Gina
|
Daj, razloži mi, anonimna, kaj naj bi sevalo? Kakšne vrste sevanje? A si prebrala napisano? Res je fajn, da malo počakaš, preden ješ, ampak a veš zakaj? Če segreješ preveč, kar se v mikrovalovki rado zgodi, se hrana "pregreje", ali drugače, še ko jo vzameš ven, molekule vode v njej trkajo skupaj, ne morejo nehat trkat. Kot npr. ti, ko poženeš kri po telesu, še nekaj časa po tem, ko nehaš teči, tebe greje. Zaradi trenja se torej voda v hrani še vedno segreva. To lahko vidiš, če npr. segreješ vodo do vretja, pa se ti zdi, da ne vre več, ti pa vržeš notri vrečko čaja in voda...bumf...ven brbota čez skodelico. Seva pa tisto čisto nič. Seva sama mikrovalovka, če je slabo narejena, pa v nobenem drugem primeru. Ker če bi šlo karkoli ven iz mikrovalovke, bi ti roko ali karkoli bi zraven dala, scvrlo od znotraj, ker bi ti vse, kar je na temelju vode v telesu, zavrelo, scrknilo od trenja, trkov molekul. Če je mikrovalovka zaprta, seva samo električno sevanje, s pomočjo katerega dela neka električna naprava, tako kot npr. od radia ali tv-ja ali katerekoli druge električne naprave, pa nič več. In to sevanje ne gre nič bolj v hrano, kot npr. če sediš in ješ zraven kateregakoli drugega sprejemnika. Tisto sevanje, ki pa ga ti imenuješ sevanje, najbrž si mislila tisto, kar je znotraj mikrovalovke, kar brzi gor in dol nekajmilionkrat na sekundo in te molekule vode požene iz svojega mesta, da trčijo v drugo molekulo, pa ni nič nevarnega. To ni neko kratkovalovno rentgensko sevanje, niti niso prepolni gama žarki. Če te vprašam drugače: a svetlobe se pa ne bojiš? Pa vendar je to sevanje, ki gre z isto hitrostjo, 300.000 km na sec, kot ostala EM sevanja. Svetloba nastane čisto enako, en elektronček preskoči na nižjo lupino, ker so ga spravili v ravnovesje, pa hoče nazaj v prvotno stanje in - odda energijo - tisti hip vidiš svetlobo. A se ne bojiš, ker je elektronček skočil, pa seva energijo svetlobe, da bi te obsevalo? Kaj pa toplota, a se jo bojiš? Toplota je ravno tako sevanje. Sevanje odvečne energije telesa. Samo nimamo dovolj občutljivih oči, da bi jo videli. Ampak čutiš jo. Vsako telo, ki ga spraviš iz ravnovesja ali segrevaš, razširi svoje molekule navadno, ki začnejo nihati in ko gredo nazaj, oddaja toploto - tako približno je v principu. Enako je v mikrovalovki. Voda se začne gibat, energija je premočna, da bi atomčki skupaj držali, segrevajo se, tudi toliko, da v luft odletijo, pa odpreš mikrovalovko in najdeš tudi paro tam - podobno, kot če segrevaš s plinom ali elektriko, smao da tam drugo telo oddaja toploto in segreva hrano s svojo vročino. Mikrovalovi so načeloma del kozmosa in so ob tebi in v tebi ne glede na karkoli in ne škodijo sami po sebi. Samo malo manj zgoščeni so in prosto velovijo po prostoru (se pravi niso zaprti v kletko, imenovano mikrovalovka) - pa še vedno s svetlobno hitrostjo, kot ves elektromagnetizem. Drugače jih pa ustvarja ravno materija. Ko se materija giblje, ustvari določeno vrsto EM. Npr nekaj pade na tla, pa imaš elektromagnetizem - tak kot v mikrovalovki. Res te ne štekam, daj povej mi resen razlog, temelječ na fiziki, kaj se zgodi s hrano? Napiši mi, kako se tiste molekule vode pretvorijo v strupeno obliko - to bi ti verjela, če bi mi razložila kako in v kaj. Ampak jaz imam občutek, da govoriš kar tako malo, ker se ti tako zdi. Če pa temu ni tako, bom pa z veseljem prisluhnila, rada kaj novega zvem.
|