|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 18:46:27   
Paštetka
Evo, iščem in iščem, pa temu googlu vse manj "verjamem" user posted image

Ronja, dr. biologije, eno vprašanje zate imam ali pa dve user posted image

Torej, rabim seznam sadja, zelenjave oz. živil, ki vsebujejo salicilate (oz. salicilno kislino) in se jih moram v velikem krogu izogibati.

Mi lahko prosim pomagaš? Hvala. user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 19:01:19   
Felicita
nisem ronja, pa vseeno seznam: http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fi27.htm (lahko ti tut prevedem, če rabiš user posted image )

na kratko - vse vrste jagodičevja, veliko začimb, pa praktično vse nezrelo sadje, če prav razumem.

Zakaj se ji moraš pa izogibat, če ni skrivnost?

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 19:05:46   
patrino
KJE SE V HRANI IN ZDRAVILIH NAHAJA SALICILNA KISLINA?

Zdravila
1)Nikakor ne smemo več jemati aspirina. Preden zaužijemo katerokoli drugo zdravilo, vedno preberimo, kaj vsebuje. Če je v sestavi zdravila omenjena salicilna kislina ali sestavina, ki ima na začetku, na sredini ali na koncu besede zlog sal , potem tega zdravila ne smemo več jemati.
2) Odpovedati se moramo tudi zdravilom, ki vsebujejo rastlinske izvlečke in eterična olja zaradi prevelike količine naravnih salicilatov, ki so v njih. Paziti moramo, da bonboni, žvečilni gumiji in še posebno zobne kreme in zobne nitke ne vsebujejo mentola, ker je to rastlinski izvleček poprove mete in tudi blokira delovanje guaifenesina. (V sestavini ne sme biti zloga men. ) Uživamo lahko samo tiste vitaminske tablete, za katere vemo, da so vitamini v njih sintetičnega in ne rastlinskega izvora.

Hrana
Jemo in pijemo lahko vse , če imamo samo fibromialgijo in nam ni treba upoštevati diete zaradi hipoglikemije. Pri kuhi lahko uporabljamo začimbe in olja, jemo vse vrste sadja in zelenjave ter pijemo razne vrste čajev. Čeprav tudi omenjena hrana pogosto vsebuje celo večje količine salicilne kisline, se ta v prebavnem procesu v telesu uniči in zato ne pride do blokade delovanja guaifenesina, kot se to zgodi, če pridejo te snovi rastlinskega izvora v stik z našo kožo.
Vseeno pa raje ne pijmo preveč čajev, sploh pa ne čajnih mešanic, ki so namenjeni v medicinske namene, ker je možno, da je koncentracija salicilne kisline v njih previsoka in jo ledvice ne bodo uspele predelati, tako kot ne morejo predelati visokih koncentracij salicilatov, ki so v zeliščnih zdravilih.
Salicilati se včasih nahajajo v tovarniško predelani hrani, ki jo kupimo v embalaži , kot so to razne salame, mesni in drugi izdelki, pa tudi v samih umetnih barvilih in konzervansih, zato vedno dobro preberimo vse nalepke s sestavinami.

Kozmetika
Velika večina kozmetičnih preparatov vsebuje salicilate in rastlinske izvlečke. Salicilati pronicajo skozi kožo neovirano in izredno hitro preidejo v kri. Takoj se razširijo po vsem krvnem obtoku, ter tako onemogočijo delovanje giaifenesina.
Tudi kajenje tobaka lahko popolnoma prepreči delovanje zdravila zaradi metilsalicila v tobačnih listih.
Ne uporabljajmo nobenih kozmetičnih preparatov,ne da bi preverili sestave na nalepki. Če nalepke ni, preverimo pri proizvajalcu.
Na seznamu sestavin ne sme biti omenjena salicilna kislina , večina rastlin, olj, ali beseda, ki vsebuje zlog sal. Pogosto uporabljena olja v kozmetiki so jojoba, mandeljevo, ricinovo , kafrino olje in razna eterična olja , pa rastline kot so arnika, sivka ,rožmarin, kamilica, ginseng, ,aloa vera, yucca. S temi pa tudi z ostalimi naša koža ne sme priti več v s tik. Seveda pa jih lahko še vedno vonjamo.
Raje ne uporabljajmo parfumov, predvsem pa ne tistih dragih. Bolje je, da so rastline v njih sintetičnega izvora.
Če delamo na vrtu imejmo na rokah platnene rokavice, zato da ne pridemo v stik z rastlinskimi sokovi. Ne hodimo bosi po travi.
Pri pripravljanju hrane, ko pridemo v stik s sokovi sadja in zelenjave ter olji, si raje sproti umivajmo roke. Lahko pa si nadenemo plastične rokavice, posebno, če je to naše opravilo dolgotrajnejše ali redno. Skozi blazinice na dlaneh salicil ne pronica tako hitro kot skozi druge dele kože.
So pa tudi snovi rastlinskega izvora, ki so dovoljene, ker so to samo posamezni deli ene rastline. To velja za sadne kisline, kakavovo maslo, shea maslo, maščobne kisline kokusa, glicerin, škrob in drugo. Dovoljena so tudi vsa mineralna olja. Pogosti mineral v kozmetiki je silica, ki ni povezan s salicilom in ne blokira delovanja guaifenesina.

Večina dovoljenih sestavin pa je sintetičnega izvora, z izjemo seveda vseh salicilatov. Tudi rastline so lahko umetnega izvora in so dovoljene. Njihova imena so nekoliko spremenjena. Tako sta na primer vanilla in anise rastlini, medtem ko sta vanillan in anisole sintetična.
(Glej seznam dovoljenih sestavin -Salycilate free ingredients in seznam nedovoljenih sestavin - Botanicals.) Na seznamu dovoljenih je omenjenih še nekaj nedovoljenih sestavin.)



Tudi jaz nisem Ronjauser posted image , pa sem vseeno šla poferbcat na net, ker me je zanimalo. V tekstu je kar nekaj stvari, ki te res presenetijo...Paštetka,, če se boš morala tega vsega držati, se mi prav smilišuser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:03:19   
Paštetka
Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina user posted image

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:04:28   
Paštetka
Felicita, super, hvala. Grem študirat.

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:10:38   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina user posted image

Ok, vso srečo pri seštevanju in pri sestavljanju lestviceuser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:16:39   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: patrino


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina user posted image

Ok, vso srečo pri seštevanju in pri sestavljanju lestviceuser posted image


Imam problem, da vse dobro je prepovedano :) očitno bom na koncu na filejih in medaljonih user posted image


_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:47:01   
mateyka
ja, rešitev bo na koncu atkinsonova user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 20:59:28   
Paštetka
Samo res user posted image

Banano in dober falat mesa user posted image

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 23.3.2014 21:01:00 >


_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ronja, prosim za pomoč
23.3.2014 21:38:15   
ronja
Paštetka, joj, nimam jaz glih o vsem pojma:D. To bi bili bolj ziher vir kaki živilci...
Vem, da je ima največ nezrelo ali kislo sadje (tisto, ki je kislo tudi, ko je zrelo), torej jagodičevje, pa za paradižnik se spomnim. Za zdravila in kremice že tako veš, edino pazi še mogoče, ko si glih banane omenjala - včasih jih s salicilno tretirajo, da ne dozorijo prehitro. Tako da lahko je potem kaj tega gor na olupku. Vem, ja banane prat... smotano... Samo boljše kot da maš probleme...
Sem iskala kako pametno tabelo na scholarju (za znanstvene članke iskat super zadeva:), pa na hitrco ne najdem nič, samo vse mogoče aplikacije salicilne kisline v svakojake namene... Tabelco tako imaš že gor, kake prav iz članka pa nisem našla. Če najdem, povem. Bom pa vprašala naše botanike naslednjič, ko se smukam na faksu:).

< Sporočilo je popravil ronja -- 23.3.2014 21:41:51 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 7:10:44   
Paštetka
Salicilno torej uničim s pranje, in kuhanjem? user posted image

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 8:17:39   
mateyka
baje da ne. čeprav eni pravijo, da njim delno (lahko pojejo določeno količino kuhanih jabolk, ampak ne surovih). pomaga tudi, da na debelo lupiš, ker je največ tega tik pod kožo (sadja).

http://salicylatesensitivity.com/forum/comments.php?DiscussionID=1221

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 11:14:07   
Izabelina
kaj pa je fora te kisline? zakaj je ne smeš jest paštetka? a kšna alergija al kaj?

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 13:21:04   
Paštetka
Ronja, matejka super, hvala.

Felicita, ne ni alergija. Dieta.

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 14:16:29   
Errai
Evo, ena tabela z vsebnostjo salicilatov v hrani (SA = salicilna kislina, ASA = acetilsalicilna kislina). Upam, da je dovolj jasna. Kopirala sem jo iz članka "Free salicylic acid and acetyl salicylic acid content of foods using gas chromatography–mass spectrometry", ki pa na žalost ni prosto dostopen. Lahko pa po e-mailu pošljem tudi pdf celega članka.



Sample description / Typical portion or ingredient size / Free SA (mg/kg)(a) / Calculated intake of free SA per portion (mg) / Free ASA (mg/kg)(a) / Calculated intake of free ASA per portion (mg)


Fruit
Apples (Granny Smith) 100 g 0.7 0.07 <0.2 <0.02
Apples (Golden Delicious) 100 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Banana 100 g 0.4 0.04 <0.2 <0.02
Oranges 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Clementines 60 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Lemons 1 slice 20 g 3.2 0.06 <0.2 <0.01
Peaches 110 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Nectarines 150 g 0.3 0.05 <0.2 <0.03
Kiwi 60 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Pears 170 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Plums 55 g 0.5 0.03 <0.2 <0.01
Grapes (Green) 100 g 0.6 0.06 <0.2 <0.02
Currants 25 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Sultanas 30 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Grapefruit 340 g 0.2 0.07 <0.2 <0.07
Mango 150 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03


Vegetables
Red Peppers (fresh) 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Red Peppers (cooked) 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Tomato (fresh) 85 g 1.3 0.11 <0.2 <0.02
Tomato (cooked) 25 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Tomato Puree 85 g 0.3 0.03 <0.2 <0.02
Tomato soup 220 g <0.2 <0.04 <0.2 <0.04
Baked beans 135 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Carrots (fresh) 80 g 0.5 0.04 <0.2 <0.02
Carrots (cooked) 80 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Cucumber 60 g 0.4 0.02 <0.2 <0.01
Peas (frozen) 70 g 0.3 0.02 <0.2 <0.02
Sweetcorn (frozen) 85 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Broccoli (frozen) 85 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02


Miscellaneous foods
Honey 17 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Raspberry jam 18 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Strawberry yoghurt 125 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Sweet & sour sauce 150 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Curry sauce 150 g 0.7 0.11 0.3 0.05
Bolognaise sauce 90 g 0.3 0.03 <0.2 <0.02


Herbs and spices
Curry powder 3 g 15.2 0.05 <0.2 <0.01
Chilli powder 3 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Garlic (fresh) 1 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Pepper (ground) 2 g 5.7 0.01 <0.2 <0.01
Ginger (fresh) 1 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Cinnamon powder 3 g 5.8 0.02 <0.2 <0.01
Paprika 3 g 5.6 0.02 <0.2 <0.01
Dried mixed herbs 3 g 22.3 0.07 <0.2 <0.01
Oregano (dried) 3 g 26.0 0.08 <0.2 <0.01
Thyme (dried) 3 g 28.6 0.09 <0.2 <0.01
Parsley (dried) 3 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Mint (dried) 3 g 14.4 0.04 <0.2 <0.01


Flavourings and sauces
Savoury spread (yeast-based) 1 g 3.8 <0.01 <0.2 <0.01
Beef stock cube 7 g 2.5 0.02 <0.2 <0.01
Gravy granules 5 g 0.5 <0.01 <0.2 <0.01
Worcestershire sauce 5 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Salad cream 12 g 0.6 <0.01 <0.2 <0.01
Tomato ketchup 12 g 0.3 <0.01 <0.2 <0.01
Horseradish sauce 12 g 1.2 0.01 <0.2 <0.01
Malt vinegar 5 g 0.05 <0.01 <0.01 <0.01
White Wine vinegar 5 g 0.15 <0.01 <0.01 <0.01


Beverages
Coffee, ground (10% infusion) 260 g 6.7 1.74 <0.2 <0.01
Coffee, instant (5% solution) 260 g 6.8 1.77 <0.2 <0.01
Peppermint tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.14 0.04 <0.01 <0.01
Lemon tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.02 <0.01 <0.01 <0.01
Camomile tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.08 0.02 <0.01 <0.01
Loose tea (1% infusion equivalent) 260 g 1.06 0.28 <0.01 <0.01
Red wine 125 g 0.67 0.08 <0.01 <0.01
White wine 125 g 0.80 0.10 <0.01 <0.01
Lager 287 g 0.06 0.02 <0.01 <0.01
Bitter 287 g 0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Cider 287 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Gin 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Vodka 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
White rum 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Orange squash 50 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Orange juice 160 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Apple water (Sparkling) 330 mL <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Peach water (Sparkling) 330 mL 0.04 <0.01 <0.01 <0.01
Lemonade 330 mL <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Bitter lemon 330 mL 0.09 0.03 <0.01 <0.01
(a) mg/L for liquid samples.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 19:54:43   
mateyka
Errai, jaz nič ne štekam user posted image

(odgovor članu Errai)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 20:47:55   
Errai
Mogoče bo tole bolj jasno user posted image

user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 21:00:17   
Paštetka
user posted image user posted image erai. Bi prosila, če mi res lahko na mail pošlješ, da si sprintam. Narocila.egalite@gmail.com. Tnx <3

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Errai)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 21:07:43   
Errai
Imaš mail.user posted image


(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ronja, prosim za pomoč
24.3.2014 21:15:39   
Paštetka
Hvala.

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Errai)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?