ronja
|
Kdaj te pa medij zavaja, pa si "izbereš" pač sam.....ti si si izbrala, da si bila zavedena v primeru migrantovi in krize... Mene ne zavajajo mediji, me kar moja naivnost . Ne rabi pomočnikov . Vsakič znova me mora nekdo spomnit, da ne bojo vsi ljudje reagirali tako, kot bi meni bilo logično. Kar vem, racionalno, vendar še vedno prva misel ni to. Lili, se strinjam, da nismo vsi enako nasrkali in da smo si za marsikaj sami krivi. Midva sva varčevala prej, ker sva vedela, da se bomo morali selit iz slabih 40 kvadratov, če bova hotela imet toliko otrok, kolikor sva si jih želela. To je bila najina odločitev in zato sva prej mislila na to. Tako kot zdaj varčujeva za to, ker bo treba nekoč izolirat fasado (pač najine finance niso segle do varčne hiše , zato ne živiva v taki;). Iz tega vidika se popolnoma strinjam: fajn si je postavit prioritete in potem delat na tem. Vseeno pa smo včasih posredno vpleteni, čeprav za to nismo kaj dosti krivi: varčevala sva za to, kar sva želela in rabila, potem sva to potrošila za to isto reč, izogibala sva se kreditov, ker sva vedela, da sploh moja služba ni ravno ziher za naprej, itd... Vseeno pa če bi bilo vse skup v zaletu, bi sama danes imela službo (leta 10 sva se pogovarjala s šefom in mi je direkt povedal, da seveda ostanem tudi po izteku pogodbe, vendar se je potem malo drugače zasukalo, kar ni njegova krivda). Zdaj pa s komerkoli se pogovarjam in ga/jo sprašujem, kako in kje so dobili službo, pa kako bi se dalo mogoče kdaj prit zraven, mi vsak reče isto: "Ja, takrat se je to dalo, veš, takrat ni bil tak problem s službami, zdaj to ne gre več..." Kar je malo smotano. Pa ne mislim zdaj jamrat, vse ima svoje pluse, lahko sem veliko z malimi, lahko delam stvari, ki jih rada delam, lahko se učim stvari, ki so mi ali zanimive ali pa mi bojo verjetno kdaj koristile in mogoče mi kdaj uspe tudi kaj zaslužit iz tega naslova, lahko da bom imela čisto drugo kariero na koncu in mi bo še boljše tako, itd... Vidim to in sem hvležna za to. Samo vseeno pa je smotano to, da je zdaj enostavno manj delovnih mest in to posredno plačujemo tudi tisti, ki se mogoče nismo niti zaletavali niti kupčkali brez namena. Zato pravim, da nismo vedno ne vem kaj krivi. Nikoli nisva poneverjala podatkov za csd, celo sva lani dobivala manjši od in višji vrtec zaradi napake, ki je nisva pravi čas videla (najina krivda, kaj pa nisva dobro preštudirala odločbe), nikoli nisva jemala kreditov itd... Zato zdaj shajamo, ja, hvalabogu:D, ker si nekega kredita na 900€ res ne bi mogli privoščit . Ko sva videla, da si vrtca ne moremo privoščit, sem ju izpisala, ker sem vedela, da moj profil malo zaposlujejo poleti in da je lažje najet varuško za tistih par mesecev, če bi vmes dobila službo kot pa plačevat 150€/mesec, če je ne dobim. Vseeno pa je drugače stanje v državi zato, ker so se pač nekateri malo zakalkulirali. Razumem, da se vsak kdaj zmoti. Vendar je prav, da če si na mestu, kjer si plačan za svojo odgovornost, to potem tudi res nosiš. Samo to. Zakaj bi sicer imeli take bajne plače? Naj jih imajo, če so za to potem odgovorni. Če niso, pa to ni fer, ker imajo samo +, - pa ne. Ne krivim vsega sveta za to, da nimam službe, ampak v mojem primeru samo en mali delček sveta, ki je naredil razpis zase;). Ker sama kaj dosti več, kot to, da me delodajalec izbere, res ne morem naredit. ker kredit vzeti pred nekaj leti je bilo čisto simpl... Haha, se spomnim, ko naju je cimer v študentskih letih prepričeval, da se nama splača vzet kredit, čisto tako. Odgovorila sva, da ga ne rabiva. Ja, pa če se splača (bil je ekonomist, ne mu štet za slabo;). Ja, pa če ga ne rabiva, daj ti to še enkrat zračunaj, ziher se ne splača, ker banka mora od nečesa živet (biološka logika - da če nekje dobiš, moraš drugje vzet). No, je preračunal in ugotovil, da res, kar tako se ti ne splača. Če pa vložiš v sklade, se pa splača. Jah, nama to ni bilo ziher in pač nisva jemala kreditov. daleč največji strošek je itak telekomunikacijska storitev in ni nujno potrebna za preživetje 80 % ljudi... A res? Nam je največji strošek plin (pozimi), net stane dobrih 20€, radio pa par €... Ja fajnih, kvalitetnih a predvsem predragih stvari si žal s svojimi prihodki marsikdo ne more privoščiti Podpis. Kupim rajši slovenske stvari, že zato, ker vem, da jih niso šivali v nemogočih pogojih, vendar je res, da si jih zelo redko lahko privoščim. Na srečo zelo veliko večino cot dobimo in tako to ni problem, vendar da bi si cerlo garderobo sestavila iz slovenskih izdelkov, bi morala bit kar bogata... vendar je je.ba.....ker tvoja rit ni več za v kopalke Victorie Secret... No, tak slabe pa tudi nismo. V bistvu je malo najstnic, s katerimi bi menjala telo, vsaj iz estetskega vidika, tega sem navajena... Pa nisem nič posebnega, ampak v lepih kopalkah, rit lepo zgleda, celo tako stara:). A daj, a resno....? Hehe, to sem enkrat guglala, kako sešit punčki lase, da dobim kake nove ideje in dobim te lasne vložke ven, kako se jih naredi... Mi ni bilo najprej nič jasno in sem šla prav pregledat, kaj je to in zakaj se uporablja. Baje zdaj to vsi nosijo. NO, kolikor se poznam, bi mi šlo na živce, ker mi grejo že speti lasje na živce:D.