Anonimen
|
boba - sem si jo nabavila in je zakon . Sicer se ne nosiva vsak dan, toda vem, da večja, ko bo, bolj bo v uporabi, kot je bilo pri starejši. Je zares super, da je raztegljiv material in lahko otroka stisneš k telesu, je veliko manj bolečin v križu. Si jo pa naštimam tako, da je v pozi, kot bi jo nosila na rokah, mi trebušček na trebušček ni uspelo, pa tudi Lili ni pasalo, ni mogla dihat . Komaj čakam, da jo bom lahko začela nositi na boku, tista poza se mi zdi super, predvsem za sprehode in nošnjo po stanovanju. Ena je spraševala, kaj menijo razvojni pediatri in fizioterapevti o nosilkah in kolikor sem zasledila, se jim ne zdijo ok, ker otroka ne držiš in nekako visi. Pa tudi ležalnikov ne marajo, kar ji razumem, je bolje, da je otrok na tleh, da se lahko obrača. Toda, ko se Lili naje, jo jaz vedno dam v ležalnik, saj se mi zdi, da ni dobro, da jo dam s polnim želodčkom na tla, je veliko večja verjetnost, da bo polivala. Pa tudi njej vidim, da ne paše vedno, da samo leži, zelo rada gleda naokrog, tako da mislim, da ni treba vsega verjeti 100%, ampak delovati po občutku. spanje na boku - Ponoči spimo na boku oziroma včasih pol na boku, se ne obrne, četudi bi lahko, se mi zdi, da ji tako kar paše, čez dan pa na hrbtu. Mislim, da pa sedaj res ni več težava, kako otrok spi, se že naštima tako, kot njemu paše. stanje spodaj - Jaz še vedno čutim, da me nekaj nateguje pri oziroma morava biti previdna, pa tudi kakšna poza od zadaj odpade . Tiste, ki že imate izkušnje s šivi, ali bo tako vedno? voda - Parkrat smo ji dali, se je v začetku kremžila, toda potem kar popila nekaj. Toda zaenkrat ji še ne dajem redno, kar po nekem občutku, ko bodo pa prišli vroči dnevi, pa ko bova jedli več goste hrane, pa je voda obvezna, seveda filtrirana. Starejšo smo ful fajn navadili, da pije samo vodo in upam, da nam tudi v drugo uspe . *zvezdica zaspanka* - Mi smo bili v razvojni s starejšo in je pregled zelo hiter, takoj vedo, kje je težava. Bistveni so potem obiski fizioterapevtke, ki ti da vaje in če jih redno delaš, so rezultati res super. Pri starejši se je zelo poznalo pri razvoju, in vaje so bile takšne zabavne, sva jih jemale kot igrico, tako da je ful uživala zraven . Pleničke mi uporabljamo te bio Moltex, so super, smo že nekaj časa na 3, ker ji je bila 2 premajhna čez nogice, ko ima take bunkice . telovadba - Jaz sem še kar pridna glede teka, vsaj 3-krat na teden, toda nič ne telovadim in tako me vsakič prime panika, ko vidim svoj neutrjen trebušček, so se mi ful raztegnile mišice, pa tudi maščobice naredijo svoje . Poletje bo kmalu tu, tako da če hočem sproščeno v kopalke, se bom morala kar pošteno zbrcat v rit in začet s telovadbo. Sem imela prvič CR, pa stanje po porodu ni bilo tako slabo, tako da očitno emšo dela svoje . Pa kakšno kilco bi tudi lahko izgubila, ne bi bilo slabo, samo sladkarijam bi se morala odreči, pa je takoooo težko . Oh, pa ta zasvojenost s čokolado . Danijeladejan - Kako ste uredili s kakanjem? Mi kakamo 1-krat na dan, sem pa sicer zelo pozorna na blato, glede na to, da ji že dodajam gosto hrano, da vidim, kako telo odreagira. Če bi bila Lili zaprta, bi ji zagotovo dala za pit vodo, saj to zagotovo tudi dojenčkom pomaga, kot odraslim. Nikakor pa ji ne bi dajala sladkorja (v kamiličnem čaju), saj je to za črevesno floro smrt - da se razvijejo slabe glive, kot na primer kandida. Voda je zakon! november2010 - Upam, da se vama bronhiolitis ni več ponovil . Mi smo bili kakšen mesec dni nazaj pri dežurnem, ker je imela akutni sinuzitis ali krup, ki izgleda tako da kar naenkrat iz miru ne more več prav dihati, hrope in lajajoče kašlja. Je bilo ravno po hranjenju, tako da sem se ustrašila, da je aspirirala hrano, smo sredi noči hiteli k dežurnemu, pa je rekla, da je vse ok, samo akutni sinuzitis, da je to ponavadi začetek prehlada, toda pri nas potem ni bilo nič. Sem se pa orng ustrašila, saj pri dihalni stiski zares ne veš, kaj storiti, tistih scen iz filmov, ko delaš luknjice v vrat ali pljuča ne obvladam . V glavnem, mi smo zelo zdravi, dvakrat je bila malo šmrklasta, smo špricali fiziološko, in je šlo mimo . Že trkam . alin10 - Midva z možem sva se organizirala tako, da starejšo zjutraj v vrtec pelje on, potem pa jo okrog 13. ure prideva pobrat midve z Lili. Zjutraj bi bila kar težka, da bi jo morale midve vozit, saj bi morala Lili prej zbudit, pa da se uskladi s hranjenjem, bi starejša zagotovo zamudila zajtrk . Tako da nam sedaj ta rutina zelo ustreza. mala zirafa - Lili je v svoji posteljici spala morda prvih 14 dni, pa še to najbrž ne, spi ves čas pri nama in obe spiva kot angelčka, saj se čutiva in slišiva . Sem pa po kakšnem mesecu, ko sva se z možem "lovila" z rokami in nogami čez Lili v sredini , na eno stran naštimala varovalo in Lili prestavila na to stran, tako da sem sedaj jaz na sredini in lahko "podelam oba" . To skupno spanje se mi zdi tako zelo naravno, da si sploh ne predstavljam drugače. V njeno posteljico jo mislim prestaviti, ko bo začela hoditi, da se bo lahko sama splazila do naju. Ko bo spala celo noč, pa ji bomo posteljico prestavili v sobico, kjer spi njena starejša sestrica, saj bosta nekaj let (do pubertete starejše hčerke) imeli skupaj sobico, se mi zdi to edino pravilno za razvoj ljubečega sestrskega odnosa. Glede AM če dodajaš, zelo toplo priporočam Holle, je zares ekološko z najvišjim certifikatom, cena pa primerljiva z Novalacom. Holle ima tudi odlične žitne kašice, pa ne samo rižolino in gris, ampak proseno (ta je krasna za začetek uvajanja, saj je brez glutena, pa zelo sladka, še jaz jo jem , pirino, 3žita ... ni da ni . V glavnem te kašice so ekološke, torej zelo zdrave, pa še zelo okusne. Mi smo jih uporabljali že pri starejši in sem ful vesela, da sem jih odkrila, saj zelo poenostavijo hranjenje dojenčka, zaradi njih jaz nisem kupila niti ene kašice, zelenjavo sem skuhala, sadje je dobila surovo, te kašice pa sem mešala z njenim mlekom ali kasneje z ovsenim. Prejšnjič sem videla, da ima Holle tudi eno mešanico olj za dojenčke (od 4. meseca naprej), ki ga dodajaš obroku, so zelo kakovostne maščobe, ki so nujne za dober razvoj možganov in delovanje telesa nasploh ... to bomo ziher nabavili . jokanje dojenčkov - Toplo priporočam knjigo Rahločutnost do otrok, kjer strokovnjaki (psihologi in nevrologi) opozarjajo, da otroka do 1. leta ne smeš pustiti jokati niti minuto (razen, če pač ne gre drugače, ker si na wc-ju, pa še takrat lahko otroka s tolažečim prigovarjanjem umiriš in mu daš vedet, da boš takoj pri njem), saj je to za njega tako velik stres, da vpliva na razvoj možganov, pa še zaupanje v svet mu rušiš. Tako da tisto jokanje v posteljici zvečer odpade. Seveda otrok slej ko prej zaspi (od obupa in utrujenosti), toda to ni ljubezen in otrok ima posledice tudi kot odrasel v vseh medosebnih odnosih. Jaz ne glede na strokovnjake nimam srca, da bi moja pikica jokala, saj je to zame nezdružljivo z ljubeznijo, saj vem, da tako majhen otrok ne razume, ne izsiljuje, ne manipulira, samo strašno težko mu je, ko joka in moja naloga mame je, da sem ob njem in ga potolažim, četudi mu morda ne morem odvzeti bolečine. Najmanj, kar lahko storim je, da jo vzamem v naročje in ji empatično prigovarjam, jo ljubkujem po obrazu in ji dam vedet, da sem ob njej in jo imam neskončno rada. marelcaspelca - Glede težav s kožo predlagam, da uporabljaš zares samo bio kozmetiko, na primer Weleda je zakon, ker otroško kožo spodbuja k temu, da sama deluje, ne vsebuje pa nobenih strupov, ki bi lahko motili procese nežne otroške kože. Jaz bi na tvojem mestu vso otroško kozmetiko, ki ni bio, vrgla v koš. Pri zelo suhi koži pa zelo pomaga Weledina kremica za ritko, jo je moji nečakinji, ki ima strašne težave po britju (je že študentka) priporočila kozmetičarka, saj ji je vse drugo naredilo štalo (tudi izdelki iz lekarne, namenjeni prav tem težavam). Otroška koža je veliko veliko bolj občutljiva od odrasle, zato mislim, da tukaj ne smemo delati kompromisov in je dovolj dobro samo najboljše - zares naravna in ekološko certificirana otroška kozmetika. Se je Lili zbudila iz dopoldasnekga spanca in se mi tako lepo smeji, da moram tukaj nehat, sem prišla do 13. strani . Lep pomladni pozdrav, NenaLena
|