ronja
|
trenutno imamo dliv mozganov iz drzave - visokoizobrazen strokoven kader... cista izguba za drzavo, ki je ogromno vlozila v njih. Kaj pa naj naredijo, če tu ne dobijo dela? Saj večinoma ne grejo iz nekega pohlepa ven, vsaj ti, ki jih poznam in jih ni malo... Pri tem trendu je visja nataliteta samo strosek, ker drzava nima instrumenta, da dobi nazaj vlozeno in se vec. To se pa strinjam, ampak to je problem, ki ga mora država rešit. Vidis, samo strosek so :) Če imajo starši večje stroške, potem več porabijo, torej plačajo več davka - večja potrošnja, boljše za gospodarstvo, niste tega vsi mantrali? Maš pa prav, da ne avto ne vinjeta nista nujna za preživetje. In verjetno se tiste družine res ne vozijo po ac, če se. Za obvoznico pa nisem tako ziher... A daj no... pa kaj ce jim tezijo? zenske veliko rojevajo ker jim na druzinskih srecanjih tezijo??? Tistim, ki jim manj tezijo ker jih vec o sluzbi sprasujejo pa rojevajo manj??? Si ti resna??? Glej, tega si nisem jaz zmislila - družbeni pritisk naj bi tudi pripomogel k temu, kdaj se ženske odločijo za otroka, to si enkrat celo ti razlagala... študentki pri 25ih navadno nihče ne teži, kdaj bojo že vnuki. Če imaš pa takrat že 7 let službo in partner tudi, pa se baje začne - tako pravijo. In ne bo ženska, ki se zaradi financ ni odločila za večjo družino, zdaj nam privoščila dražjo vinjeto, zato ker mi imamo tisto, kar je ona hotela, pa ni dobila, kot neko maščevanje za svojo "žrtev". Bojim se, da se včasih dogaja prav to... s tem da jaz nikoli nisem nikomur težil, zakaj ima "samo" x število otrok ( ali pa celo nobenega ), meni pa je vsake tolko kdo spustil podobne bedarije, kot jih najdeš kje v zgornjih komentarjih ja, se najdejo taki;). Planiranje družine pomeni tudi planiranje izdatkov in računico ali se izide ali ne. Mojcaziga, mislim, da se je marsikdo zakalkuliral, če je bilo res v času ogromnih otroških tako lahko. Včasih pa ljudje tudi drugače razmišljajo. Pred nekaj meseci sem se pogovarjala z mamico 4ih otrok in sem jo vprašala, kako jim kaj finančno znese, ker se meni zdi to največji protiargument. Najina najdražja moška zaslužita podobno, celo njen več, ona je doma, sama sem bila takrat zaposlena za polovični čas in imamo podoben življenjski standard. Res je, da trenutno dobi večje otroške kot je bila moja takratna plača (ok, ni bila bogvekaj:D) in res je, da vrtec veliko stane in se kar pozna, če imaš otroke doma. Ampak njim prav lepo gre, računica se jim izide; grejo na počitnice, si privoščijo kaj, niso pa pretirano zapravljivi. Ampak recimo če država občutno zmanjša od, pa nekaterim verjetno ne bo več lepo zneslo. In ko so planirali otroke, so pač računali s tistimi pogoji, ki so bili takrat, predvidevam... Isto je s službami - veliko ljudi je izgubilo delo v tovarnah, ki so šle v stečaj in delavci tega prej niso vedeli. Drugo je, če imaš pogodbo za določen čas in veš, kako firma stoji - lahko planiraš vnaprej, ampak lahko pa pride iznenada. In valjda noben ne računa, da bosta pa recimo oba izgubila delo. Potem ne bi imeli nobenega otroka;). Glede števila otrok - ja, večina se nas svobodno odloča, koliko jih bomo imeli. Vendar pri načrtovanju družino zelo pomaga, če so določena pravila igre, predvsem s strani države, znana za več let naprej in usmerjena tako, da spodbuja odločanje odraslih za osnovanje družine. Tako med visoko kot med manj izobraženimi ljudmi. Bingo!