najprej naj on naredi korak (končno), gre na CSD in ostalo porihta, pol pa je na tebi poteza.
Jaz mislim, da je imel dovolj časa, vso nosečnost pa še vse mesece do zdaj.
Oče od moje nečakinje (sicer jo je priznal) je tud skoz nekaj bluzil- sad ga ima, sad ga nema, ona ga je pa od malega čakala, večkrat zaman. Tega razočaranja ni dolžan noben otrok prenašat.

Marogica -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 19:50:02)

Seveda to ni dovolj. Glej, jaz ne poznam vajinega odnosa. Mogoče ga ti vedno "napadeš" in to z istimi stvarmi, pa se enostavno boji, pa ne tebe, temveč, da bo moral enkrat prevzeti odgovornost. S tem, ko ga vedno z istim "gnjaviš", se ti odmika, namesto, da bi se približeval. Pusti ga, da nekajkrat vidi otroka, brez tvojih očitkov. Pogovarjaj se o vremenu in drugih nepomembnih stvareh. Ko bo videl, da si se skulirala, bo tudi lažje in z veseljem prišel, ker bo vedel, da ga ne boš že po telefonu napadla, kaj šele, če se vidita.
Mogoče se motim, pa mu ne očitaš vedno znova-v tem primeru oprosti, vendar imam pač jaz ta občutek. Vem, da te boli, vem, da si ranjena, vendar kljub temu probaj zavoljo otroka vzpostaviti normalen odnos. Otrok ti bo enkrat hvaležen. Idi iz sebe in pokaži, da si "večja", pametnejša od njega. Boš videla, da bo funkcioniralo, samo ne pritiskaj ga ob zid vedno z istimi vprašanji in zahtevami. Odgovor nanje boš dobila prej, ko si misliš, verjemi stari babnici, kot sem jaz.

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 19:51:17)

Jaz bi se zmenila na centru za redne obiske, oziroma bi vztraja pri tem. Če se hoče zmenit in priznat otroka, prav, če ne pa tudi. Otrok rabi neko varnost in ritem in tak oče, ki enkrat pride, potem pa ga spet ni, res naredi več škode kot koristi. Jaz kar vidim žalost v  otroških očeh, ko nestrpno pričakuje očka, tega pa ni. Ne, to bi jaz mojemu otroku prihranila, če bi se le dalo. Sicer ga lahko prizna in se domeni za stike, pa ga potem vseeno velikokrat ni, to je res. Ampak vseeno vaju bo mogoče malo bolj resno vzel, če mu ne boš začela popuščati že zdaj.
A veš kaj bi torej jaz naredila? Povabila bi ga, naj pride gledat otroka in naj bo z njim pri meni doma. Potem pa naj se odloči. Ali gremo na center in se zmenimo dalje, ali pa nič. Če je resen, se bo seveda hitro odločil za priznanje in določiitev stikov.

rija -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 23:04:42)

Tehnično gledano uradno ni oče, torej nima nobene PRAVICE do česarkoli, vključno z obiski.

Druga plat pa je človeška plat.

Ampak očitno oba nista dovolj zrela, da bi se najprej kulturno med seboj zmenila.

In na koncu bosta naredila največjo napako bedastih bivših partnerjev, ki jim je uspelo ustvariti krasno, nedolžno bitjece: z vajinim otrokom bosta igrala ping-pong in štela, kateri je dobil več pik.

Čestitam. Počasi izpolnjujeta pogoje za včlanitev v klub neumnih odraslih.

nejcko -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 23:17:14)

Moja prijateljica je imela isti primer. Ko je tip zvedel, da je noseča, ga je vzela megla. Ko je bil mali star kakšne pol leta, so se srečali, pa tip malega niti pogledal ni. Potem pa se je nekega lepega dne najavil na obisk, ko je bil tamal že kakšno leto star, z obljubo, da bi se pa on malo pomenil o svojih starševskih pravicah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] (dolžnosti, kakopak, niti omenil ni). Ampak je bila še kar magla svuda, magla oko njiju (prijateljice in njenega sina). Tip se valda ni prikazal in se do danes, cca 6 let, še ni. Še dobro, da je bil mali takrat še tako majhen, da mu mamica še ni obljubljala očetovega veleprihoda, ki ga potem ni bilo. Saj mogoče se bo tip čez leta spomnil, da je nekje pa eno seme pustil, samo takrat bo tudi njegov sin že tako velik, da mu bo pač mogel položiti račune.

Se strinjam s Splišni in ostalimi, ki pravijo, naj tip najprej podpiše, potem pa išče pravice. To, da eni rabijo malo več časa, se mi zdi pa glup izgovor. To je tako, kot če bi mati otroka pustila za kakšno leto ali dve v porodnišnici, ker pač rabi čas, da se privadi. Seveda so tudi taki primeri - ampak more taka mati marsikaj dokazati, da otroka potem lahko dobi nazaj.

nejcko -> RE: Kaj naj z očetom? (10.4.2006 23:50:35)

Še nekaj bi dodala.
Ne vem sicer, kako je bilo pri vama, ampak jaz sem zagovornik tega, da če se moški ne strinja s tem, da ženska obdrži njegovega otroka, ona pa ga kljub vsemu obdrži, ženska ne sme  potem moškega izsiljevati  s podpisom očetovstva itd. Če se moški premisli in kasneje prostovoljno podpiše, o.k., drugače pa ne.
Prav tako pa sem zagovornik tega, da če se moški jasno ne izreče, kaj bi rad, nima potem kaj palamuditi v stilu bi pa ne bi. Kot je napisala Marogica, otrok ni igrača.

Drugače pa kar se tiče vajinega trenutnega položaja, jaz osebno dajem prav tebi. Kot sem že napisala, biti starš ne pomeni priti enkrat na leto malo poujčkat otroka in potem spet izginiti za nedoločen čas. Biti starš pomeni otroka previjati, hraniti, ga umivati, se z njim igrati, ... pomeni biti ob otroku, ko je bolan, hoditi z njim k zdravniku, na govorilne ure in roditeljske sestanke itd. Za vse to ne rabiš nobenega uradnega potrdila, to je starševstvo iz srca, ki včasih šteje mnogo več od tistega uradnega samo na papirju.
Ali je tvoj bivši v vsem tem času malemu kupil kakšno stvar, mu poslal čestitko za novo leto ali rojstni dan? Je tvoj bivši v vsem tem času kdaj poklical in te prosil, da mu daj otroka na telefon, da bo slišal njegov dada in baba? Je tvoj bivši v vsem tem času izrazil kdaj željo, da bi malega imel pri sebi čez noč ali ga vsaj pazil, da bi si ti lahko privoščila kakšen kino ali čvek s prijateljicami? Če je vsaj na eno vprašanje tvoj odgovor da, potem mu res ne smeš preprečevati stikov z otrokom. Če pa so vsi odgovori ne, ga pa vprašaj, kaj si on pod pojmom biti starš sploh predstavlja.

Pa še za vse tiste, ki anonimni očitate, da se obnaša otročje. Kadar koli tukaj kakšna sprašuje, kaj naj stori, ker ima resnega partnerja, ki ga ima sicer rada in ga ljubi, a jo srce vleče tudi k sodelavcu, jo vse napadete, da potem pa svojega partnerja res ne ljubi. Vse v en glas vpijete, da se ne da sedeti na dveh stolih. Vse vpijete, da je do partnerja krivična, mu laže, ga v mislih vara. Ali je ta primer kaj drugačen?
Če si starš, si starš, če nisi pa pač nisi. Če je za vas starševstvo, da se na vsake kvatre človek spomni, da ima nekje otroka, potem zame tudi ni varanje, če nekdo na vsake kvatre obišče sosedovo posteljo.
Saj vendarle imamo vsi svoje pravice, kajneda?   Dolžnosti pa .... hmmm, kaj je že to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anonimen -> RE: Kaj naj z očetom? (11.4.2006 0:15:56)

Evo ti povem celotno zgodbo... Nehala sva preden sem zvedela za nosečnost. Rekel je da naj grem na splav, pa nisem hotela. Celo nosečnost ga ni bilo blizu... Ko sem rodila (zvedel je od sodelovca) je prišel malega pogledat. Je sam rekel da bo priznal očetovstvo in plačeval zanj (se še ni zgodilo). Nikol mu nisem glede tega težila. Ko je bil mali star tri tedne je pripeljal k nam starše, da bodo spoznali vnuka (da je oče jim je povedal po tistem ko sem rodila). Z njimi sem v kar dobrih odnosih. Malega imajo radi in se redno videvamo. Njega nisva videla že od septembra.
Sicer pa je v vsem tem času kupil malemu en paketek plenic (sem jih ravno kupovala, pa jih je on častil), drugega pa nič... Mah kakšno željo da bi ga imel par ur... saj ga še prijet ni upal.
No in zdej ko imamo eno leto se je gospod spet pojavil in bi rad videl malega... Me prav zanima kako dolgo bo želja trajala.

dory -> RE: Kaj naj z očetom? (11.4.2006 7:42:17)

No ker se mi svita,za koga gre, ti bom rekla samo se to...nehaj se ze enkrat obremenjevat z vasim "ockom", saj ti je ze velikokrat dokazal,da so ga samo besede, o dejanjih pa se sam nima pojma...torej uzivaj z malim pobalinom in se ne obremenjuj s stvarmi,ki jih  ni...ti si mu dala vedet, da zelis,da se najprej zadeve uredijo...on to ve...in ko bo pripravljen, ti ne bo govoril, ampak zrihtal zadevo...do takrat bo pa se minilo kar neki cajta, verjemi....da se zresni in spravi k pameti...

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>