ronja
|
Mene samo pri tem zanima, a se nikomur nikoli ne porodi zamisel, da je mogoče med neizkoriščenim potencialom tudi kak tak, ki sploh ni potencial.......? Pa da ne bosta zdaj z Ronjo obe v luft skočile (ne mislim direktno vaju Ne, jaz se s tem čisto strinjam! Sem se večkrat spraševala, kje bo več od mene in kar se mene tiče, bi čisto komot rekla, da so moji talenti mogoče precej enakomerno razporejeni in je vseeno, a delam eno ali pa drugo (samo za eno so me izobraževali, zato se mi zdi škoda to za državo). Vendar pa recimo bivša sodelavka, na istem kot jaz, delala je kot postdoc na Cambridgu skoraj 3 leta... Lej, to je hud uspeh v znanosti... Pa tu zdaj ne dobi službe (niso ji podaljšali, ker pač ni bilo denarja za vse, ne ker tu ne bi dobro delala)... Ona se meni zdi neizkoriščen potencial, nisem mislila tu toliko sebe. Težko sam zase veš, kje boš najboljši, sploh če te več stvari zanima in nobene še nisi zares delal dalj časa. Lahko da bi bila res najbolj uporabna kot natakarica, zelo verjetno pa ne. Lahko pa si uporaben tudi, če nimaš službe, ker svet lahko polepšajo tudi stvari, za katere nisi plačan;). Samo od nečesa pač moraš živet. Škoda se mi zdi, da ne morem zdaj vrnit tega, to ja, vendar ne mislim, da bi bila jaz tisti tako velik potencial. Bilo bi pametno, da bi od vseh nas država dobila nazaj vsaj toliko, kot je vanje vložila, to ja, ampak nekateri so precej boljši od drugih, jasno... Vidim pa ta potencial pri drugih, ker ene stvari so tudi merljive (recimo sci članki). Druga sodelavka je dobila nagrado za najboljši dr., tretja je dobila štipendijo L'Oreala, torej mednarodno priznana. Vse so brezposelne... Nisem tu mislila direkt sebe v prvem planu. Rada bi seveda tudi jaz bila uporabna, vendar vem, da ni nujno, da bom najbolj uporabna (ali srečna) v znanosti. Nekateri pa so rojeni prav in samo za to... In seveda bi bilo fajn imet daljnoročno plan, ker s tono magistrov in doktorantov tudi nimamo kaj počet, pa tudi dejansko je res, da so nekateri mag. in dr.ji na nivoju seminarske (nisem verjela, dokler nisem videla:D, ker sem pač navajena naših, kjer se vsak vsaj malo potrudi, če ne drugega, mora naredit poskuse ali teren, mora nekaj raziskat, česar drugi še niso probali... ni pa povsod tako in to je bil zame kar malo šok - da lahko dejansko samo par člankov prebereš, včasih celo niti ne strokovnih, skup zmečeš in napišeš nekaj, kar bi jaz v srednji oklevala, ali naj oddam ali ne... Pa nisem tak biser, samo tisto je res podn;). Da je to zgrešeno, pa recimo naši profesorji že dolgo opozarjajo, že veliko pred to krizo so govorili, da bi rajši manj mest za dodipl in podipl. študij, pa kakega raziskovalca več, da imajo potem kaj s tem delat, ker dejansko eu denar prinesejo ti, ne pa študentje. In država se tega loti tako, da predpiše obvezne podjetniške delavnice za vse mlade raziskovalce. Tako mešanje megle, kot ga tam prodajajo, je res težko najt, samo še na podjetniških delavnicah za brezposelne:D. Popolnoma neuporabno - in to mnenje samih drjev znanosti:D. niso vse delavnice brezveze, recimo za javno nastopanje je bila odlična, za prijavljanje projektov tudi (ti dve nista obvezni). Tudi jezikovni tečaji so bili vsi super, tako v službi kot en za brezposelne. Ni, da bi vse, kar ni znanost dajala v nič, sploh ne. Samo tele ekonomske pridige pa so čisto neuporabne, brez praktičnih nasvetov, vidiš, da predavatelj nima pojma tako na par km daleč, vsakič me presenetijo, kako dolgo lahko govorijo, pa nič povejo (in to MENE! )... Jasno, da nek naravoslovec nima glih pojma o osnovanju podjetja in dostikrat je naše znanje zelo specifično in ga težko uporabiš v malem podjetju, rabiš malo večje zaledje (beri: aparature in še koga, da ti pomaga;). Včasih se pa da, kakim spin offom kar rata... Ne moremo pa vsi delat spin-offov. Vsak potem najde svoj košček pod soncem, eni se učimo kaj drugega in upamo, da bomo nekoč dovolj dobri, da bo to prineslo kake rezultate, vmes najdemo sem pa tja kako avtorsko ali kaj podobnega, eni inštruirajo deco, namesto da poučujejo v šoli, itd... Eni pa učijo na svakojakih univerzah... Vijoličarka, dejansko zdaj diplomatka gender studies,ki dobi službo v tem fohu, ni plačana nič manj kot kemijski tehnolog (poznam oba, pa je ona več plačana:D). Verjetno pa veliko težje dobi službo, to je res...