ljub3zen
|
IZVIRNO SPOROČILO: *rjavolaska* @ljubezem, čestitkeeee :) Imam pa še vprašanje zate. Kako ste ugotovili, da imaš prenizek kortizol? Kakšni so simptomi? Tudi midva se trduiva zanositi in je kar nekaj preiskav za nama. Kortizola pa res še nisem dala preverjati, je pa res, da je zadnje čase vse večkrat omenjen previsok kortizol v povezavi z neplodnostjo. Hvala :) Hvalaaa🤗Odkrili so mi po naključju. Leta 2012 sem imela neke kratkotrajne vrtoglavice in so mi naredili mr glave in našli eno majhno cisto ter incidentalom hipofize (to je po naključju odkrit tumor hipofize). Oboje majhno in nenevarno, razen če bi začelo rast in pritiskat kam. So me pa preventivno dali na pregled na Endokrinološko, ker je delovanje hipofize povezano s hormonsko sliko in da bi preverili, če mi povzroča kakšne težave. Potem sem bila tam vsako leto vsaj enkrat na preiskavi, kjer so mi vzeli kri, pa naredili hitri ACTH test. To izgleda tako, da si tam uro in pol, dajo ti najprej gor kanalček in potem jemljejo kri na pol ure. Vmes ti vbrizgajo v kri snov, na katero naj bi kortizol reagiral s tem, da se poviša (naraven odziv na stres). Tako da s tem testov merijo tako bazalno vrednost kortizola v krvi, ki naj bi bila v določenih vrednostih, in porast kortizola, ki naj bi bil tudi znotraj določenih vrednosti. No, meni so v teh letih večkrat ugotovili, da je vse normalno, pa potem spet, da ni, pa so mi predpisali zdravilo, ki ga nisem želela jemat, ker nisem imela nobenih kliničnih znakov. Potem so mi na naslednjem pregledu rekli, da še dobro, da nisem jemala, ker je itak vse v redu😒 Potem so me že skoraj nehali spremljati, ampak so spet na enem pregledu ugotovili nižji kortizol. Par mesecev nazaj sem bila spet in je spet normalno. Pa so me dali kar še enkrat testirati ta mesec, ker naj ne bi bili zadovoljni s kvaliteto vzorca. Jaz drugače nimam znakov, je pa zelo nizek kortizol povezan predvsem z hudo utrujenostjo. So še drugi znaki, pa jih ne vem na pamet, lahko pogooglaš😊 V težkih primerih lahko vodi celo v smrt, če je telo v hudem stresu (npr. huda telesna ali psihična obremenitev) in ne dobi takoj hidrocortisona, ki je nadomestek kortizola. Torej, če bi se želela za to testirat, bi ti morala dat osebna zdravnica napotnico za endokrinologa.
|