patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Ne, v šoli to pričakujemo od šolskih delavcev - učiteljev, ravnatelja, kuharic, čistilk. Vsi ti so del šolskega osebja, po mojem čisto osebnem mnenju in izkušnjah so najboljše vzgojiteljice lahko kuharice. Poudarjam - po mojem osebnem mnenju in izkušnjah. Na dvorišču, igrišču, trgovini,...kjer mene ni na oku, pa ja, upam, da kdo otroku pove, naj se lepše obnaša, če je potrebno in kako naj se obnaša, da bo prav. Še bolje je, če ob prvi priliki to pove tudi meni ali očetu. Nimamo popolnega otroka, nismo popolni, in ja, kdaj se pustimo tudi vzgajati. Pričakujemo.....vendar šolski delavci včasih zatajijo.....in moje vprašanje se je že od začetka nanašalo na to, kaj v tem primeru, ko strokovni delavci na šoli zatajijo.....ko "sistem" zataji...... Ker vsak starš, nima ne izkušenj, ne znanja, ne moči ali pa še kaj drugega, da bi se v nedogled bodel s "sitemom", kjer ga pošiljajo od vrat do vrat......skrajni primer, ko "sistem" obstoji in se nihče od stroke ne mrdne je verjetno, da starši na šolo pokličejo policijo (sicer spet ne vem, če je to v skladu s pravili, da starši namesto ravnatelja pokličejo na šolo policijo......ali pa to lahko stori zgolj ravnatelj)... Ne vem no, ni vse tako kristalno jasno v primeru nasilja, kot to želi prikazati patrino.....in ti, ker je tebi vse tako logično in enostavno......ker vsi starši nismo enaki in v primeru nasilja je še posebno težko, ker se nikoli prav ne ve, ali gre za nasilje, ali gre za pretiravanje staršev in je vmes zgolj otroška norčavost......in imamo potem tako stanje kot je....vsak se na nekaj zgovarja....starši na to, da ukrepajo sami in prestrežejo "malega nasilnika", ker stroka ni mrdnila.....stroka v šoli pa se zgovarja na to, da starši pretiravajo, da gre zgolj za norčavost ali pa se nočejo vpletati in ima vsak svoj izgovor......ni vse tako kristalno jasno.... Spomnim se, da so skoraj enega ravnatelja odpustili, ker si je drznil izključiti iz šole enega fanta, ki je bil precej nasilen.....ker ima vsak otrok pravico do izobrazbe.....sedaj se pa potem bojuj kot starš s predpisi in stroko v nedogled...... In jaz osebno ( za ostale ne garantiram ) ti že ves čas ponavljam, da starš, ki je kar takoj ukrepal v stilu Rie in prej sploh še ni dopustil, da bi sistem " zatajil", sploh ne more iskati za svoje početje izgovora v zatajitvi le tega. In tudi ves čas govorim, da starša, ki želi preprečiti izvajanje nasilja nad njegovim otrokom, sistem pošilja okrog toliko kot sam dovoli. Strokovni delavci in ostale institucije si ga bodo pač podajale kolikor bo dopustil. Vsak se bo izgovarjal na drugega, če bo videl, da bo starš to pripravljen kupiti. Zato je vse res logično in enostavno. Nasilje ne moreš zamenjati za nič drugega in zato še kako dobro veš kdaj mu je otrok izpostavljen . Če si v dilemi v startu, se ti zelo hitro pokaže prava slika, če le hočeš videti. In če bo meni otrok par dni zaporedom doma tožil, da ga nekdo maltretira, grem definitivno do vzg. ali učiteljice. Dam ji jasno vedeti, da želim, da to razišče, temu nameni več pozornosti in ji hkrati dam vedeti, da se zavedam, da je ona zato tam tudi zato, da je moj otrok varen. Če strokovni delavec vidi, da se te ne da kar tako obrniti, bo stvar resno vzel. Če ne lahko v istem dnevu obiščeš ravnatelja, kontaktiraš mimistrstvo ali pa časopisno hišo. Vse se da, če se hoče. Če pa mučkaš in jajcaš, ja potem te pa nihče ne vzame dovolj resno in te šibajo sem in tja. Kot sem že rekla, iz prakse poznam obe plati in lahko garantiram, da starš lahko doseže vse, brez tega, da sam dela red nad otroki po hodnikih in tudi brez tega, da se stvar zaradi zgovarjanja vleče kot jara kača. Ravnatelja, ki bi otroka brez tega, da bi ga skušal kako drugače spraviti v red, mu pomagati ( kajti tudi nasilneži niso to zato, ker jim je to tako všeč) in se mu posvetiti z namenom, da bi lahko funkcioniral na isti šoli, želel kar prešolati, bi tudi jaz odpustila. Zakaj? Ker je s tem hotel elegantno prenesti breme na druga pleča, ker je pokazal, da je poden od strokovnega delavca, ki bi raje problem za katerega je bil nastavljen in plačan, zradirati, da mu ne bi smrdel pred nosom in ker je temu "nasilnežu" na tak način pokazal, da je še slabši kot on. Nasilnež rešuje probleme z nasiljem- slabič in lenobnež pa z ignoranco. Kakor že- niti pod razno se ni treba bosti v nedogled s sistemom. Je pa zagotovo potrebno imeti voljo in hrbtenico, da nekaj dosežeš- v tem primeru, da zaščitiš otroka, za katerega veš, da se še ne more sam.