ronja
|
Nejcko, ne vem, če. 91 sem bila sama še globoko v OŠ, pa smo se učili samo jamranje (ne samo od Cankarja). Hlapce se res večinoma jemlje v SŠ, ampak se mi zdi, da jih je tudi sestra brala, pa je 7 let starejša... Kar se tiče obravnavane literature na sploh v šolah - o čem, za boga milega, pa naj bi pisali avtorji v preteklosti, če ne os svojih realnih izkušnjah in o svetu, v katerem so živeli user posted image Celotna svetovna klasika temelji na tem. Seveda. Vendar ljudje iste izkušnje zelo različno vidijo in tudi različno pišejo. Finžgar je pisal, kako so gore lepe, pa kako je fajn pohajkovat, če bi pa isto delal Voranc, bi pa jamral, kako ma za malco s sabo samo 1 jabolko. TO je tisto, o čemer govorim. Perspektiva. Nič ni narobe, če se človek pritoži, če je nekaj narobe, še boljše, če poizkuša kako popravit (če zna), samo celo življenje, cela literatura samega jamranja... tega pa ni treba in ne, ni v svetovni literaturi tako. Shakespear je znan po svojih tragedijah, pa vseeno je v njih upanje, liki se borijo, itd... In znal je pisat tudi komedije, nekatere prav dobre;). Naši pa non stop jamrajo. Noben resen avtor se ni ukvarjal z literaturo za mlade, ker takrat je pač to veljalo za nekaj "manjvrednega. Pisati za mladino. Bil si resen/pesnik pisatelj ali pa sploh nisi bil pisatelj. Pa je vseeno Sen kresne noči zanimiv tudi za tamale;). Meni se našteti ne zdijo primerljivi našim oz. obratno, naši niso primerljivi njim... In vsi ti naši veleumi so živeli lepo v mestu in se jim ni prav strašno grozno slabo godilo, ko so pisali - glede na vse ostale. Amapk niso pisali o tem, kako se ipak da, itd... ampak jamrali. To me je motilo takrat in me moti še zdaj. Tudi večinoma po pravilu niso skrbeli za svoje otroke, niso se poročili z ženskami, ki so jim otroke naredili in kar so tako zelo prezirali v svojih stvaritvah itd... Dejansko je bilo po zdajšnjih zgodovinskih dognanjih veliko več srednjega sloja slovenskega, da slovenščina ni bila samo za revno prebivalstvo, kot so nas učili. Ja, načrtno so nas fopali s kurirčki, ampak meni je to delovalo kot svetel primer - da lahko vsak še tako majhen, pomaga, nekaj naredi za skupno dobro. Ravno obratno od tistega jamranja! nejcko, se strinjam s tabo glede tega, kaj si večina ljudi želi, se mi pa zdi, da je pogosto problem, da ljudje želijo bonbonček še preden so si ga zaslužili... In ptoem se zapufajo in ni več za normalno življenje in potem so vsega drugi krivi... Sreča je v malih stvareh. Če jo vidiš. Liliana žal v ljudeh vidi samo slabo. Najslabše. Ali pa presoja po sebi Po moje pa ona vidi v ljudeh neizkoriščen potencial, ki ga ovira jamranje, zato je nanj alergična. In ona vidi tebe, kot da vidiš v ljudeh samo slabo, ker nihče nič ne naredi. Nejcko, gotovo ni vojna sama najhujše zlo, ki se otroku lahko zgodi. Veliko lažje bo otrok preživel napad tujca kot napad svojca. Veliko lažje mu bo, če bo vedel, komu lahko zaupa. In to ni neka nova pogruntavščina - v vseh knjigah ti piše, da je pri traumah (sploh otrok) pomembno to, kako reagira okolica - ali otroka zaščiti in ali se zloraba nadaljuje. Isto velja za vojno, saj je to tudi zloraba otroka, vsak ima pravico živet v miru. Večinoma so ljudje veseli, da je vojne konec in je to lahko zelo dober štart - lahko pa čista groza brez perspektive ali neskončna obračunavanja za nazaj. nejcko, mislim, da malo dramatiziraš. Otroci vidijo razlike, ja. Ampak ni nujno, da jih to zaznamuje in da jim je tako zelo grozno. Lej, mi smo bili lani v 2. razredu in po vseh merilih revni, letos smo glede dohodkov isto, trenutno zasluži samo on, manj kot 900€ z vsemi dodatki, nas je pa pet. Ampak moji otroci mislim, da se niso ne prej ne zdaj tako počutili. Ja, videla sva, da zmanjkuje in nisva želela postrgat vseh rezerv, zato sva izpisala otroke iz vrtca in prihranila tistih 800€,kolikor bi plačala v par mesecih za oba. In jim s tem denarjem lahko nekaj privoščila:). Meni se ne zdi nič hudega, da jim ne morem privoščit vsega, kar jim lahko nekateri drugi. Vem, kaj jim lahko dam, pa jim drugi ne morejo. Vem, da so eni poklici boljše plačani kot drugi in da v nekaterih moraš pač bit top, da dobiš solidno plačo, drugod pa je to začetna plača. Ponudba in povpraševanje. Ne zdi se mi nič strašansko nefer tu (pa sem v slabo plačanem sektorju;). Mislim, da smo odrasli ODGOVORNI za svoje otroke, ne samo ko gre vse ok, ampak tudi, ko ne gre. Ne moremo jim zagotovit vedno znamk in ne vem še česa, ampak lahko jim pa zagotovimo, da se ne bojo slabo počutili ob tem. Seveda si vsak kdaj želi kaj, česar trenutno pač ne more dobit, ampak to ni nobena trauma! otrokom lahko pokažemo pot, kako bi se dalo kaj naredit. In ko vidijo, da delaš nekaj na tem, čisto rade volje tudi malo počakajo. Saj ni treba, da majo vse takoj! Starši, ki pa ne morejo najt enega dela, enega pucanja ali čuvanja ali česarkoli, zato da otroku kupijo eno reč, ki si jo že par let želi... pa ne vem, no... bi bilo boljše, da jih ne bi imeli... Ja, revščina ni fajn, ampak za svoje otroke smo odgovorni sami! In če si brezposeln in vidiš, da ne gre, pač nekaj spremeniš, ne? Ja, ne moreš najt službe, ok, pač delaš nekaj drugega. Ok, ugotoviš, da se ti podjetje ne bi/ni izšlo, iščeš dalje druge možnosti, kako boš legalno delal! In si otrokom vzor in jim lahko pogledaš v oči in rečeš: ja, oni imajo več denarja, jaz imam pa več časa za vas/jaz pa delam to in to, kar se mi zdi dobro zato pa to. On ima nov mobitel, ti greš pa vsak dan na bajer. Kaj bi rajši? Otroci niso neumni. Neumni so odrasli, ki ne dajo tistega, kar bi lahko. Ja, seveda rabijo otroci tudi materialne stvari. Vendar če ljudje niso zakreditirani, potem za hrano navadno je, toliko že nekje spraskaš in zaslužiš. Obleke se da dobit od prijateljev, večinoma jih radi damo naprej. Tudi na brezplačne prireditve lahko pelješ otroke in bojo ravno tako šli na lutke, gledališko predstavo, itd... Lahko jih pelješ na izlet pač v bližnji gozd, če nimaš denarja za bencin/bus/vlak. Lahko narediš piknik pod blokom. In otroci, ki bi imeli te izkušnje, se ne bojo tako salamensko sekirali zaradi tistih najkic, ki jih ima sosed. In mogoče bojo celo dobili te najkice, ko jih sosed preraste;). lili, nisem nasprotnik globalizacije. Mislim, da ima svoje velike pluse. Zaradi globalizacije sem lahko mirna, da če ne bo šlo tu, lahko še vedno greva ven in najdeva službo drugje. E......vidiš, to je to.......kar marsikdo ne ve sprejeti......da se moraš včasih čemur odreči.......in da če kupiš robotski sesalec za 2000 jurja, da mogoče tisto leto ne greš na dopust in si ne kupiš avta......da si ne privoščiš česa drugega oz. se nečemu odrečeš......in da niso krive zgolj multinacionalke, globalni kapitalizem, država, sosedova Francka, ker si ti kupil robotski sesalec, sedaj pa nimaš denarja in se moraš nečemu drugemu odpovedati........ Se strinjam. Robi sicer ni tako salamensko drag:D. Amapak se strinjam - normalno, da pač pogledaš prioritete in kupiš tisto, kar ti je najvišje glede na razmerje s ceno. Recimo midva bi ful mela un mravljin testeninar, ampak trenutno pač ni za najin žep. Kaj bom zdaj zato jezna, ker si ga ona lahko privošči? Ja, hvalabogu, da si ga lahko! Če si ga ne bi mogla, jih bi nehali delat in ga midva čez par let, ko bova lepa pa bogata:D, ne bi več mogla kupit spljoh:D. Meni se zdi super, če lahko zdaj uživam v tem, da vem, da zdaj pa nekdo drug uživa v tem. Ni čisto čisto isto, kot če ga imaš sam, je pa vseeno presenetljivo blizu:). Nejcko, lili pravi, da če bi bila čista trgovina, bi ta sistem popolnoma deloval. Na koncu se sami odločimo, ali bomo delo sprejeli ali ne. Lili, nejcko pa pravi, da če si dovolj obupan, boš vzel karkoli, samo da preživiš. Kar je res, vendar pri nas večinoma ni tako... Lej, Frodo je pred leti tu iskala koga, da bi ji občasno malo počistil in spremil otroka v šolo. Se spomnim, ker sem si rekla, no, super, če bom brez službe, lahko še vedno kaj takega delam:). Takrat sem jo še imela, sicer bi se pa javila na to. Pravi, da ni dobila nobene za denar, ki ga je bila pripravljena plačat (ne vem, kakšno je imela postavko). Tako da tako zelo izkoriščani verjetno tudi niso... Delavec pri Snagi zasluži toliko kot lubi. Čistilka v službi je zaslužila toliko kot jaz. Mislim, da ni tako zelo grozno;). Je pa grozno to, da ona ne sme kar tako zanosit. mravljica, tega pa nisem vedela! Bom pogledala. Za ebay mi ni bilo jasno, ker tam itak osebno prodajaš večinoma (so tudi male štacune), ampak ne vem, zakaj bi to koga izkoriščalo... Ampak kaj pa je alternativa? Če kupim namreč knjigo v tujem jeziku v naših knjigarnah, ti lahko za 100% povem, da jo naročijo pri amazonu, sem bila ravno zadnjič v knjigarni in slišala dve prodajalki, ki sta se pogovarjali o tem naročanju... Brat samo našo literaturo je pa... hm, no, saj sem gor dosti povedala:D.