patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko IZVIRNO SPOROČILO: LuLu IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Le kaj bi bodoči učitelji porekli na to? Da bi bil pedagoški faks vsaj tako zahteven kot je strojni? Ne morem pozabit, kako se je moja generacija odločala za študij na pedagoški. Kao "Eh, ne vem kaj naj grem študirat, bom pa na pedagoško šla." Preveč jim je bilo pravo, FDV v Ljubljani, ekonomija jih ni zanimala... in tako je kar veliko mojih kolegic pristalo na pedagoški. Saj učitelji niso samo tisti, ki so končali Pef. To je eno. Drugo, nekdo je lahko končal 5 medicinskih faksov, pa to še ne pomeni, da bo dober zdravnik. Isto velja za vse poklice, ki imajo opravka z ljudmi. Se pa definitivno strinjam, da neko sito pri zaposlovanju učiteljev bi moralo biti. Ne vem pa še, kakšno. V bisvtu takega sita ni mogoče postaviti, če pa se sam šolski sistem nenehno spreminja ... kaj bomo celotno učiteljstvo vsaki dve leti, z vsako novo vlado postavili pred strelski vod in preverjali, kateri se je sposoben prilagajati vsem nebulozam, ki jih na novo uvajajo (ponavadi za par let), in kdo ne. Ne vem, kaj ste ve po poklicu, me pa res zanima, kako bi se ve počutile, če bi bile vsakih par mesecev deležne pjljuvanja, kritiziranja, ocenjevanja ... Pa to nima nič opraviti, da zdaj cvilimo tisti s slabo vestjo, da uni ta sposobni so pa tiho ... jaz nimam slabe vesti. Je nimam za kaj imeti. Nisem zaposlena v šolstvu. Nisem učitelj oz. sem po izobrazbi. Nisem diplomirala na Pef. Aktualna problematika me niti najmanj ne prizadeva niti ne zadeva. Se strinjam. Nejcko, ne sekiraj se tako zelo- izobrazba je že dolgo trn v peti določenim ljudem- posebej tistim s šnel kurzi in s srednjo šolo pridobljeno s sto in eno inštrukcijo in so nekoč pobožno sanjali o rednem faksu pa so bili zanj intelektualno prekratki ( tudi za tako nikakvega kot je pedagoški)- tudi tule se redno oglašajo.. Ker veliko takih že sto let vegetira doma zaradi situacije v naši državi ( ali pa mogoče zaradi česa drugega), svoj gnev redno stresajo nad izobraženci, ki imajo po njihovem še vedno daleč preveč plače, pa čeprav se samo nekje čohajo in nič drugega. Takšnim ne pridela in ne pridela, da ne bodo imeli nič več, če vzamejo tistim, ki imajo zaradi garanja pač malo več od njih, ki sedijo doma ( in za katere odvajajo denar tudi neinteligentni diplomanti, magistri in profesorji z univerz). Kljub precej višji izobrazbi in odgovornosti . Kot si že rekla- foušija je huda reč. Taka grda zver, pri kateri se rado pozabi na vse- na otroke ( ki bodo v tem primeru spet kratko vlekli), na resničen trud posameznikov v tem poklicu, na logično dejstvo, da ljudje, ki pošteno hodijo v službo in opravljajo delo korektno, niso krivi, če je nekdo brez dela doma, da si za delo, ki ga človek opravlja s trudom, zasluži spoštljiv odnos ne pa vsakomesečno razvrednotenje in pljuvanje iz strani tistih, ki se jim še sanja ne, kaj vse se dogaja na drugi strani zavese. Sicer pa je to tisto, kar želi jara gospoda. Da se mali človek grize med sabo, veliki pa veselo vriska naprej. Žal tega nekateri nikoli ne bodo videli zaradi lastne zagrenjenosti in zavisti.