Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka moj komentar se nanaša na nekaj specifičnega tvoj pa na splošno. če nisi sposobna sprejet, da jaz ne komentiram samo določen segmet, me mirno preskoči. Vedno ista fora. Ko se nekdo s teboj ne strinja te pac ne razume, ker itak, ti imas vedno prav samo nisi razumljena. preberi si nazaj svoj komentar pa mi reci kje je v izvirnem komentarju karkoli specificnega (tisto kar je ostalo nezapisano ne velja) Nic ni specificnega v tem, da si eden stars jemlje pravico spravljati v red tuje otroke, isto pa ne dovoli drugim starsem no, kje sem to jaz napisala? nikjer. Vsebinsko si napisala, formalno pa ne, sicer ne vem kaj naj bi pomenilo, da nekdo tvojemu otroku lahko postavi meje, vendar pod tvojimi pogoji in v situacijah, ki jih ti dolocis... Na splosno pa ugotavljas, da odrasli postavljamo meje otrokom, ko jim jih njihovi starsi ne. obe veva, da bi pretep otrok ustavile, če bi se dogajal pred najinimi očmi in ne bi nihče posredoval. To ni postavljanje meje otroku. To je preprecevanje pretepa. zame prvo, zate drugo - glavno da se strinjava kaj bi naredile v tem primeru. ne muti s terminologijo. Eno je postavljanje meja drugo je preprecevanje pretepa. Ce te primem za roko da ne izletis na cesto sem preprecila nesreco in nisem ti postavila meje. razlika je bistvena, ce je ne vidis ne krivi "menitonekajdrugegapomeni" terminolosko nesoglasje. Navsezadnje menda se vedno zadosti dobro zastopis slovensko. Obstaja zelo veliko literature, ki precej podrobno in nazorno postavlja te meje in jih pojasnjuje, kako pri fizicnem (ki je bolj enostavna oblika saj je vidna in konkretna) tako tudi pri psihicnem nasilju. V nasih solah je nasilje pogosto odgovor na psihicno nasilje, saj nasi pedagoski delavci niso usposobljeni le tega prepoznati. Enako velja tudi za starse. seveda da obstaja. Potemtakem ni ovir, da svoje neznanje ponujas kot splosno resnico. Pustiti nekoga pri miru ni odgovopr na nasilje. za starša, ki se po tvoje ne sme vmešavat v tujo vzgojo, kar je. Ker tudi sam izbere nasilje in s tem vzgaja in enega in drugega otroka, da je nasilje sprejemljivo. pa da ne bo pomote. osebno menim, da so tovrstne reakcije marsikdaj pogojno receno pametne zaradi nekih drugih vzrokov. Imam pa mocan zadrzek, ko se potem pogovarjamo o nasem nenasilju in nasilnosti drugih. treba si je priznati, da se z izbiro te metode se sami postavimo v vlogo nasilnika. Osebno se pa ne bi razpravljala s 4,5 letnikom. Prej bi se "pogovorila" z njegovimi starsi. Sicer bi se na "tvojem" mestu v zgoraj opisanem primeru sama zamislila zakaj ima moj otrok potrebo, da je nasilen. glej, to je več kot jasno. mi je pa tud jasno, da če bi bil moj otrok nasilen v šoli, da bi tud doma zelo škripalo in bi imeli probleme - tukaj imo ni dvoma. Veliko ljudi ne prepoznava vzrocev - posledice pa nosijo njihovi otroci. Ze samo dejstvo, da je toliko nasilja (cedalje vec) govori o tem, da smo pri miroljubnosti neucinkoviti. Tudi nase institucije so neucinkovite ker so prenormirale in na piedestal postavile clovekove osebne pravice - ampak to je druga tema. Institucije so tudi pri primerih nasilja najbolj ucinkovite v svoji neucinkovistosti. zato je razumeljivo, da potem starsi jemljejo pravico v svoje roke raje, kot da pritiskajo insitucije da oddelajo svoje delo - ker je tako lazje. Z "izavogalnimi groznjami" se morda prepreci doloceno obnasanje, problem pa ostaja in se povecuje. Ni dvakrat za reci, da bo tisti otrok, ki si mu "postavila meje" odgovori s se vecjim nadlegovanjem nadlegovanega otroka. Mu bos naslednjic pritisnila eno okoli uses? Naslednjic ga bos zmlatila? mogoče glej, hec na stran - tukaj se gre za to ali lahko potegneš toliko iz svoje pete, da tvoja avtoriteta zaleže brez fizičnega onbračunavanja. in to je po moje tud Rija delala. ne vem zakaj ti moram to prevajat? neumna glih nisi.. Ni treba prevajati, samo premisli in morda tudi napises, do kam si pripravljena iti z represijo, z nasiljem, da bi prisla do nenasilja in bi bila nenasilna? Piostavljanje meje ucinkuje pri otrocih, ki so za to dovzetni. Ki imajo vseeno razvit socialni cut i nekaj empatije. Pri tipicnih nasilnikih tega ni. jaz to vidim drugače. postavljanje mej je tudi pravilo močnejšega - bolj avtoritarnega kot si sam (to dela tudi firma in to dela tudi država na nek način). kadar postaviš meje na ta način (glej spodaj), je to ponavadi, ko druge vrste postavljanje mej pri njemu (trenutno) ne delujejo, ne zaležejo in se "nagajanje" nadaljuje. Pravilo mocnejsega oz. zakon mocnejsega je nasilje v svoji izvirni obliki. Pri potencialnih nasilnikih je pa to tudi sporocilo, da ce si mocnejsi lahko slabsemu postavis meje tudi ce si nek brezveze stars s ceste. če bi kaj drugega delovalo, potem bi se to že pokazalo. to "pravilo močnejšega" uporabiš, ko drugo ne zaleže. Seveda da deluje, samo ni instatn resitev kot je uporaba nasilja nazaj. In tako se zacne krog v katerem nasilje poraja nasilje in tako v nedogled. posebej v primerih ko se posluizujes s silo, da bi nekomu dokazal, da se silo ne dela. vidiš, pomagat otroku, ki vset_ toako dojema, pa ni naloga starša nekega drgega otroka, ki je žrtev tega problematičnega. zašćitit ga ima pa vso pravico, če sistem odpove (in kakor sem zgoraj omenila - je to ukrep, ko drugo ne zaleže). V kolikor je naloga odraslih, da postavljajo meje tudi tujim otrokom je naloga odraslih, da tujim otrokom tudi pomagajo. Razlika med duhovno opskodovanim otrokom, ki z nasiljem pravzprav klice na pomoc in otrokom, ki je padel , se poskodoval in klice na pomoc ni bistvena. Odrasli pa zelo hitro naredimo bistveno razliko in se enih lotevamo z empatijo drugih pa z nasiljem nazaj, ker smo tako humani, empaticni, dobrohotni navidezno, dejansko pa izjemno egoisticni. p.s. no sej, ko se ti pa kaki dvanajstletniki obesijo, ker jih kaka šolska klika nadleguje in jim "nagaja" mal preveč, takrat se pa nov thread na RR odpre in se udriha 180 stopnij kontra... V tovrstnem primeru je veliko drugih dejavnikov - zakaj otrok ne pove ali starsi reagirajo in kako. Poglej samo to temo. Pogovarjamo se o nasilju pa nihce se ni spomnil, da je za nasilje pristojna policija. Spomnim se casopisnih clankov izpred nekaj let, ko so starsi prijavili 7 letnika za medvrstnisko nasilje an policijo. IMO naredili so zelo dobro potezo. Otroke je treba soociti sposledicami, starse tudi. In prijava policiji zna biti ucinkovita, ker se ne gre vec za - jaz razujmem to tako, ti tako pa se ne strinjamo, temvec za tisto kar je jasno dovoljeno, sprejemljivo in kar je nedovoljeno, kaznivo in sankcionirano.