flay
|
Dandelios Viki9 ti je pravilno obrazložila štetje. Vendar se šteje od določitve pdpja nazaj. Torej jaz imam 4.2. bom jutri (četrtek) polnih 17 tednov ali 16 ,7/7 in v petek začnem 17t, 1/7 - rečemo 18. teden nosečnosti. Tako da če imaš neredni ciklus zdravnica preveri velikost ploda, ponavadi na nuhalni in iz velikosti ploda izračuna PDP. Ko imaš PDP računaš pa vse ostale tedne na ta datum. Otrdevanje trebuha je pa kar težko razložit. V bistvu so to lažni popadki (pogovorno otrdevanje trebuha), ki so izraziti proti koncu nosečnosti in pomenijo samo pripravo na porod. Če se pa pojavijo prezgodaj torej v zgodnjih tednih pa lahko pomeni, da telo zavrača plod. To otrdevanje spremljajo rahli krči. Bom poskušala opisati tako. Sediš, ležiš (bistveno je, da miruješ) se trebuh zakrči - čutiš kot krč in ta zakrčenost traja par sekund lahko tudi minut, nato popusti in se trebuh zmehča v "normalno" stanje. To se dogaja lahko večkrat v dnevu ali samo 1x. To ni jutranji pojav ko se zbudiš in mogoče zaradi "čudne" lege spanja čutiš, da je trebuh malenkost trši, se vstaneš malo razhodiš in je potlej mehkejši... Podobno lahko začutiš če kaj težjega dvigneš ali narediš kakšen zelo neroden gib ( recimo iz zgornjega dela omare kaj dviguješ) in podobno. Upam, da sem vsaj malo pomagala... Velikost trebuha je od nosečnice do nosečnice precej različno. Tudi med prvorodko in drugorodko je razlika, ker se pri slednji maternica prej razširi. Pomembna je razdalja med sramno kostjo in vrhom maternice, ki se otipa najlažje zjutraj. Ta razdalja naj bi bila po cm enaka ali manjša za 1 cm od tedna nosečnosti. Torej v dopolnjenem 17 tednu je razdalja prib.16 cm. (tukaj pa se gledajo dopolnjeni tedni). Danes sem po 4 tednih videla spet našo pikico in veselo akcijo po trebuhu Naslednji pregled je pa že morfologija. Komaj vrjamem, da smo že tak daleč, leti ko šus... MauMow ja tole z nizko posteljico tudi mene malo skrbi. Danes je rekla, da se ni kaj dvignila, povrhu je pa predležeča. Držim pesti, da se še dvigne in da gre vse na svoje mesto , dokler nismo v 7, 8 mesecu se še lahk marsikaj spremeni. A imaš ti tudi MV kaj skrajšan, da ti je prepovedla sp.o? Ker meni je rekla, dokler je MV ohranjen in dobro zaprt ni težav z sp.o. tudi če je pojstlca nizka, predležeča itd... Lepo božajte bušije ! Vsem ki vam je slabo pa želim, da se vam čimprej neha... PS. Tiste, ki imate glavobole, včasih pomaga čimveč tekočine - vode, ker se potreba poveča, ter tudi dioptrija se v nosečnosti lahko spremeni - to ne pozabit, lahko je tudi to razlog. Včasih pa so žal samo hormoni
|