RE: Slovenska kultura (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Hope2 -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 16:40:34)

sem opazila in ce si ti, se odgovorila peteji, ki ji ne potegne atomik harmonik.

zavrnila sem samo tisto, kar ne pride v postev. sem ze napisala lulu, da me je spomnila za kurente in pust. pa kaj naj grem zdajvsaki posebej pisat kaj bom vzela? ok, pa naj bo, jurjevanje, velka noc- pirhi(cebulni in belokranjski, cipka... matejka mi je poslala mail s prezentacijo in jo bom z veseljem uporabila..... si zadovoljna[sm=zmeden.gif]

veliko idej ki so bile tu nastete, sem ze sama imela. Nekaj se mi res ne zdi originalne, npr krofi, miske, bozic, ker to je tudi druje po svetu ali vsaj evropi

pravljice ne pridejo v postev oz nacin kot si predlagala, hvala ti vseeno

sem hotela se malo pocakat (vsaj do jutri) ce se pride kaka ideja in se pol vsem zahvalit...

hvala vsem




uškinamama -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 17:01:54)

hOPE, kaj pa če prikaže kakšno slovensko otroško igrico - recimo kaj se igrajo otroci njegove starosti v sloveniji?




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 17:02:59)


IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Nekako sem pričakovala, da si mu že predstavila kakšno slovensko pravljico , pesmico itd, s pomočjo katerih tako malim otrokom najlažje pribljižaš neko drugo deželo. . Žal sem se očitno uštela. Nekako ob tvojem pisanju ugotavljam, da mu ni bizu nič res slovenskega. Škoda.
Želim da čim bolje izpelje predstavitev po tvojem okusu[sm=smiley2.gif]



ne bluzi[sm=smiley29.gif]. al ti se to tudi moram nastet katere pravljice, pesmice pozna....kaj slovenskega mu je blizu. Zdaj vidim kako vseveda si, za vsakega posameznika ves vse samo iz parih napisanih besed.

Mogoce tolk spotikanja ker ni po tvojem okusu[sm=smiley2.gif]





Hope2 -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 17:09:36)

rONJA orehi zato ne, ker ima cela sola (pravzaprav vse sole in vrtci) nut free pravilo- zaradi alergij. Nuts in pork so res striktno prepovedani. Mak je pa itak na seznamu prepovedanih zivil- lahko pristanes v zaporu. Pac tako imamo. Jaz bi jim z veseljem naredila gibanico, pa ima orehe in mak. Na belokranjsko pogaco pa se res nisem spomnila- to pa je tudi ideja in bom naredila- hvala

Uskinamama, ja bi lahko. Samo se se sama ne spomnim nekih posebnih igric. ze zadnjic ko je na RR potekala debata o teh igricah, jih pol nisem poznala- ker se nismo igrali. Poznam gnilo jajce, ampak sem zadnjic v soli videla da se igrajo skoraj isto igro- isti princip. Pa skakali smo gumitvist, se igrali skrivalnice, igrali clovek ne jezi se in to je to. Ideja dobrodosla!





mateyka -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 17:31:58)

ti, a niso bučkina semena tudi mal oreščkom podobna? zarad bučnega olja sprašujem, ker une semenke so men tko "oreščkaste"... a katera ve ali spadajo v čist drugo kategorijo?

men se zdijo da bi bli buhtelji hit, ker so tko nevtralni in - sladki. [sm=smiley36.gif] vem da ko jaz dajem tukaj ljudjem jest ajdo, da niso glih navajeni okusa.. rožičeva torta je bila pa vedno ful pohvaljena, čeprav ga noben prej še videl ni.




Stanislava_ -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 18:15:47)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Prosila bi za cim vec idej kaj naj predstavi. Ne rabim ideje o sami drzavi, rabim bolj o slovenski kulturi in obicajih.


Običaji so povezani s tremi glavnimi dogajanji:
spremembami v naravi
krščanskimi prazniki
osebnimi življenjskimi prelomnicami

Pod prvo sodi npr. Gegorjevo (ti je napisala že ronja), pa sveti Jurij v Beli Krajini (posebno oblačilo mislim da iz rastlinja), po meni celo žegnanje konj, se mi zdi, da v Šentjerneju.
Drugo vas najbrž ne zanima, ker je podobno povsod po svetu.
Mogoče najdete še kaj v tretji skupini, kar bo dobro za predstavitev. Recimo da je potrebno otročnici nesti domačo kuro, da čimprej okreva, ali pa nošnja črnih oblačil še eno leto po smrti, praznovanje godu kot glavnega osebnega praznika še nekaj destletij nazaj (in ne npr. rojstnega dne). Npr. šranga na poroki in ugrabitev neveste na ohceti, sedmina po pogrebu (ne vem, najbrž imajo tudi drugje - ali pa ne?), ali ob rojstvu štorklje na dvorišču (nekje sem slišala za cello dvorišče slame). In umrli, ki ponekod še vedno ležijo v domači hiši, čeprav je tudi to bolj redko. Ali pa npr. izkazovanje gostoljubja s copati [sm=jezicek.gif]. Zelo impresiven običaj je po moje ljudska inciativa, ali kako bi to imela, ko si ljudje, večinoma ob pomoči prostovoljnih gasilcev, samoiniciativno pomagajo ob večjih naravnih nesrečah. Ali romplanje (mislim, da se tako reče), pred godom. Ali npr. navada, da gremo lahko k sosedovim po kilo moke, če nam jo zmanjka (ali dva jajca). Mogoče je naš običaj tudi civilni govor na pogrebu ali petje žalostink.




patrino -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 18:23:46)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Nekako sem pričakovala, da si mu že predstavila kakšno slovensko pravljico , pesmico itd, s pomočjo katerih tako malim otrokom najlažje pribljižaš neko drugo deželo. . Žal sem se očitno uštela. Nekako ob tvojem pisanju ugotavljam, da mu ni bizu nič res slovenskega. Škoda.
Želim da čim bolje izpelje predstavitev po tvojem okusu[sm=smiley2.gif]



ne bluzi[sm=smiley29.gif]. al ti se to tudi moram nastet katere pravljice, pesmice pozna....kaj slovenskega mu je blizu. Zdaj vidim kako vseveda si, za vsakega posameznika ves vse samo iz parih napisanih besed.

Mogoce tolk spotikanja ker ni po tvojem okusu[sm=smiley2.gif]



Kaj ni po mojem okusu[sm=zmeden.gif]V bistvu jaz glede tega nimam nobenega posebnega okusa.Moj komentar je v bistvu sledil tvojim vprašanjem. Želela si da ti kdo da kakšen predlog ali svetuje kako bi tvoje dete predstavilo Slovenijo. Dobila si en kup nasvetov in predlogov s pomočjo katerih se bi dalo super predstaviti našo deželico. . Meni osebno je kar nekaj super uporabnih in jih bom še jaz kdaj preizkusila pri svojih. Moram pa priznati da Atomiki in Polika nista med favoriziranimi pri meni. Ti pa kar- dete je tvoje[sm=smiley36.gif]




Stanislava_ -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 18:43:31)

Hope2, sem še malo pobrskala, kaj o običajih pravi dr. Janez Bogataj, a sem nasal tole (delo osnovnošolcev): http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4200603973.pdf

Običaji so našteti od strain 10 naprej, med njimi tudi trgatev grozdja (drugje je to prej delo in ne napol družinski praznik), tepeškanje, med rugim tudi košnja in obračanje trave, ki je podobno družinski praznik kot trgatev.
In seveda potica, ta se omenja prav povsod. Verjetno ni niti zaželeno, da vsi otroci prinesejo jedi v 3D izvedbi (se bodo preobjedli [sm=jezicek.gif]), mogoče jo pa lahko omeni, če bo sodila v kotekst?




ronja -> RE: Slovenska kultura (26.2.2015 0:45:19)

Jaz bi jim z veseljem naredila gibanico, pa ima orehe in mak.

Jao, kreten, sploh se nisem spomnila, kaj vse je not[sm=jezicek.gif]. Ja, za svinjino in mak mi je bilo logično, za orehe sem se pa šele potem spomnila, da je verjetno zaradi alergij.

hope taka tipična igrica je ristanc:). Škoda, da so naše "ostale" knjige še v škatlah, ker sem v OŠ od knjižničarke za nevemkajže dobila eno krasno knjigo "Prazniki", kjer imaš notri opisano vse živo (slovenska kultura). Če bo imel še kako drugo leto, napišem kaj več, ko jo najdem;).




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (26.2.2015 5:03:54)

Joj stana, si se pa vrgla not. hvala za ves trud in obrazlozitev[sm=smiley1.gif]. Kot sem ze omenila, nekaj tvojih oz ze prejsnjih predlogov gre v akcijo. S kakimi pogrebi, smrtjo, srango, domaco kuro.... s tem pa res ne bi otroke matrala. Si me pa nekaj naucila, za kuro res nisem vedela, niti copate[sm=jezicek.gif], za romplanje prvic slisim. Evo tudi na stara leta se kaj naucimo[sm=smiley1.gif]

Potica pa gre na sliko, itak[sm=smiley20.gif], tudi jota in bograc ali golaz, ter definitivno gibanica.

Zaenkrat imam dovolj gradiva, hvala vsem




maychi -> RE: Slovenska kultura (26.2.2015 10:10:36)

Nobena ni omenila izdelovanje suhe robe.
Sigurno imate kaj doma in lahko to otrok prinese in pokaže.




nananaja -> RE: Slovenska kultura (26.2.2015 22:37:11)

Za otroke je zelo zanimiva tudi folklora: od plesov (rašpla, požugana), ljudskih pesmic do različnih starih otroških igric (petelinji boj, čez kozo skakat, gnilo jajce...). Najdeš muziko za ples in naučiš tamale plesat požugano. Pa gnilo jajce se lhko greste, pa fantje petelinji boj. Dekletom lahko predtstavite punčke iz cunjc kot stare igrače.

Potem pa je še ena značilnost, tko ne lih za mejhne otroke - čipka. V Sloveniji imamo bogato slovensko klekljano čipko, klekljanje slovenske čipke je vpisano tudi v Register žive kulturne dediščine Slovenije.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (27.2.2015 9:07:37)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




nananaja -> RE: Slovenska kultura (27.2.2015 20:59:51)


IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Kaj pa une lučke, ki jih spuščajo na Gregorjevo? To bi lahko otroci sami naredili, bi jim znalo biti zanimivo. Sicer ne vem, če bi kje vodo našli dol pri vas za spuščat.


Na predvečer Gregorjevega so včasih simbolično dali luč v vodo (deščica s svečo. danes so gregorčki lepo oblikovani, ker gre za obujanje običaja) v več slovenskih krajih. To je pomenilo, da je dan že tako dolg, da pri delu neniso rabili več luči.
Se da narediti simbolično reko, potok, jezero.
Pa skoki bodo zdaj v Planici, to je menda skorajda nacionalni praznik [sm=smiley1.gif].

To pa itak.




Stanislava_ -> RE: Slovenska kultura (27.2.2015 21:01:52)


IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*


Pa skoki bodo zdaj v Planici, to je menda skorajda nacionalni praznik [sm=smiley1.gif].


Nacionalni pivski praznik.




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 12:35:26)

Hvala vsem se enkrat za ideje in hvala Mateyki za prezentacijo (smo jo mal obdelali, dodali, odvzeli... je pa bila super izhodisce.... jo bomo se sigurno porabili kje, ker so lepe slikce)

V glavnem prezentacija uspela, zelo pohvaljeni. Kar pa je najlepse slisati, vsi navduseni nad Slovenijo, otroci so kar vzklikali, vau, hocemo v slovenijo, to je tako kul, noro.... Tudi uciteljica priznala, da nic od tega ni vedela ali slisala o Sloveniji. Jedli so pa buhtlje in poskusili med. Ostala hrana je sla na slikce[sm=smiley1.gif]. Do zdaj Slovenija rula v navdusenju med ostalimi drzavami in predstavitvami[sm=jezicek.gif]. Zmagali smo[sm=jezicek.gif] ob tem pa se ni zaigrala golica niti atomic harmonik (patrino vesela[sm=jezicek.gif]). Neki je zastekalo in so ostali brez muzke- so pa harmonko vlacili in je bilo veselo ko na slovenski veselici[sm=jezicek.gif]




petea -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 15:06:44)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Hvala vsem se enkrat za ideje in hvala Mateyki za prezentacijo (smo jo mal obdelali, dodali, odvzeli... je pa bila super izhodisce.... jo bomo se sigurno porabili kje, ker so lepe slikce)

V glavnem prezentacija uspela, zelo pohvaljeni. Kar pa je najlepse slisati, vsi navduseni nad Slovenijo, otroci so kar vzklikali, vau, hocemo v slovenijo, to je tako kul, noro.... Tudi uciteljica priznala, da nic od tega ni vedela ali slisala o Sloveniji. Jedli so pa buhtlje in poskusili med. Ostala hrana je sla na slikce[sm=smiley1.gif]. Do zdaj Slovenija rula v navdusenju med ostalimi drzavami in predstavitvami[sm=jezicek.gif]. Zmagali smo[sm=jezicek.gif] ob tem pa se ni zaigrala golica niti atomic harmonik (patrino vesela[sm=jezicek.gif]). Neki je zastekalo in so ostali brez muzke- so pa harmonko vlacili in je bilo veselo ko na slovenski veselici[sm=jezicek.gif]



super

sem pa v teh dneh bolj razmišljala, kaj je še posebnega v naši deželici - morda komu za idejo: klopotci in kozolci




malaMravljica -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 16:42:35)

Bravo mali Hope-k!




LuLu -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 16:51:03)

hvala Hope2, ker si mi dala upanje, da bo Slovenija enkrat zacvetela, ker nas čaka naval novih turistov s toplih krajev [sm=smiley36.gif] hvala!




Stanislava_ -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 19:09:43)


IZVIRNO SPOROČILO: petea


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Hvala vsem se enkrat za ideje in hvala Mateyki za prezentacijo (smo jo mal obdelali, dodali, odvzeli... je pa bila super izhodisce.... jo bomo se sigurno porabili kje, ker so lepe slikce)

V glavnem prezentacija uspela, zelo pohvaljeni. Kar pa je najlepse slisati, vsi navduseni nad Slovenijo, otroci so kar vzklikali, vau, hocemo v slovenijo, to je tako kul, noro.... Tudi uciteljica priznala, da nic od tega ni vedela ali slisala o Sloveniji. Jedli so pa buhtlje in poskusili med. Ostala hrana je sla na slikce[sm=smiley1.gif]. Do zdaj Slovenija rula v navdusenju med ostalimi drzavami in predstavitvami[sm=jezicek.gif]. Zmagali smo[sm=jezicek.gif] ob tem pa se ni zaigrala golica niti atomic harmonik (patrino vesela[sm=jezicek.gif]). Neki je zastekalo in so ostali brez muzke- so pa harmonko vlacili in je bilo veselo ko na slovenski veselici[sm=jezicek.gif]



super

sem pa v teh dneh bolj razmišljala, kaj je še posebnega v naši deželici - morda komu za idejo: klopotci in kozolci


Odlično, Hope2. Ja, kozolci,




Paštetka -> RE: Slovenska kultura (11.3.2015 19:14:58)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Ja, hope, ti jih navduši ma iz,enjavo. Recimo 3-tedenska bo dovolj. Menjam mojo vilo za njihovo za 3 tedne. [sm=jezicek.gif] kupim jim še tri kile maka, da se ga lahko napokajo. [sm=jezicek.gif]




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (12.3.2015 4:53:40)

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

hvala Hope2, ker si mi dala upanje, da bo Slovenija enkrat zacvetela, ker nas čaka naval novih turistov s toplih krajev [sm=smiley36.gif] hvala!


zal nimajo kje zapravit denarja[sm=jezicek.gif]. samo res se je ze zgodilo, da so hoteli prepoceni- pomanjkanje luksuznih hotelov z luksuznimi storitvami in premalo soping centrov- predvsem z hudimi blagovnimi znamkami.

drugace pa poznajo nase toplice, fizioterapije... to jih navdusuje, ampak raje privabijo zdravnike, fizioterapevte...domov. Slovenska delovna sila je tu zelo cenjena- poznajo nas samo po temu. Je pridna, delovna in v primerjavi z zahodnimi evropskimi drzavami poceni.

Je pa zanimivo, da se Hrvaska zelo propagira. Je se sicer vedno ne poznajo, ampak cedalje vec vprasanj se pojavlja na forumih npr, kam it na hrvasko, kako izgleda, se splaca (zaradi propagande opazijo vsaj da obstaja)..... in moram rect, da so same pohvale ljudi, ki so ze zasli na Hrvasko. Nekak se Slovenija ne zna trzit[sm=smiley19.gif].




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (12.3.2015 5:10:02)

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica

Bravo mali Hope-k!


Mu je ati malo pomagal[sm=smiley9.gif]. Je pa rekel, da je zasvical bolj kot kadarkoli v zivljenju[sm=jezicek.gif]. Otroci so non stop sprasevali.




RIJA* -> RE: Slovenska kultura (12.3.2015 9:21:43)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


zal nimajo kje zapravit denarja[sm=jezicek.gif]. samo res se je ze zgodilo, da so hoteli prepoceni- pomanjkanje luksuznih hotelov z luksuznimi storitvami in premalo soping centrov- predvsem z hudimi blagovnimi znamkami.



mali fazzek hodi v slovenijo na lov....samo tega ne obešajo nikjer....skriti biser ohranjajo skritega [sm=smiley36.gif]
bojda pa se zdaj v moravcih zida posebni bazen ravno za goste od tam....ločeno z aženske in podobno...bomo pa videli, če bo to zaživelo...




Hope2 -> RE: Slovenska kultura (12.3.2015 9:33:13)

ce mislive istega mladega, potam le ta ima slovensko prileznico- se tudi ne obesa na velik zvon. najbrz mu je le ta kaj namignila[sm=jezicek.gif]




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>