klavdijas
|
P 1 kg moke, 3 margarine, 24 dag sladkorja v prahu sneg dveh beljakov. Lahko nabrizgaš kupčke z zvezdastim nastavkom na testomat, ali pa kakršne koli druge oblike. Enostavno in dobro. P 1 kg masti 1 kg moke 1 skodelica sladkorja 1 skodelica jogurta 1 pecilni prašek 3 beljaka naribana limonina lupinica malo cimeta P 3-2-1 piškotih, tj. 30 dag moke, 20 dag maščobe, 10 dag sladkorja). Te 3-2-1 piškote sem samo enkrat naredila, res so zelo krhki, da se kar stopijo/razdrobijo v P 1 lonček moke 1/4 žličke pecilnega praška 1 jajce 1/3 lončka rjavega sladkorja 1 žlička cimeta 1/2 žličke ingverja 1/2 žličke klinčkov 1/2 žličke kardamona 1/2 žličke muškatnega oreška 1/3 zavitka masla 1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo) ščepec soli malo ruma Moko in pecilni prašek presejemo na desko in dodamo sladkor, mandlje, začimbe, ščepec soli, jajce in rum. Malo premešamo in dodamo maslo. Na hitro zgnetemo testo (da se maslo preveč ne raztopi). Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo razvaljamo na približno 5 mm debelo in izrežemo piškote različnih oblik (še bolje je, če imamo modelčke za speculaas). Pečemo 15-20 minut pri 175 stopinjah. P 50 g moke 200 g masla 150 g sladkorja v prahu 1 limona ribezova marmelada nekaj pistacij Iz moke, masla, polovice sladkorja in soka polovice limone zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro (v hladilniku). Testo razvaljamo na debelino nekaj mm in iz njega izrežemo kroge, ki jih pečemo pri 190 stopinjah približno 8 minut. Ko se ohladijo, polovico tolarjev premažemo z marmelado in jih pokrijemo s preostalimi tolarji. Sok polovice limone zmešamo s preostalim sladkorjem, z glazuro premažemo tolarje in jih potresemo s sesekljanimi pistacijami. P 1 lonček moke 1/4 žličke pecilnega praška 1 jajce 1/3 lončka rjavega sladkorja 1 žlička cimeta 1/2 žličke ingverja 1/2 žličke klinčkov 1/2 žličke kardamoma 1/2 žličke muškatnega oreška 1/3 zavitka masla 1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo) ščepec soli malo ruma P 50 dag moke 25 dag zmehčanega masla 25 dag sladkorja 1 vanilin sladkor ščepec soli 2 jajci po potrebi kanček mleka P 20 dag margarine 2 rumenjaka 35 dag moke 2 žlici kakava vanilin sladkor Potrebuješ: 35 dag moke, 1/3 pecilnega, 1/2 žličke cimeta, 18 dag masla, 18 dag sladkorja, 3 rumenjake, 3 žlice kisle smetane ali mleka; sladkor za potresanje. Postopek: v moko zamešaš pecilni in cimet, nato porazdeliš kosmiče masla, dodaš sladkor, rumenjake in smetano ter zgneteš testo. Zvaljaš ga za nožev rob na debelo, izrežeš zvezdice, jih namažeš z raztopljenim beljakom in potreseš s kristalnim sladkorjem. Pečeš pri 220°C. P 60 dag margarine,75 dag moke 25 dag sladkorja v prahu 3 beljaki vanilin sladkor malo citrone 2-3dag kakava SMETANOVI TARTUFI 300 g jedilne čokolade 115 g masla 300 ml goste sladke smetane 2 žlici alkohola /konjak, rum, liker, močna kava...) Čokolado nalomi na koščke in jo skupaj z maslom med mešanjem raztopi nad paro. Smetano posebej segrej skoraj do vrelišča in primešaj čokoladni mešanici. Dodaj alkohol. Ohladi in shrani v hladilniku. Ko se strdi s pomočjo žličke oblikuj kroglice, ki jih oblij s stopljeo čokolado, lahko pa jih tudi povaljaš v kakavu, sladkornih mrvicah, čokoladnih mrvicah... tek bo dober, tudi če prej ni bil, OREHOVE VRTNICE Testo: 30 dag moke 3 dag sladkorja ½ kvasa 2 dl mleka Nadev: 15 dag masla 15 dag sladkorja 15 dag zmletih orehov Iz sestavin za testo zamesi gladko maso in jo razvaljaj na debelino kozarca. Stopi maslo za nadev in mu primešaj orehe in sladkor. Z nadevom premaži razvaljano testo in testo zvij v rolado. Nareži ga na 2 cm debele kolobarje, ki jih pusti vzhajati na toplem. Peci pri 180 stopinjah. Ko so pečeni jih prelij z mlekom, v katerem je nekaj žlic ruma. Vrtnice vrni v pečico za nekaj minut, da se mleko dobro vpije. ČOKOLADNE TORTICE Testo: 20 dag moke 14 dag masla 1 jajce 4 dag naribane čokolade 6 dag sladkorja 6 dag mandljev Krema: 2 jajci 6 dag sladkorja 1dl mleka 4 dag čokolade 15 dag masla Za dekoracijo: čokolada, mandlji Zamesi testo in ga razvaljaj na 0,5 cm debelo, izreži kroge in jih speci pri 180 stopinjah. Za kremo zmešaj jajca, sladkor in mleko in kuhaj, dokler ne zavre. Dodaj stopljeno čokolado in mešaj dokler se ne ohladi, potem pa primešaj penasto umešanemu maslu. Po dve tortici zlepi skupaj s kremo, jih premaži z malo stopljene čokolade in dodaj ½ mandlja. COOKIJI 90 g masla 80 g sladkorja 1 jajce 175 g moke malo pecilnega praška 60 g zmletih orehov 100 g čokoladnih koščkov Iz vseh sestavin razen čokolade zamesimo testo. Na koncu dodamo čokoladne koščke, ki jih v testo vmešamo z žlico (lahko tudi z rokami, samo paziti je treba, da se ne stopijo). Oblikujemo cookije. Pečemo pri 180 stopinjah 10-15 minut. ČAJNO PECIVO 60 dag moke 20 dag sladkorja v prahu 40 dag margarine 1 vanilin sladkor 1 pecilni prašek limonina lupina malo ruma dodaj orehe ali kokosovo moko Zgneti testo. S testomatom nabrizgaj kekse. NABRIZGANI KEKSI Testo: 1 kg ostre moke 75 dag margarine (Rama) 30 dag sladkorja v prahu Zgneti testo. S testomatom nabrizgaj kekse. Pečene zlepi z marmelado, pomoči v čokolado in nato v kokosovo moko. KEKSI NA STROJČEK Testo: 1 kg moke 4 jajca 30 dag sladkorja 1 pecilni prašek 1 vanilin sladkor 50 dag margarine Petra (samo to margarino!) malo ruma malo limonine lupinice Zgneti testo, na strojček oblikuj kekse. VANILIN ROGLJIČKI Testo: 50 dag moke 1 margarina 2 dcl kisle smetane 2 žlici sladkorja 1 pecilni prašek malo soli malo limonine lupinice Najprej zmešaj moko in margarino, nato dodaj ostale sestavine. Razvaljaj na tanko, razreži v trikotnike. V sedino daj marmelado (na kupčku), zvij in oblikuj v rogljičke. Pečene povaljaj v sladkorju v prahu mešanim z vanilin sladkorjem. LINŠKE OČI Testo: 30 dag moke 2 mali žlici pecilnega praška 1 jajce 15 dag margarine (za dvojno maso je dovolj 1 margarina) 10 dag sladkorja 1 vanilin sladkor Zgneti gladko testo, razvaljaj in izreži z modeli (polovici še naredi luknjice v sredini). Peci 10 minut pri 200°C. Pečene premaži z marmelado, položi eno na drugo (en celi keks in enega z luknjico) in povaljaj v sladkorju v prahu, v katerega predhodno zmešaj vanilin sladkor. RECEPT ZA BRESKVICE -že dostikrat preizkušen 3 jajca 21 dak sladkorja 1 vanili sladkor 12 žlis belega olja 1 žlica ruma 50 dak moke 1/2 pecilnega praška Penasto zmešamo jajca dodamo sladkor z vanili sladkorjem ,penasto zmešamo ,nato med mešanjem dolivamo olje in rum.Nazadnje dodamo moko s pecilnim praškom.Testo pokrjijemo in naj na hladnem počiva 1 uro.Polovico testa oblikujemo v debelejši svaljek in razrežemo na 25 enakih kosov.Rezine testa na mastni roki( mastimo roke z oljem) oblikujemo v kroglice in jih zlagamo na pomaščen pekač.Enako pripravimo drugo polovico testa.Spečemo -ne preveč. Še vroče izdolbemo -delamo zelo hitro , ker ko je testo ohlajeno se ne da več lepo izdolbsti.Izdolbene drobtinice zmešamo z 2 -3 žlicami marelične marmelade 2-3 žlice orehov -mletih,prilijemo 2-3 dl razredčenega oranžnega soka in 3 žlice ruma ,če hočete bolj temen nadev lahko dodate še čokolado v prahu.Vglavnem naredimo sočen ne premoker nadev.Nadevamo in stisnemo po dve skupaj, da dobimo breskvice ji povaljamo najprej eno polovico v malinovcu ,potem pa drugo polovico v oranžadi, nazadnje povaljamo v kristalnem sladkorju.
|