Melanie1
|
Evo me... V službi sem bila terenska in me ni bilo za računalnikom. Najprej moji Čokoladici recept za domači jogurt. Pa v bistvu ni nič posebnega. Jaz uporabljam aparat za izdelavo jogurta. Pred kratkim sem ga slučajno videla v trgovini po smešno nizki ceni in ga takoj pograbila. Je pa notri sedem lončkov po 2 dcl, zato so recepti v bistvu prilagojeni za to količino. 1. Za navadni jogurt potrebuješ 1200 mL svežega, pasteriziranega mleka in 200 mL navadnega jogurta (jogurtova kultura je še boljša, če jo imaš). Mleko je lahko tudi trajno UHT, tudi mleko v prahu, sojino... Mi imamo doma našo kravico Mišo, ki daje izvrstno mleko, zato sem uporabila kar domačega, predhodno zavretega in precejanega. 2. Mleko zavreš in pustiš vreti 1-2 minuti. 3. Posodo odstaviš in počakaš, da se ohladi na 40 stopinj. 4. Jogurt dodaš v posodo, kjer si predhodno nalila nekaj zavretega mleka in mešaš, da dobiš gladko zmes. 5. Ko je preostalo mleko ohlajeno na sobno temperaturo, ga vmešaš v gladko zmes. 6. Mešanico vliješ v steklene kozarčke, jih zapreš in postaviš v aparat za šest ur. In to je to. Če aparata nimaš, uporabiš električno pečico. Kozarčke postaviš v pečico, ki si jo ogrela na 50 stopinj in pustiš vžgano 3 ure. Po pretečenem času pečico ugasneš in kozarčke pustiš notri čez noč. Idealen čas za pripravo jogurta je torej pozno popoldne oz. večer. Naslednji bo na vrsti sadni jogurt, čeprav me je sodelavka opozorila, da so precej vodeni. Bom poizkusila in poročam... ***************************************************************************************************************************************************************** Včeraj je bilo kislo vreme, kot nalašč za ustvarjanje. In se moram pohvaliti, sem ga izkoristila v celoti. Uspelo mi je narediti tako kremico za obraz, kot tudi šest mil. Zdaj so še v kalupu, ampak so na otip že trdi. Jih danes spravim ven, potem pa sledi dvomesečno zorenje. Sem pa uporabila kokosovo in mandeljevo olje, dodala pa sem tudi eterično olje sivke. Torej zelo lepo dišijo, o uporabnosti pa napišem, ko jih dejansko sprobamo. Pa naj še omenim, da je bil kreativno razpoložen tudi naš sine. V soboto je jedel domače medenjake in se odločil, da jih tudi sam speče. Včeraj izbrskal recept na internetu, z atijem odšel v trgovino po sestavine, pripravil maso, jih spekel in na koncu še namazal s čokolado. Star je enajst let. Medenjaki so bili izvrstni in izginili v trenutku. Naš ati se je kar držal za glavo, ker naši skoraj petnajstletnici kaj takšnega še na misel ne bi prišlo. Drugače smo se letos trdno odločili, da končno prebelimo celo hišo. V hiši smo že skoraj deset let in je res potrebna prenove. Začeli smo s sinovo sobo, ki ie medtem že dobila svojo novo preobleko. Zdaj pa počasi iz prostora v prostor... Očitno me že počasi daje gnezdenje... Preživite lep večer!
|