Lukka
|
Ugotoviti moraš ZAKAJ laže? Pri mladostnikih je to običajno problem, ker želijo svoje starše narediti "happy", zato se zlažejo in "jim privoščijo veselje". Trenutno veselje seveda, ker itak na koncu ugotoviš, da laže. Najbrž vpišješ - pripravi torbo, daj pripravi torbo za šolo. Ampak, tamala točno ve, da se ji v tistem trenutku ne ljubi torbe pripravljat, točno pa tudi ve, da jo bo kasneje morala pripravit. Kot se tebi ne ljubi v vsakem momemtu vstat in likat moževo srajco, čeprav točno veš, da jo boš do naslednjega dneva enkrat morala zlikat, ker veš, da jo bo jutri ob treh oblekel. Je tako? Zobe umit... Grizlja, grizlja, točno ve, da jih bo treba umit, ampak zato da je mir in da ji ne "predavaš", reče, da jih je že umila. Jaz mislim, da bi morala glede torbe recimo s pristopom: Ljuba rožica, to, da boš ti torbo pripravila za šolo, jaz dobro vem, vendar ali jo lahko prosim pripraviš popoldan, ker sem osebno tako nervozna, če čakaš do večera, da imam kar uničen dan. Res bi te prosila, veš mogoče je to ostalo še od šole v meni, da sem bila tako prstjena, če nisem imela že popoldne vse pripravljeno. Obljubiš? Hvala ti, res si razumevajoča... Ok - zobje - tukaj lahko na drug način: Stara si 9 let, če zob ne boš umivala, ti bodo po petih letih začeli gnit in boš vsak teden pri zobarju. Hvala bogu, sem jaz takrat imela toliko pameti da sem pucala zobe, če jo boš pa ti imela pa ne vem! Zaključena debata. Aja, pa še povej ji zgodbo, kako se človek samega sebe sploh ne voha, da mu smrdi iz ust, ampak da fantje to še bolj zavohajo. Pa moža pripravi do tega, da če boš vedela, da jih ni oprala naj popoldne v dnevni sobi mirno reče: Žena, a si ti nisi zob umila? Pol naj pa voha proti tamali in reče - o hvala bogu da nimaš kakšnega fanta, saj bo okol padu :) Za ostale male drobne laži bodi vedno pripravljena na razlago in pogovor. Če se ti bo začela lagat o šolskih stvareh, o prijateljih o takšnih in drugačnih stvareh pa enostavno reci, da boš vsem njenim prijateljicam raztrobila kakšna lažnivka je, zato ker če tebi laže, ji reci, potem tudi drugim lažeš. In prvič ko bo pripeljala prijateljico, pred njo vprašaj tisto punčko: našo moraš vedno malo z rezervo jemat a ne? Ker se včasih kar mal zlaže... Evo, stvar ocvrta :)
|