liliana -> RE: Ali mislite, da bi prejemniki DSP morali... (30.9.2014 21:34:06)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka To je starejši gospod (če je že toliko let v Sloveniji) in verjetno ima mentaliteto še iz Juge, kjer si lahko v Jugi govoril svobodno vse jezike in je bilo to ok. Težko je starejšim kar tako prešaltat mišljenje in življensko filozofijo, samo ker se države sfajtajo in razcepijo.... Mogoče še vedno gleda na regijo kot "našu Jugu" in jo tudi živi na ta način..... Mogoče niti ne pričakuje, da začne lilana govorit srbsko z njim, saj to je Juga in vsak govori po svoje in vsi se razumemo.... Glej mateyka.....precej starejših iz nekdanje Juge (tudi mlajših) je prešaltalo mišljenje in življenjsko filozofijo in spregovorilo v slovenskem jeziku......da se, če se hoče in če je interes..... Res je pa, da ponavadi še sami "vzpodbujamo" to, da se prilagodimo in se delamo, da nas ne moti, da nekdo še vedno ne spregovori v slovenskem jeziku, čeprav že nekaj desetletij živi in dela v Sloveniji (a istočasno pa si damo ful opravka z neznanjen angleščine Alenke Bratušek)...... To je tudi meni jasno, da sigurno ne pričakuje, da bom odgovarjala v "njegovem" jeziku......odgor se je bolj nanašal na Kerensino izjavo, da Slovencem krona pade z glave, če povedo "molim" ali "dobar dan"....... In ne gre se samo za starejše gospode iz nekdanje Juge.....idi kdaj na kavo na Jesenice, v trgovino, malo okrog.....tam praktično slovenščine več ne slišiš in moraš imeti skoraj srečo, da te natakar postreže v slovenskem jeziku.....ne vem no, mene take stvari motijo.....da me natakar v Kopru ali na Jesenicah ne ogovori v slovenskem jeziku.....moti me tudi, če me v Lendavi pozdravi delavka na občini z "Jo nap", vendar ona vsaj spregovori v slovenščini, ko ji odzravim "dober dan".....
|
|
|
|