BarbaraO -> RE: Dilema - poročiti ali ne? (3.2.2006 15:20:02)
|
Veš kaj, tudi midva sva praktično živela skupaj 8 let (nekaj časa pri njegovih, odkar sem rodila, pa pri mojih - vedno pa sva bila uradno prijavljena vsak na svojem naslovu, brez začasnih naslovov). Torej, kar se tiče upoštevanja izvenzakonske zveze, mislim, da je v vajinem primeru ne bi priznali, ker nista prijavljena skupaj na istem naslovu (vsaj na začasnem). Vse kar ti bom napisala, je sicer laično mnenje oz. iz izkušenj - ker pač nisem strokovnjak iz tega področja. Ko sem rodila, sva bila še neporočena. Prva stvar, ki jo je bilo potrebno urediti, je bilo seveda priznanje otroka s strani očeta (čeprav sva šla dokaj hitro na Mačkovo, sem že prej dobila izpis iz rojstne matične knjige, kjer oče še ni bil naveden - kljub temu, da sem ga matičarki oz. gospe, ki je delala popis v porodnišnici povedala). Naslednja stvar so otroški dodatki. Le-ti so vezani na dohodek staršev (ne glede na to ali so poročeni ali ne). V kolikor oče prizna otroka, je NUJNO, da se najprej uredi preživnina, šele potem si upravičena do otroškega dodatka. Ki pa ni nujno večji, če bi bila sama, ker se skupni prihodki delijo na število družinskih članov. Če imaš torej relativno visoko plačo, bi se le-ta delila le na dva in je možno, da bi bil dodatek relativno majhen (naredi preizkus na strani CSD Lj-Šiška, kjer si lahko izračunaš višino otroškega dodatka. Vnesi vanj samo tvoje podatke o višini dohodkov in upoštevaj, da sta sama z otrokom. Potem pa vnesi še fantove podatke in ga upoštevaj kot družinskega člana. Tako boš najbolj realno videla, kakšen znesek bi ti pripadal. Domnevam, da boš razočarana - tako ali drugače.) Ti pa lahko rečem le to, da pri izračunu otroškega dodatka upoštevajo, da živite skupaj (če ti tako navedeš), čeprav niste prijavljeni na skupnem naslovu. Tretja stvar pa je vrtec. V odločbi, ki opredeljuje razred, v katerega spadaš in posledično kolikšen % višine zneska za vrtec plačuješ, prav tako upoštevajo dohodke in na koliko članov se le-ti delijo. Torej, več kot vas je, manjši znesek pripada na vsakega, nižji je razred, manj je potrebno plačati vrtca. Mislim, da si tudi to lahko izračunaš na tisti strani CSD-ja. Mislim, da ravno veliko prednosti, če si neporočen, nimaš. Kvečjemu nerodnosti. Jaz nisem nikoli vedela, kako naj svojega (sedanjega) moža poimenujem: oče mojega otroka, partner, fant...?! Poleg tega, če bo imel otrok očetov priimek, moraš imeti vedno s seboj kopijo rojstnega lista otroka, iz katerega je razvidno, da si res mama (in na kakšna ženska, ki je morebiti otroka ukradla - to je še posebej pomembno, ko greš čez mejo). Malce sem se razpisala, mogoče napisala tudi kakšen kiks (če je zelo očiten, naj me katera popravi). V bistvu pa sem ti hotela reči, da izvenzakonska skupnost nima toliko prednosti, da bi zaradi (finančnih) koristi s strani države kolebala med poroko oz. samskostjo. Če se imata namen slej ko prej poročiti, to kar storita. Bosta lepše zaživela kot družinica in še ponosno si bosta rekla "moj mož" oz. "moja žena". Kakor koli - lepo se imejta in uživajta v veselem pričakovanju!
|
|
|
|