Dilove* -> RE: zajter - večerja (12.4.2014 16:05:19)
|
Kar se tiče Biance je to njen prvi članek,ki sem ga brala,zdej se mi je zanimiv za tiste potrošnike,ki kupujejo dosti oblačil in še to takih za katere mora nkedo trpet.krzno,svila... Ona ponuja aletrnativo. Kakšne so cene nevem... ker jaz oblačil ne kupujem. Ni pa zame ona neke avtoriteta, cenim bolj Garyja Yourofsky itd... in od naših,da nebom naštevala tujih; Jadranko Juras , Milana Hervola(presnojedec že 20 let in več). In že če ste vsi pridno brali članek od Biance prosim,da namenite tako pozornost še drugim in si ogledate še videje in vso ostalo čtivo. Ne samo tisto kar vam paše ampak tudi tisto kar vam ne. Ker tist kar vame ne, je ponavadi še bolj pomembno. Patrino; Če te citiram, praviš : »Ne zatiskam si oči, da je nekako morala ta žival, predenj sem jo jaz dobila na krožnik, pač storiti svoj konec.« Torej.... Vidiš kaj pišeš? Patrino že ta tvoj stavek kaže,da si zatiskaš oči.! Žival je morala storiti svoj konec? Žival ni storila PAČ svojega konca, žival ni umrla naravne smrti ali po lastni volji tega se moraš zavedati . Žival so umorili . Na tvoj ukaz. Gibala sila,da je bila ta žival umorjena(ne,da je storila pač svoj konec) je bila TVOJA želja po zrezku. Vsi poznamo dejstvo,da brez povpraševanja ni ponudbe. In če te citiram ; »Če se ti zdijo že rastline čisto brez vseh čutilnih sposobnosti, potem vsaj kar se tiče živali in ljudi ne hodi k sebi v zelje.« Ali mi lahko poveš mi kje sem jaz napisala,da se mi zdijo rastline brez vseh čutilnih sposobnosti? Ko boš dejansko prebrala kar napišem,se lahko pogavarjamo naprej. Ne podtikaj mi besed,ki jih nisem napisala,to ni prav. Moram ti povedati, da če že imaš takoooo rada rastline se moraš zavedati tudi,da je ta tvoj »zrezek« moral pojesti ogromno rastlin,da je »zrastel v zrezek«. In če imaš takooo rada rastline se moraš zavedati tudi problema iz tega vidika,da gre ogromno rastlin za prehrano živali in da ogromno rastlin trpi zaradi živinoreje in onesnaženosti povezane z njo. O tem sem že pisala. Če pa imaš takkooo rada tudi ljudi pa se moraš zavedati tudi tega,da gre ogromno zemeljske povšine za živinorejo medtem, ko bi lahko šla za poljedelstvo in pridelovanje različnih vrtnin. Svetovna lakota je zelo povezana z živinorejo. Že v knjigi Zdravo življenje(Living Well, izdana leta 1977),ki smo jo v slo. prevodu dobili leta 1983 govori o problemu živinoreje,kjer je v razpredelnici lepo razvidno,da se na isti površini pridela; Če se goji sojo,hrano za 61ljudi. Če se goji pšenico se pridela hrano za 24ljudi, če se goji koruzo se pridela hrano za 10 ljudi, če pa se »goji« govedo se na tej isti površini pridela »hrano« za LE za 2 človeka! Knjiga je že takrat opozarjala na obremenitev okolja zaradi živinoreje, da niti ne govorimo o tem kje smo danes.... Problem biti vegan ali ne biti vegan ni problem samo etičnosti do živali ampak tudi etičnosti do narave in ljudi. Razen,če si zatiskamo oči in ne priznavamo vedno večjih ekoloških problemov,lakote in podhranjenosti, problema pitne vode in onesnaženega zraka. Še to ,te citiram: »Tudi jaz bi lahko pripopala kakšno fotko zgaranega otročka v kakšni proizvodnji ali na kakšnem polju, ko pomaga spravljati gor tebi tako ljubo zelenjavo, ki po tvojem kar iz zraka pade. Ali pa mogoče posnetek vprežne živali, ki po blatu in po blatu in vročini vleče do vrha naložene vozove s prav tako tebi ljubo zelenjavo.« Na tvoji »imaginarni« kmetiji,ki jo tu opisuješ, so morali za prehrano živali(ki jih ti ješ brez slabe vesti) po blatu zvoziti 20xveč zelenjave in žit in trave,da so jih prehranili. Torej je 20x več ubogih otrok trpelo za tvoje mesne užitke. Imaginarna kmetija sem napisala zato,ker hrana, ki jo kupujemo v marketih ne prihaja iz kmetij malih pridelovalcev temveč iz velikih posestev, kjer obdelujejo strojno. Poleg tega pa danes lahko kupiš zelenjavo in določeno sadje tudi od slovenskih kmetov katere poznaš in ne preganjajo svojih otrok po blatu ...ali še bolje si kaj pridelaš tudi sam. Praviš,da zate BREZBRIŽNOST ni vrlina.. hkrati pa,da zrezek poješ BREZ vsake slabe vesti. To je tudi del BREZBRIŽNOSTI .....do živali,ljudi in okolja. In celo zelo velik del. Koliko gozdov je samo padlo,ki so pljuča našega planeta zato,ker se jih zaradi živinoreje neusmiljeno krči, izsekava in požiga. Ali za temi rastlinami za katere naj bi te skrbelo, ne jočeš? Ronja; Dandanes imaš pa toliko zamenjav za kravje mleko:) Si probala kakšno? Ovseno, riževo,kvinojino( iz vseh žit) mandljevo,lešnikovo,kokosovo. Tudi mi si naredimo kdaj kosmiče z mlekom ampak z ovsenim mlekom. Naredim ga doma. Potrebuješ: 160g ovsenih kosmičev, 2l vode in sladilo- če želiš, meni osebno bol paše natural,drugim oslajeno; 2 ščepca cimeta in javorjev sirup . 140g ovsenih kosmičev namočim za eno uro(lahko tudi za več) in jih na to zmeljem v mikserju skupi z vodo, nato precedim čez gazo nalijem v flaše in dodam preostanek vode. To je to. Na isti način narediš lahko kokosovo mleko,kvinojino, riževo,mandljevo in iz drugih oreščkov(te moj mikser ne zmiksa ravno dobro in ostane ful »materiala«, nimam namreč blenderja ampak staro Iskro:D). »Material«,ki ostane seveda ne mečemo stran ampak ga dodamo v kakšen frape ali v kakšno sladico. :) Kar se tiče tort... seveda pridejo sočne, v biskvit dodaš 1 banano in skodelico naribane jabolke ali več. Tako daš lahko tudi v maffine in pridejo zelo sočni. Tudi kakšno presno tortico lahko probaš narediti,te so še posebej sočne in še vse vitamine obdržijo. Nadomestek dobiš ali ga narediš-lahko tudi za smetano... riževa ali sojina smetana naprimer. http://www.kulinarika.net/recepti/16802/sladice/cokoladna-torta-presna-veganska-/ Drugače pa sem bila tudi sama ljubitelj sira in jajc naprimer(še dobra dva meseca nazaj), vendar sem po nekaj videjih na njih začela gledati bistveno drugače in to zame ni več hrana. Ko grem sedaj mimo polic s temi izdelki ti moram reči,da me sploh ne zamika.... pa sem mislila,da bom imela s tem velik problem saj so te izdelki znani po tem,da te dobesedno zasvojijo. Odkrila sem tudi dosti novih možnosti kuhanja in uživam v eksperimentiranju in pokušanju novih jedi in tako mi/nam nič ne manjka. Al-Ma’arri- Mateyka , meni se on ne zdi noben čudak kot ga želiš prikazati. Ima veliko pametnih razmišljanj. Njegovemu pesmizmu se ne čudim..Realnost je žal pesmistična in svet ni nič kaj lep.Mogoče za nas, vendar za mnoge druge ni in tudi na njih je treba misliti! na lačne otroke, zasužnjene ženske, tiste ki trpijo tako in drugačno neenakopravnost, na tiste,ki trpijo v revščino in bedi, na živali... Svet je krut. Vedno je bil. Življenje je trnova pot..če je tebi lepo postlano še ne pomeni,da je tudi drugim. Dodala bi le še to,za tiste,ki imajo njivo in jo obdelujejo sami –brez strojev .Svetovati vam moram,da vam bo več energije dalo presno sadje in zelenjava ter oreščki kot neko »meso« po možnosti še mastno in pohano. Tole »meso« se bo namreč prebavljajo dosti časa in za prebavo kot vemo rabimo energijo. Počasno prebavljanje in zaposleno črevesje pa človeka naredi utrujenega. Za sadje svetujem mono obroke in da se določenega sadeža najemo dokler v želodcu ne čutimo polnega zadovoljstva .jemo po potrebi,ne z očmi :)! In še slika,ki si jo je Patrino želela: [img]http://shrani.si/f/3Q/NY/1SDfzmVq/190201672949832041594415.jpg[/img] Res se je za zamislit!
|
|
|
|