Sofia21
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sofia21 Inčika2 in ostale 'starejše' nosečnice, jaz sem v petek že klicala v porodnišnico LJ zaradi napotnice za amnio, mi je moja G namignila tole o NIPT testu. Je tako, da se zdaj v 'času korone' lahko namesto za amnio ali biopsijo HR odločiš za NIPT test, ker je manj invaziven. Pogoj je, da imaš narejeno nuhalno svetlino, rezultat pa ni važen. Niti ni pomembno, da nauhalno opraviš v porodnišnici Lj, lahko jo drugje, le izvid moraš prinesti seboj preden se dela NIPT. Če je rezultat NIPT zelo slab, ti svetujejo amnio, ki je 100%, NIPT testi so 99%, Gre pa na napotnico test 'NIPT Panorama osnovni' od Medgena, to je test, kjer se gleda za tri napogostejše trisomije (13, 18, 21), triploidijo in spol otroka. Ta test samoplačniško stane 350€. V ponedeljek moram klicati na genetiko, ker mi sestra v porodnišnici Lj ni znala povedati ali se lahko doplača za razširjeni test (ki samoplačniško stane 590€ in gleda še za nekatere druge kromosomske napake). Bom sporočila kar bom izvedela. Je pa v DM klnjižici ugodnosti za nosečnice (samo rečeš v DM prodajalni za knjižico, ki velja do konca februarja 22) kupon za 10% popusta Medgenove NIPT teste in tesete Horizont. Ta knjižica imam tudi kakšen dugi uporaben kupon. Marca izide nova, tako garemo lahko še marca po novo 🙃. Teba je imeti njihovo 'kartico zvestobe'. Punce ki nosite lelosi pajkice. Ali imajo tudi kakšno linijo toplejših ali jih zunaj pozimi nosite z žabicami? Sem klicala danes na genetiko, na številko, ki so mi jo dali v porodnišnici Lj. Res je, da se na napotnico za amnio lahko opravi NIPT test in to test Harmony osnovni. Torej se pogleda trisomije 13,18,21 in spol otroka. Doplačilo za razširjene pakete ni možno. Torej tole je na napotnico, druga dva priljubljena NIPT testa (NIPT Panorama ali NIFTY) sta v celoti plačljiva in nista na napotnico, niti jih ne izvajajo v porodnišnici LJ. Seveda pa so tudi pri teh dveh predrojstvenih testih možni različni paketi, ki gledajo različno veliko kromosomskih napak in imajo različne cene (od 300 do 1000 €) Sta pa amniocenteza in biopsija HR najbolj obširna in 100% tseta. Tam se pogleda vsak kromosom, vse delecije in duplikacije, genske napake (nap. cistično fibroza, spinalna mišična atrofija). JackieO joj zoprno zaradi izcedka, ampak kar mirno, veliko nosečnic ima rjavkast izcedek in je na koncu vse ok (2 prijateljici, celo prvo tromesečje). Lahko počivaš, drugega pa ne moreš naredit. Boš pa veliko naredila, če se probaš čim manj obremenjevat. Če bi začelo še boleti ne odlašaj in pojdi h G, četudi nadomestnemu. Če ne boli in ni sveža kri, pa na kauč, knjiga, film ali serija, pa veseli se nosečnosti 💛. Tudi s tem boš naredila zase in za plodek velikooooo dobrega 😉. Večkrat sem prebrala, da se po IVF-ih punce ne morejo sprostit, tudi jaz se sprva nisem mogla. Pa to res ne pomaga. Če ne prej, se poskusi sprostit vsaj v drugem tromesečju. Znanstveno je dokazano, da stres vpliva na plod na različne načine. So delali študio v Kanadi, ko je bilo zaradi hudih zimskih razmer veliko ljudi kak mesec odrezanih od sveta, brez elektrike in se je odražalo na otrocih na različne načine. Lahko imaš lepo nosečnost, saj delaš vse kar je v tvoji moči 💪. Joj nina mama, sploh si ne predstavljam kako preživljaš dneve, upam, da bo vsak dan bolje, naj bi bilo, če si že blizu nuhalne. Jaz bom šla na nuhalno v kliniko MCCZ v Lj in lahko vzameva s partnerjem hči seboj. Edino tam so mi dovolili. Nisem iz Lj in ne bi jo še dajala v varstvo, ki je daljše kot 2 uri. Saj vem da bo treba tudi to natrenirat, ampak še ne bi zdaj, ker bom še nekaj časa lahko doma. Seniorita, lilija11 in soncektvoj hvala za izkušnje s pajkicami ☺️ in ja lilija se strinjam da je glede oblačil tak čas nosečnosti bolj ugoden. Tudi obuvanje japonk bo z velikim trebuhom pravljica napram težkim zimskim škornjem, žabicami in debelimi nogavicami 😂 (uh sem klela v prvi nosečnosti zaradi tega). Nas pa zna zeloooo motit poletna vročina na koncu nosečnosti. Uuu, še en uspešen IVF, čestitam claud. Kako pa ste ostale?
|