LoniRR -> RE: Avgustovčki 2020 (8.1.2020 21:31:47)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tasykaa Tole sem dobila takrat v odgovor, in ja sum je bil na četvorčke, ker se je še en odsev videl 😪 Spoštovani, od izvida patologa se sicer itak ne obetam posebne pojasnitve razlogov za odmrtje plodov pri mnogoplodni nosečnosti. Pravite, da so bili sprva 4 monohorijski, tetraamnijski četverčki, nato je eden odmrl in po daljšem času še ostali trije. 99% monohorijskih dvo in več plodnih nosečnosti odmre zaradi žilnih zapletov, torej zapletov v zvezi z žilnimi povezavami med plodovi, preko katerih pride do neto pozitivnega pretoka krvi k enemu in neto negativnega toka krvi drugega. to povzroči anemijo pri tistem z negativno bilanco krvi in zgostitev krvi pri tistem ali tistih s pozitivno bilanco in oboje je slabo za srce. Slej ko prej enemu srce odpove in ko se to zgodi pri enem, se toksini iz odmrlega ploda prenesejo še na druge in odmrejo še drugi in če jih je več, ostali. Skratka, odmrtje plodov je pri enojajčnih četverčkih prej pričakovano kot je pričakovati uspešno donositev preko 28. tedna nosečnosti. Imamo sicer en uspešen primer takšnih četverčkov v Ljubljanski porodnišnici pred leti, ampak uspešna takšna nosečnost je tako redka zadeva, da bi bilo to vredno objaviti v mednarodni strokovni reviji in bi morda celo objavili, pa se porodnica s tem takrat žal ni strinjala. Omg, samo en primer. Crna statistika, samo verjetno je tudi ta pojav izredno redek. Vsaj obrazlozil ti je tako kot treba in ti pomagal razumeti. Zakaj na to ne opozorijo od zacetka. Zakaj ne delajo ornk pregledov. Vem da je to prepreciti tezko ampak vsaj meni bi bilo mnogo lazje, ce bi dajali vecjo pozornost temu in te pripravili na temno plat... nvm mogoce se motim ampak sem brez besed. Kako zalostno 😪
|
|
|
|