patrino -> RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za uporabo v porodništvu! (9.11.2013 21:00:22)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mika Na tak način EA tudi škodljivo vpliva na otročka - ne z znaki omamljanja, temveč posredno zaradi tega, ker se otrok sam veliko bolj muči, da pride na svet, če mati leži kot hlod. Glej res ne morem verjet no....pa kakšen hlod ? Normalno se lahko premikaš, vse čutiš, samo popadki ne boijo...in ja ...narobe so te informirali. Pri drugem porodu sem rodila nekje 30-45 min po vstavitvi katetra....nič ni podaljšalo....na to temo imaš še pa još napisano pa ne lepi meni žaljenja, ker cel čas sama obmetavaš z imeni...tako je, ko zmanjka argumentov Poglej, sicer se mi res ne da več, pa ne zato, ker bi mi zmanjkalo argumentov, kot ti praviš, temveč ker mi je , če potegnem črto res vseeno kako se boste in ste se odločile roditi -jaz zase vem kako sem in bom - vseeno pa par stavkov, ki sem jih sedajle na brzako kopi pejsala iz neta...to znamo tudi ta hudo zahojeni: Vprašanje: Spoštovana, zanima me prednosti in slabosti EA in Ultive? Katero priporočate pri premagovanju porodnih bolečin? Hvala Odgovor: Epiduralna analgezija pri porodu je v svetu priznana metoda lajšanja porodne bolečine. Epiduralna analgezija je edini način lajšanja porodne bolečine, ki le to bistveno zmanjša v primerjavi z zdravili za lajšanje bolečin, ki jih bolnica prejema sistemsko. Lokalni anestetik iz epiduralnega prostora praktično ne prehaja v sistemski krvni obtok, novejši lokalni anestetik Chirocain , ki ga uporabljamo pri epiduralni analgeziji pri porodih veliko manj vpliva na hemodinamiko porodnice, zato epiduralna analgezija nima vpliva na še nerojenega otroka. Študije so pokazale, da je ob epiduralni analgeziji večja pogostost potrebe po dokončanju poroda z vakumom, medtem ko niso dokazale večje pogostosti potrebe po dokončanju poroda s carskim rezom. Od zapletov v zvezi z vstavljanjem epiduralnega katetra s skrbno tehniko vstavljanja anesteziologi preprečimo aplikacijo lokalnega anestetika v krvni obtok in v spinalni prostor. Potrebno pa je omeniti epiduralni hematom, to je resen zaplet, ki nastane v 1:100 000 do 1: 200 000 primerov, kar vam pove, da je zaplet izredno redek. V tem primeru pride ob odstranitvi katetra do iztekanja venske krvi v epiduralni prostor in hematom začne pritiskati na hrbtenjačo. Porodnica bi v tem primeru občutila hudo bolečino v križu in spremembe v nogah 5-6 ur po odstranitvi epiduralnega katetra. Vsako porodnico opozorimo na te znake in če opazijo kakršne koli spremembe v tej smeri, nas morajo opozoriti. S pomočjo CT ali MR hrbtenice se epiduralni hematom diagnosticira in nevrokirurg ga mora v najkrajšem času odstraniti. Epiduralna analgezijaje v svetu priznana in učinkovita metoda lajšanja porodne bolečine, zato bi jo priporočila vsem porodnicam, ki razmišljajo o lajšanju porodne bolečine in nimajo kontraindikacij zanjo. Ultiva je remifentanil hidroklorid, to je močan opiatni analgetik, ki se ga uporablja med operativnimi posegi in na oddelkih intenzivne medicine. V zadnjem času se ga je začelo uporabljati za lajšanje porodne bolečine pri porodnicah, pri katerih obstajajo kontraindikacije za epiduralno analgezijo, oziroma obstajajo kakšni drugi objektivni razlogi, da se porodnica ali anesteziolog ne odločijo za epiduralno analgezijo pri porodu, porodnica pa kljub temu želi lajšanje bolečine. Prednost lajšanja bolečine z Ultivo je enostavna aplikacija. Sestra uvede intravensko kanilo preko katere si lahko porodnica sama dodaja analgetik, ko je bolčina prehuda. Anesteziolog namesti posebno črpalko preko katere omeji velikost enkratnega odmerka in število odmerkov časovnem odobju. Bolečina se zmanjša, vendar ne tako prepričljivo kot pri epiduralnem lajšanju bolečine. Slabost tega načina lajšanja je, da Ultiva, tako kot vsi ostali opiatni analgetiki prehaja skozi placento, torej prihaja tudi do še nerojenega otroka. Ultiva je ultrakratko delujoči analgetik, zato učinek zelo hitro izzveni in ocene otroka po Apgarju so takoj po porodu le za kakšno točko nižje v primerjavi z ostalimi novorojenčki ali pa sploh niso nižji. Ultiva zaenkrat ni registrirana za uporabo v porodništvu, pri obporodnem lajšanju bolečine z njo, je potrebna stalna prisotnost anesteziologa. Stranski učinki Ultive so slabost, nauzea, bruhanje, ob predoziranju upočasnitev srčnega ritma, depresija dihanja. Mislim da sem izčrpno opisala obe metodi lajšanja porodne bolečine, ki se uporabljata Sloveniji. Porodnice so zelo zadovoljne tako z eno kot drugo metodo, bistvenih komplikacij zaenkrat ne beležimo. Moje osebno mnenje je, da je epiduralna analgezija primernejša, ker ugodno pliva na potek poroda in ker je v svetu preiskušena metoda. Vsekakor vam svetujem da se pogovorite z osebnim ginekologom in anesteziologi, ki lajšajo bolečino v porodnišnici, kamor se boste odpravila na porod. Naj bo vaš porod čim lepše doživetje, s čim manj bolečin. Nataša Požar, dr. med., In še ne primer, ki mi je uletel mimo: Sprašujete se, kako varen je postopek, kakšna so tveganja rabe epiduralne za otroka in/ali mater. Začnimo takole: kaj že vemo - izhajamo iz znanja o fiziološkem porodu in preverjamo, kako raba EA spremeni potek. Ena od štirih žensk doživi zaplet. Statistika kaže, da so tveganja vse od zelo resnih do blagih. - Maternalna umrljivost pri ženskah, ki dobijo epiduralno za normalni porod je trikrat večja kot pri ženskah z normalnim porodom, ki epiduralne ne dobijo. Tveganje je majhno. Zapleti vključujejo rane na mestu vboda, nizek krvni pritisk, slabost in bruhanje, bolečine v hrbtu, glavobol, tresavica, podaljševanje poroda. Redkejši, a resnejši zapleti so težave z dihanjem, krvavitev v epiduralni prostror, poškodbe možganov in smrt. Zapleti pri otroku vključujejo nizek krvni pritisk in neustrezno lego otroka. Ocenjujejo, da je delež anestetika, ki doseže otroka, manjši, kot če ženska anestetik vdihava ali ga dobiva v žilo. - začasna paraliza Na vsakih 500 epiduralnih je zabeležen en primer začasne paralize po porodu. Paraliza je pri eni ženski od pol milijona, ki so prejele epiduralno, stalna. o Upočasnjevanje poroda; precej podatkov kaže na to, da je pri ženskah z epiduralno druga porodna doba bistveno daljša. To tudi poveča tveganje za porod z vakuumom in carskim rezom. Taki porodi so povezani s sebi lastnimi tveganji. Pri porodu z vakumom je več možnosti, da bodo naredili prerez presredka. Zaradi delovanja anestetika je več možnosti, da pride med porodom do poškodb porodnih poti. - Infekcija in povišana telesna temperatura Po epiduralni se poveča možnost, da se pri ženski pojavi povišana telesna temperatura. To zahteva preverjanje, ali ne gre za infekcijo, kar je lahko povezano z nadaljnjimi pregledi, tudi invazivnimi. na netu pa jih je še za izvoz. Kot je že zdavnaj znano in rečeno imajo te zadeve precej pozitivnosti, toda zame in hkrati za najine otroke hkrati še vseeno odločno preveč negativnosti.
|
|
|
|