Mariborcanka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Metka234 Sem mag farmacije in dobro vem kako poteka izdelava zdravil in zakaj so deklaracije napisane tako kot so. Zdravila se delijo v več skupin in kar dobro je že znano kaj je absolutno kontraindicirano in kaj ne oz. kaj potencialno lahko škoduje. Ker pa ni etično izvajati kliničnih študij, ki morajo zajeti toliko in toliko ljudi, na nosečnicah, seveda povsod piše, da je prepovedano. Kdo bi brez dokaza pisal, da se lahko karkoli uporablja? Vsekakor pa nosečnice zbolevamo in seveda se poseže po zdravilih, kaj pa naj drugega v primeru gripe, pljučnice, krvavitev, pomanjkanja progesterona, hudih krčih, vnetju slepiča, hudem zobobolu, depresija, epilepsija, previsok krvni tlak, rakova obolenja itd. Sicer pa velja, da se za vsak primer posebej pretehta ali korist pretehta morebitno tveganje. In če je korist večja od tveganja, se zdravila predpiše. Vedno. Čeprav na deklaraciji piše, da so prepovedana. Seveda je jasno, da ce te malo boli glava ne boš vsak dan posegal po nalgesinu in da če me pacient vpraša ali lahko jemlje to in to, da rečeš ne in da naj se posvetujte z zdravnikom. In seveda, samo zdravnik lahko ve kakšne težave imate in zakaj bo odobril jemanje nečesa. Farmacevti in proizvajalci ne vemo kaj točno se dogaja vam in ali nekaj potrebujete ali ne. Ja verjamem..in se strinjam...sej mislim,da nisem nic v nasprotju s tem pisala? Ce te zdravnik pregleda in pozna, ok, bo presodil kaj je pomembneje..zdravit neko zadevo z morda nevarnim zdravilom - ali pa ne...jaz pa govorim o tem, da ta zdravnik na forumu vsem kar nekaj svetuje v nasprotju z vsem,kar drugod pise in kar drugi zdravniki svetujejo... Se en primer; ko sem zanosila, sem jemala propranolol (zaradi hitrega pulza in posledičnih migren), sicer v nizki dozi in sem sla se pred posvetom z zdravnico in ginek. malo brskat po spletu in takrat sem prvic brala njegove nasvete na MON.. ena od punc je pisala,da jemlje ravno to zdravilo in povedala tudi dozo ( se ne spomnim kaksno,ampak vem da visjo kot jaz), pa ji je napisal, da naj nic ne skrbi in dalje jemlje..in da je doza itak tolk nizka, da deluje bolj na homeopatski ravni....kr nekaj!! Ko sem govorila z mojo zdravnico in ginekol.,sta mi pa obe svetovali,da če le gre, naj preneham jemati, ker ta zdravila dejansko lahko vplivajo na razvoj ploda... In to sta torej bili dve stvari, ki sta me pri tem Pušenjaku totalno zmotile... Raje imam zdravnika, ki me bo poskušal zdravit s cimmanj zdravili, ne pa da mi kar rece..eh kar jemljite naprej... V glavnem; jaz sem si moje mnenje o Pušenjaku oblikovala, pa se mi sploh vec ne da debatirat o tem..Če ste druge pac zadovoljne z njim, pac bodite... Metka če mi nisi preveč zamerila zaradi vsega napisanega, bi te prosila če mi morda lahko glede enega zdravila nekaj poveš; ze od zacetka nosečnosti imam ves čas povišano telesmo temp. (vedno nad 37 do 37,5) zaradi česar se ob hitri hoji in podobnem takoj spotim...posledično sem dobila na več delih telesa glivice, cesar se prej nikoli v zivlj.nisem imela (razen genitalno vnetje) (vsaj sklepamo,da so glivice-pri dermatologu se nisem bila)..in sicer na zadnjici (med ritnicami 🙄), venerin gricek, kolki... (vaginalnega na sreco sedaj ne) do sedaj mi ni pomagala ali vsaj ne dokončno pozdravila nobena krema (canesten, canifug, canespor, razna zeliščna-ze skoraj 2 mes.se s tem mučim). Imam pa se doma Elocom, katerega mi je pa sicer zdravnica nasplosno odsvetovala med nosečnostjo. Ful me mika,da bi ga uporabila,ker se mi pocasi meša zaradi srbenja (med drugim tudi zato slabo spim in hodim cist fertik v sluzbo)..torej...naj upostevam nasvet zdravnice ali morda vseeno vsaj 1x, 2x uporabim? Kaksne konkretno bi lahko bile posledice (nekaj sem brala v navodilih in na spletu,a nisem razumela strokovnih izrazov). Ker mi namrec Elocom ponavadi takoj pomiri kozo (ko sem ga ze pred tem za neko drugo vnetje dobila), potem pa bi daljeuporabljala pac canesten in upala da bo pomagalo...? Ginek.mi je rekla,da za zunanje povrsine lahko uporabljam canesten, ne pa npr.vaginalet prve 3 mes...(omenjam zato, ker sem ze vceraj pisala v zvezi s tem)... Sori, da sem se tolk razpisala...če se bo komu dalo vse prebrat in ve kaj več o kortikosteroidih med nosečnostjo, dobrodošel za komentarje..;) Lp
|