Vijoličarka
|
Jaz pa razumem, zakaj so komentarji pod članki večinoma onemogočeni. Komentarji pod članki so, ne glede na temo, v veliki meri predvsem izživljanje, čeprav se najde včasih kakšen biser. Kakor človeka vznemirja romantični humanizem, pa je po internetu tudi dosti raznih prirejenih, tudi lažnivih 'informacij' o groznih beguncih. Kar se humanosti in človekovih pravic tiče, sama ne mislim, da je Nemčija ravnala humano, ko je izrazila dobrodošlico. Sprožila je val vseh mogočih ljudi, s takimi in drugačnimi zgodbami in interesi, ki so dobesedno vdrli v suverene države in tam povzročili kaos. Humano bi bilo iti v obstoječa begunska taborišča in tam opraviti selekcijo in registracijo, potem pa ljudi naložiti na vlak in odpeljati k sebi. Nič tudi ne bi bilo narobe, če bi vzpostavili jasna pravila, tako kot Avstralija in Kanada. Prav je, da se pomaga, ampak ljudje se morajo tudi zavedati, v kakšno državo prihajajo kakšna pravila veljajo tu. Tako pa se je usul val ljudi, od katerih lepo število njih izkrorišča dano situacijo. Temu primerno so negotovi in tudi agresivni, sploh ker so množica. Tranzitne države so ponujale vodo, hrano, nastanitev, vso mogočo pomoč, ampak oni so hoteli samo čez mejo, samo da se prebijejo do Nemčije, do Švedske. Na nek način je to že prvi znak, da njih čisto nič ne briga, kako je Evropa organizirana in kakšna pravila veljajo tu, briga jih za polja, ki jih poteptajo in za smeti, ki jih pustijo za seboj. Ampak v to negotovost in z njo povezano agresijo jih je pognal predvsem način, kako najbolj humane in obljubljene dežele Evrope sprejemajo begunce. Če bi bila sama na njihovem mestu, bi hotela predvsem neoviran prehod, ne pa da ure in ure ali celo dneve čakam pred mejo, nato me sprejmejo in gredo v velike stroške, da me prenočijo, pri tem pa spet negotovost ali mi bo uspelo priti čez naslednjo mejo. Predvsem pa, šli so vsi prihranki, kaj če me na koncu zavrnejo? Begunce se, sploh v medijih, preveč gleda skozi rožnata očala. To so ljudje, taki in drugačni. Nedvomno so med njimi ljudje, ki imajo visok potencial postati del Evrope. Preveč pa se z njimi ravna kot, kaj pa vem, permisivna vzgoja pri otrocih, ki se je izkazala za pogubno. Totalno bedasto se mi zdi, da če begunec s statusom azilanta naredi kaznivo dejanje, tudi tako, ki ogroža življenje drugih ljudi, deluje celo proti državi gostiteljici, pa ga status azilanta brani, da se ga ne vrne v matično deželo, ker tam bi ga ubili. Torej, on tukaj lahko celo pobija, ampak ne, ne, reveža ne smemo poslati v smrt. Tem ljudem se ne moremo zdeti humani, ampak samo neskončno neumni. Nekdo je v vsesplošni zmedi kar pograbil nekega otroka, ga izrabil, da je kot 'družina' prišel na avtobus, nato pa otroka zapodil. K sreči so ga našli in združili s pravo družino. Koliko je takih zgodb? Koliko je izkroščanih in šikaniranih? Vsa ta Evropska, predvsem pa Nemška humanost je povrzročila hudo nehumanost prav nad tistimi, ki so najbolj upravičeni do pomoči. Prav je, da se pomaga, ampak je treba ravnati razumno. Tudi kasneje. Ne pa da se vzpostavlja neka paralelna kultura, kjer močni izvajajo nasilje nad šibkejšimi, ki so potem deležni tega, pred čemer se pravzaprav zbežali. Nedopustno je, da v Evropi očetje in bratje ravnajo s hčerami in sestrami kot z živino in potem organizacije, ki hčeram pomagajo, svetujejo, da naj hči zapusti državo, da bo varna. A očetje in bratje, ki kršijo zakon, pa lahko ostanejo. Nedopustno je, da azilant življenjsko ogroža druge, pa se ga ne izžene, ker bo revež doma v smrtni nevarnosti. To niso otroci, ki jih je treba zavijati v vato, ampak ljudje, ki jim je treba jasno povedati, kakšna so pravila. Tako kot sta to storili Kanada (ki ima zelo dober program integracije) in Avstralija. Zdaj, če kdo meni, da sem zato, ker mislim da je treba humanizirati način sprejemanja beguncev v Evropo in delati na integraciji, slab človek, potem je to njegov problem in ne moj. Ne more se kar smatrati, da ima vsak, ki se okliče za begunca, avtomatično kar vse mogoče pravice in lahko tepta vsa pravila, ki jih je Evropa, katera je tudi šla čez težka in mračna obdobja, izborila. Mislim da se ljudje upravično bojijo tistega drugega vala, o katerem mediji ne pišejo. Vala zavrnjenih. Ampak četudi uradni mediji malo ali nič ne pišejo o realnih problemih, pa so ljudje v Evropi kar v veliki meri zaskrbljeni. Pa četudi se to skuša potlačiti. In mene skrbi predvsem to, da bo posledica vsega tega vzpon skrajne desnice. Vseeno, to kar se dogaja, ima tudi svojo pozitivno plat. Evropa je prisiljena pritisniti na predvsem na ZDA in tudi na druge Arabske države, da se končno reši problem Sirije. Mislim da ne bodo mogli uresničiti svoje želje, da zrušijo Asada, ker je problem predvsem ISIS. Pa upam tudi, da se bodo končno naučili, kakšne posledice prinese vmešavanje. Dokler so bili ti nesrečni ljudje nastanjeni v taboriščih v sosednjih državah, so si še lahko zatiskali oči, zdaj si jih več ne morejo.