kalisi -> RE: RAZKRITO: Ultiva ni registrirana za uporabo v porodništvu! (7.11.2013 11:31:45)
|
IZVIRNO SPOROČILO: patrino Čeprav so skočile pokonci ravno tiste matere pod substancami med porodom, češ da jih neprimerno označujem. Ne, tudi meni dol visi, kako katera rodi, vse dokler se ne slepi in si maže oči, da olajševanje poroda na določen način, ne more negativno vplivati na otroka. Povdarjam pa da se mi ne zdi prav, da se določene bodoče mamice odločijo za EA in podobne zadeve , še predenj se sploh spravijo rodit, kljub temu, da jim zdravniki svtujejo, da bi poskusile brez, ker za to ni pravega zdravstvenega razloga pri njih... Razumeš? Škoda s eje slepiti, da takšne ne obstajajo. Sama sem rodila v eni izmed naših porodnišnic, ki je znana po tem, da ima zelo dober ginekološki in porodni oddelek. Kolegica je bila najprej prepričana , da bo rodila tudi tu, ko pa je na kofetkanju poslušala svega i svašta grozljivke o porodnih bolečinah, je želela roditi s pomočjo EA. Ker je bila takrat EA najlažje dosegljiva ( proti plačilu , če se ne motim) v Postojnski porodnišnici, se je ravno zato odpeljala z druge strani Slovenije dol, ker ji drugje zdravniki pač niso ravno svetovali EA. Po porodu je priznala, da potem še lep čas ni občutila spodnjega dela telesa ( lulanje in kakanje je sledilo kar tako frehat) in , da če bi vedela, da porod ne bo tako grozen, ne bi šla več roditi tako. O podobnih primerih govorim. O primerih, ko se nekako mamice odločijo za uporabo le teh sredstev, v bistvu v veliki meri iz strahu in panike predvsem pa še v večji meri zaradi egoizma. Ok. Zdaj pa mi nekaj razloži, ti genij. Kaj je torej pravi zdravstveni razlog za lajšanje bolečin med porodom? Ker jaz za kaj takega prvič slišim, pa tudi moj ginekolog o tem ni nič rekel, pa tudi svetoval mi ni, naj grem brez protibolečinskih ali pa z njimi. Niti vprašal me ni, kam bom šla rodit in kako. Dal mi je le napotnico in dejal, da s tem lahko grem rodit kamorkoli hočem, da porodnišnice delajo 24/7. In da mi želi veliko sreče in zdravega otroka in da se po porodu pa le naj javim in pridem pokazat tisti 6 teden po. In kdo je ta zdravnik, ki svetuje porod brez protibolečinskih sredstev? Bi rekla, da eden tistih, ki so v srednjem veku sežigali "čarovnice". Drugič. Ne vem, ali si že kdaj slišala, da je porod že sam po sebi lahko tvegan, tudi če se ne uporablja protibolečinskih. O enem takšnem primeru sem ti že pisala, pa si si zgleda namazala obe očesi in tudi tisti tretje. Naj ti povem torej še drugega, prav tako je kolegica rodila brez protibolečinskih, ker so pač v tisti porodnišnici prakticirali naravni porod. Punca je rojevala 18 ur, mož je bil ves čas zraven in je po porodu dejal, da bolj krvavega prizora še v filmih ni videl. Punca se je popolnoma raztrgala, ker tudi rezanja presredka niso prakticirali. Malčici je začelo primanjkovati kisika, tako da je porodničar z vso silo skočil na puncin trebuh. Mala je po 18 urah seveda prišla ven cela gotova, še tri dni je imela zatekle oči itd. Mama pa se je še naslednjhi deset dni komaj premikala. Da je med porodom jokala kot dež zaradi bolečin in na koncu kričala, da naj malo (ne bom napisala besede, ki jo je uporabila) že tako ali drugače spravijo ven... In še danes, po dveh letih od poroda je trdno odločena, da otrok ne bo več imela, ker se poroda pač ne gre več. In tretji primer, ja, ne bom niti pisala, starša imata doma prizadetega otroka zaradi zapleta pri porodu. Pa tudi ne duha ne sluha o kakšni EA ali ultivi. Kar ti čem povedati je, da pri porodu lahko gre marsikaj narobe in da je s tega vidika prav vseeno, ali je mamica na protibolečinskih ali ne. V obeh primerih so možni zapleti, kot najbrž tudi sama veš, a si tega nočeš priznati. Zanima me tudi, kako tale tvoja kolegica ve, da roditi pa ni tako grozno, če je rodila z EA? EA ti dajo po prvih resnih popadkih oz. ko si odprt tri cm. Torej, sodi lahko le po tistih 10, 15 popadkih, kako bi bilo tudi vseh ostalih 100 ali pač koliko jih je še potem imela, pa ne more reči, ker tiste pač samo čutiš, da pridejo, da lahko sodeluješ pri pritiskanju, bolijo pa zelo malo. Neprimerljivo s tistimi brez. Zanima me tudi definicija lepega časa... Pri meni je EA spustila v roku štirih ur po porodu, ko sem že lahko šla v sobo. Je pa še vseeno toliko držala, da nisem čutila bolečine zaradi prerezanega presredka, ki se je pa potem čez noč zelo razbolel. In tudi tu ni bilo težav, dobila sem tablete proti bolečinam, da sem se lahko normalno vstala in podojila malo. O tonu tvojih komentarjev je pa že predhodnica vse povedala. Edini egoist v tej razpravi si ti, ki v nebo hvali mamice, ki hrabro po svetopisemsko rojevajo v bolečinah, po nas ostalih, ki živimo v 21. stoletju in menimo, da porod v svetopisemskih bolečinah ni nujen, pa zlivaš gnojnico. In tvoj edini vir je "članek", ki navaja stvari, ki so na Ulitivi napisane že od nekdaj. Pa še to, moja mala je prišla ven ko rožica in danes je zdrav in vesel otrok. Da ni morda EA tako pozitivno vplivala na njo? Adijo pamet...
|
|
|
|