Ronja, prosim za pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Paštetka -> Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 18:46:27)

Evo, iščem in iščem, pa temu googlu vse manj "verjamem" [sm=jezicek.gif]

Ronja, dr. biologije, eno vprašanje zate imam ali pa dve [sm=jezicek.gif]

Torej, rabim seznam sadja, zelenjave oz. živil, ki vsebujejo salicilate (oz. salicilno kislino) in se jih moram v velikem krogu izogibati.

Mi lahko prosim pomagaš? Hvala. [sm=smiley1.gif]




Felicita -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 19:01:19)

nisem ronja, pa vseeno seznam: http://www.food-info.net/uk/qa/qa-fi27.htm (lahko ti tut prevedem, če rabiš [sm=smiley1.gif] )

na kratko - vse vrste jagodičevja, veliko začimb, pa praktično vse nezrelo sadje, če prav razumem.

Zakaj se ji moraš pa izogibat, če ni skrivnost?




patrino -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 19:05:46)

KJE SE V HRANI IN ZDRAVILIH NAHAJA SALICILNA KISLINA?

Zdravila
1)Nikakor ne smemo več jemati aspirina. Preden zaužijemo katerokoli drugo zdravilo, vedno preberimo, kaj vsebuje. Če je v sestavi zdravila omenjena salicilna kislina ali sestavina, ki ima na začetku, na sredini ali na koncu besede zlog sal , potem tega zdravila ne smemo več jemati.
2) Odpovedati se moramo tudi zdravilom, ki vsebujejo rastlinske izvlečke in eterična olja zaradi prevelike količine naravnih salicilatov, ki so v njih. Paziti moramo, da bonboni, žvečilni gumiji in še posebno zobne kreme in zobne nitke ne vsebujejo mentola, ker je to rastlinski izvleček poprove mete in tudi blokira delovanje guaifenesina. (V sestavini ne sme biti zloga men. ) Uživamo lahko samo tiste vitaminske tablete, za katere vemo, da so vitamini v njih sintetičnega in ne rastlinskega izvora.

Hrana
Jemo in pijemo lahko vse , če imamo samo fibromialgijo in nam ni treba upoštevati diete zaradi hipoglikemije. Pri kuhi lahko uporabljamo začimbe in olja, jemo vse vrste sadja in zelenjave ter pijemo razne vrste čajev. Čeprav tudi omenjena hrana pogosto vsebuje celo večje količine salicilne kisline, se ta v prebavnem procesu v telesu uniči in zato ne pride do blokade delovanja guaifenesina, kot se to zgodi, če pridejo te snovi rastlinskega izvora v stik z našo kožo.
Vseeno pa raje ne pijmo preveč čajev, sploh pa ne čajnih mešanic, ki so namenjeni v medicinske namene, ker je možno, da je koncentracija salicilne kisline v njih previsoka in jo ledvice ne bodo uspele predelati, tako kot ne morejo predelati visokih koncentracij salicilatov, ki so v zeliščnih zdravilih.
Salicilati se včasih nahajajo v tovarniško predelani hrani, ki jo kupimo v embalaži , kot so to razne salame, mesni in drugi izdelki, pa tudi v samih umetnih barvilih in konzervansih, zato vedno dobro preberimo vse nalepke s sestavinami.

Kozmetika
Velika večina kozmetičnih preparatov vsebuje salicilate in rastlinske izvlečke. Salicilati pronicajo skozi kožo neovirano in izredno hitro preidejo v kri. Takoj se razširijo po vsem krvnem obtoku, ter tako onemogočijo delovanje giaifenesina.
Tudi kajenje tobaka lahko popolnoma prepreči delovanje zdravila zaradi metilsalicila v tobačnih listih.
Ne uporabljajmo nobenih kozmetičnih preparatov,ne da bi preverili sestave na nalepki. Če nalepke ni, preverimo pri proizvajalcu.
Na seznamu sestavin ne sme biti omenjena salicilna kislina , večina rastlin, olj, ali beseda, ki vsebuje zlog sal. Pogosto uporabljena olja v kozmetiki so jojoba, mandeljevo, ricinovo , kafrino olje in razna eterična olja , pa rastline kot so arnika, sivka ,rožmarin, kamilica, ginseng, ,aloa vera, yucca. S temi pa tudi z ostalimi naša koža ne sme priti več v s tik. Seveda pa jih lahko še vedno vonjamo.
Raje ne uporabljajmo parfumov, predvsem pa ne tistih dragih. Bolje je, da so rastline v njih sintetičnega izvora.
Če delamo na vrtu imejmo na rokah platnene rokavice, zato da ne pridemo v stik z rastlinskimi sokovi. Ne hodimo bosi po travi.
Pri pripravljanju hrane, ko pridemo v stik s sokovi sadja in zelenjave ter olji, si raje sproti umivajmo roke. Lahko pa si nadenemo plastične rokavice, posebno, če je to naše opravilo dolgotrajnejše ali redno. Skozi blazinice na dlaneh salicil ne pronica tako hitro kot skozi druge dele kože.
So pa tudi snovi rastlinskega izvora, ki so dovoljene, ker so to samo posamezni deli ene rastline. To velja za sadne kisline, kakavovo maslo, shea maslo, maščobne kisline kokusa, glicerin, škrob in drugo. Dovoljena so tudi vsa mineralna olja. Pogosti mineral v kozmetiki je silica, ki ni povezan s salicilom in ne blokira delovanja guaifenesina.

Večina dovoljenih sestavin pa je sintetičnega izvora, z izjemo seveda vseh salicilatov. Tudi rastline so lahko umetnega izvora in so dovoljene. Njihova imena so nekoliko spremenjena. Tako sta na primer vanilla in anise rastlini, medtem ko sta vanillan in anisole sintetična.
(Glej seznam dovoljenih sestavin -Salycilate free ingredients in seznam nedovoljenih sestavin - Botanicals.) Na seznamu dovoljenih je omenjenih še nekaj nedovoljenih sestavin.)



Tudi jaz nisem Ronja[sm=jezicek.gif], pa sem vseeno šla poferbcat na net, ker me je zanimalo. V tekstu je kar nekaj stvari, ki te res presenetijo...Paštetka,, če se boš morala tega vsega držati, se mi prav smiliš[sm=zmeden.gif]




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:03:19)

Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina [sm=jezicek.gif]




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:04:28)

Felicita, super, hvala. Grem študirat.




patrino -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:10:38)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina [sm=jezicek.gif]

Ok, vso srečo pri seštevanju in pri sestavljanju lestvice[sm=smiley1.gif]




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:16:39)


IZVIRNO SPOROČILO: patrino


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Patrino, to vem že vse. Hvala vseeno.
Ampak najprej bi rada neko lestvico sestavila. Torej katera hrana največ salicilne kisline oz. salicilatov vsebuje. Pa da malo seštevam, npr. 4 jagode ali ena mandarina [sm=jezicek.gif]

Ok, vso srečo pri seštevanju in pri sestavljanju lestvice[sm=smiley1.gif]


Imam problem, da vse dobro je prepovedano :) očitno bom na koncu na filejih in medaljonih [sm=jezicek.gif]




mateyka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:47:01)

ja, rešitev bo na koncu atkinsonova [sm=jezicek.gif]




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 20:59:28)

Samo res [sm=jezicek.gif]

Banano in dober falat mesa [sm=jezicek.gif]




ronja -> RE: Ronja, prosim za pomoč (23.3.2014 21:38:15)

Paštetka, joj, nimam jaz glih o vsem pojma:D. To bi bili bolj ziher vir kaki živilci...
Vem, da je ima največ nezrelo ali kislo sadje (tisto, ki je kislo tudi, ko je zrelo), torej jagodičevje, pa za paradižnik se spomnim. Za zdravila in kremice že tako veš, edino pazi še mogoče, ko si glih banane omenjala - včasih jih s salicilno tretirajo, da ne dozorijo prehitro. Tako da lahko je potem kaj tega gor na olupku. Vem, ja banane prat... smotano... Samo boljše kot da maš probleme...
Sem iskala kako pametno tabelo na scholarju (za znanstvene članke iskat super zadeva:), pa na hitrco ne najdem nič, samo vse mogoče aplikacije salicilne kisline v svakojake namene... Tabelco tako imaš že gor, kake prav iz članka pa nisem našla. Če najdem, povem. Bom pa vprašala naše botanike naslednjič, ko se smukam na faksu:).




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 7:10:44)

Salicilno torej uničim s pranje, in kuhanjem? [sm=zmeden.gif]




mateyka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 8:17:39)

baje da ne. čeprav eni pravijo, da njim delno (lahko pojejo določeno količino kuhanih jabolk, ampak ne surovih). pomaga tudi, da na debelo lupiš, ker je največ tega tik pod kožo (sadja).

http://salicylatesensitivity.com/forum/comments.php?DiscussionID=1221




Izabelina -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 11:14:07)

kaj pa je fora te kisline? zakaj je ne smeš jest paštetka? a kšna alergija al kaj?




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 13:21:04)

Ronja, matejka super, hvala.

Felicita, ne ni alergija. Dieta.




Errai -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 14:16:29)

Evo, ena tabela z vsebnostjo salicilatov v hrani (SA = salicilna kislina, ASA = acetilsalicilna kislina). Upam, da je dovolj jasna. Kopirala sem jo iz članka "Free salicylic acid and acetyl salicylic acid content of foods using gas chromatography–mass spectrometry", ki pa na žalost ni prosto dostopen. Lahko pa po e-mailu pošljem tudi pdf celega članka.



Sample description / Typical portion or ingredient size / Free SA (mg/kg)(a) / Calculated intake of free SA per portion (mg) / Free ASA (mg/kg)(a) / Calculated intake of free ASA per portion (mg)


Fruit
Apples (Granny Smith) 100 g 0.7 0.07 <0.2 <0.02
Apples (Golden Delicious) 100 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Banana 100 g 0.4 0.04 <0.2 <0.02
Oranges 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Clementines 60 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Lemons 1 slice 20 g 3.2 0.06 <0.2 <0.01
Peaches 110 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Nectarines 150 g 0.3 0.05 <0.2 <0.03
Kiwi 60 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Pears 170 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Plums 55 g 0.5 0.03 <0.2 <0.01
Grapes (Green) 100 g 0.6 0.06 <0.2 <0.02
Currants 25 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Sultanas 30 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Grapefruit 340 g 0.2 0.07 <0.2 <0.07
Mango 150 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03


Vegetables
Red Peppers (fresh) 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Red Peppers (cooked) 160 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Tomato (fresh) 85 g 1.3 0.11 <0.2 <0.02
Tomato (cooked) 25 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Tomato Puree 85 g 0.3 0.03 <0.2 <0.02
Tomato soup 220 g <0.2 <0.04 <0.2 <0.04
Baked beans 135 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Carrots (fresh) 80 g 0.5 0.04 <0.2 <0.02
Carrots (cooked) 80 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Cucumber 60 g 0.4 0.02 <0.2 <0.01
Peas (frozen) 70 g 0.3 0.02 <0.2 <0.02
Sweetcorn (frozen) 85 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02
Broccoli (frozen) 85 g <0.2 <0.02 <0.2 <0.02


Miscellaneous foods
Honey 17 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Raspberry jam 18 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Strawberry yoghurt 125 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Sweet & sour sauce 150 g <0.2 <0.03 <0.2 <0.03
Curry sauce 150 g 0.7 0.11 0.3 0.05
Bolognaise sauce 90 g 0.3 0.03 <0.2 <0.02


Herbs and spices
Curry powder 3 g 15.2 0.05 <0.2 <0.01
Chilli powder 3 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Garlic (fresh) 1 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Pepper (ground) 2 g 5.7 0.01 <0.2 <0.01
Ginger (fresh) 1 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Cinnamon powder 3 g 5.8 0.02 <0.2 <0.01
Paprika 3 g 5.6 0.02 <0.2 <0.01
Dried mixed herbs 3 g 22.3 0.07 <0.2 <0.01
Oregano (dried) 3 g 26.0 0.08 <0.2 <0.01
Thyme (dried) 3 g 28.6 0.09 <0.2 <0.01
Parsley (dried) 3 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Mint (dried) 3 g 14.4 0.04 <0.2 <0.01


Flavourings and sauces
Savoury spread (yeast-based) 1 g 3.8 <0.01 <0.2 <0.01
Beef stock cube 7 g 2.5 0.02 <0.2 <0.01
Gravy granules 5 g 0.5 <0.01 <0.2 <0.01
Worcestershire sauce 5 g <0.2 <0.01 <0.2 <0.01
Salad cream 12 g 0.6 <0.01 <0.2 <0.01
Tomato ketchup 12 g 0.3 <0.01 <0.2 <0.01
Horseradish sauce 12 g 1.2 0.01 <0.2 <0.01
Malt vinegar 5 g 0.05 <0.01 <0.01 <0.01
White Wine vinegar 5 g 0.15 <0.01 <0.01 <0.01


Beverages
Coffee, ground (10% infusion) 260 g 6.7 1.74 <0.2 <0.01
Coffee, instant (5% solution) 260 g 6.8 1.77 <0.2 <0.01
Peppermint tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.14 0.04 <0.01 <0.01
Lemon tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.02 <0.01 <0.01 <0.01
Camomile tea (1% infusion equivalent) 260 g 0.08 0.02 <0.01 <0.01
Loose tea (1% infusion equivalent) 260 g 1.06 0.28 <0.01 <0.01
Red wine 125 g 0.67 0.08 <0.01 <0.01
White wine 125 g 0.80 0.10 <0.01 <0.01
Lager 287 g 0.06 0.02 <0.01 <0.01
Bitter 287 g 0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Cider 287 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Gin 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Vodka 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
White rum 25 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Orange squash 50 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Orange juice 160 g <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Apple water (Sparkling) 330 mL <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Peach water (Sparkling) 330 mL 0.04 <0.01 <0.01 <0.01
Lemonade 330 mL <0.01 <0.01 <0.01 <0.01
Bitter lemon 330 mL 0.09 0.03 <0.01 <0.01
(a) mg/L for liquid samples.




mateyka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 19:54:43)

Errai, jaz nič ne štekam [sm=smiley36.gif]




Errai -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 20:47:55)

Mogoče bo tole bolj jasno [sm=smiley1.gif]

[img]http://www4.slikomat.com/13/0324/hrc-salici_thumb.jpg[/img]




Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 21:00:17)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] erai. Bi prosila, če mi res lahko na mail pošlješ, da si sprintam. Narocila.egalite@gmail.com. Tnx <3




Errai -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 21:07:43)

Imaš mail.[sm=smiley1.gif]





Paštetka -> RE: Ronja, prosim za pomoč (24.3.2014 21:15:39)

Hvala.




Stran: [1]