Stanislava_ -> RE: Slovenska kultura (25.2.2015 18:15:47)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2 Prosila bi za cim vec idej kaj naj predstavi. Ne rabim ideje o sami drzavi, rabim bolj o slovenski kulturi in obicajih. Običaji so povezani s tremi glavnimi dogajanji: spremembami v naravi krščanskimi prazniki osebnimi življenjskimi prelomnicami Pod prvo sodi npr. Gegorjevo (ti je napisala že ronja), pa sveti Jurij v Beli Krajini (posebno oblačilo mislim da iz rastlinja), po meni celo žegnanje konj, se mi zdi, da v Šentjerneju. Drugo vas najbrž ne zanima, ker je podobno povsod po svetu. Mogoče najdete še kaj v tretji skupini, kar bo dobro za predstavitev. Recimo da je potrebno otročnici nesti domačo kuro, da čimprej okreva, ali pa nošnja črnih oblačil še eno leto po smrti, praznovanje godu kot glavnega osebnega praznika še nekaj destletij nazaj (in ne npr. rojstnega dne). Npr. šranga na poroki in ugrabitev neveste na ohceti, sedmina po pogrebu (ne vem, najbrž imajo tudi drugje - ali pa ne?), ali ob rojstvu štorklje na dvorišču (nekje sem slišala za cello dvorišče slame). In umrli, ki ponekod še vedno ležijo v domači hiši, čeprav je tudi to bolj redko. Ali pa npr. izkazovanje gostoljubja s copati [sm=jezicek.gif]. Zelo impresiven običaj je po moje ljudska inciativa, ali kako bi to imela, ko si ljudje, večinoma ob pomoči prostovoljnih gasilcev, samoiniciativno pomagajo ob večjih naravnih nesrečah. Ali romplanje (mislim, da se tako reče), pred godom. Ali npr. navada, da gremo lahko k sosedovim po kilo moke, če nam jo zmanjka (ali dva jajca). Mogoče je naš običaj tudi civilni govor na pogrebu ali petje žalostink.
|
|
|
|