Yasminka -> RE: Avgustovke 2014 (26.12.2013 16:43:32)
|
Snežinka: Ponavadi pri sumu na gestacijski diabetes ginekolog napoti nosečnico v diabetološko ambulanto (dobiš napotnico). Tam ti merijo krvni sladkor najprej na tešče, nato popiješ sladkano vodo in ti merijo sladkor še po 90 minutah (mislim, da tudi vmes... se res ne spomnim). Baje so sedaj mejo za nosečnice spustili in naj ne bi na tešče imele več kot 5,1mmol/l. Tko, da se mi pri tebi nekak ne zdi huda panika. Pri meni je zjutraj na tešče krvni sladkor 8,7mmol/l in me kar skrbi, da ne bom pristala na insulinu. Sicer imamo diabetes tipa 2 v družini, imata ga namreč babica in mama. V drugi nosečnosti so mi ga diagnosticirali šele v 20 tednu. Nekako sem takrat sama opazila, da z menoj ni vse OK - npr. do 20.t sem se zredila za 12kg. Vse sem kontrolirala z dieto, kar pomeni zdravo prehrano. Pomembno je da redno ješ in ne izpuščaš obrokov - 5-6 obrokov dnevno in se primerno gibaš. Bel kruh, krompir... vse kar je narejeno iz bele moke oz. lahko prebavljivega škroba nadomesti s polnozrnatim. Pomembno je da ješ veliko zelenjave, sadja, pusto meso. Sladice črtaj. Ne pij sladkanih pijač, sokov. Je pa net poln receptov za diabetike[sm=smiley1.gif]. Meni je sicer kr hudo, ko gledam potice in polno drugih dobrot ter se mi cedijo sline... ampak za [sm=duda.gif] ni nič pretežko. Sporoči, kako bo šlo jutri. LP.Y
|
|
|
|