petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: ursonok Če ste pozorno brale moje tri poste (in očitno jih niste), potem lahko ugotovite, da sem vse probleme, ki jih omenjate (realne probleme!), omenila že sama - težave pri delodajalcu, skopost države ... Hja, omenila si jih, ne razumeš pa, da je to lahko bistvo problema za mnoge družine. Nikakor se ne razburjam (ena mi to očita) - sem napisala, da le izzivam, ker me zabava vaša paranoja v zvezi s tem, da nam hočejo ne-vem-kah vzeti. In seveda obsedenost s svetostjo materinstva in domnevno nesposobnostjo očetov Dobro, da te zabava. Mnoge družine je namreč napoved zakona precej negativno presenetila. Še enkrat ponavljam - ja, partnerja se že zdaj lahko dogovorita, a mnogi se sploh ne dogovarjajo, ker v družbi vlada neko tiho soglasje oziroma prisila, da je doma mamica, očka pa dela. In če očka želi ostati doma, ga vsi postrani gledajo - z delodajalcem na čelu. Morda bi zdaj, ko bi moralo po novem zakonu na stotine očkov nujno ostati doma en mesec, tudi delodajalci hočeš nočeš začeli drugače gledati na zdevo? Kdo ve ... Morda bodo drugače začeli gledati na zadevo. A dvomim, da z bolj pozitivnega stališča. Mislim, da se bo kar nekaj delodajalcev našlo, ki bodo formalno dovolili očetom na dopust, v resnici pa jim bodo ali naložili delo za domov ali pa bodo zahtevali, da vsaj občasno pridejo v službo. Ker takšen delavec delodajalca vsaj en mesec nič ne stane, lahko pa mu ogromno da. Zaslužka namreč. Sicer je pa tudi moj mož sp, a imava to srečo, da dela doma za računalnikom. In če ne more zadev narediti podnevi, pač dela ponoči. Zajebano, a nekako gre. Če ima takšno delo, da mu zadostuje samo računalnik in miren kotiček. Veliko ljudi pa opravlja delo, ki mora biti opravljeno drugače, tako da ne more npr. sobopleskar priti k stranki ob polnoči, ampak je (običajno) bolj zaželeno, da svoje delo opravi čez dan. Tudi sama sem trenutno samozaposlena, prva dva otroka sem rodila, ko sem imela status podiplomskega študenta, kar pomeni, da nisem imela nobenega dopusta oziroma porodniške. Zakaj ne? Kolikor mi je znano bi lahko koristila dopust (ob mirovanju statusa) in prejemala nadomestilo. Zdaj, pri tretjem, sem samozaposlena - status si bom uradno zamrznila, delam pa že zdaj, ko je otroček star en mesec (kadar spi). Moj mož pa ne bo mogel koristiti nobenega dopusta, ker živiva v tujini. Tega ne razumem. Meni pa bo država dala borih 250 eur na mesec, če sploh. Katera država - Slovenija ali druga? Pa se nič ne repenčim. Samo skušam vam dopovedati, da je zakon lahko zelo pozitiven, če se uredi prave stvari (ne pa takoj kritizira vse po dolgem in počez). Potem pa še - sploh če imaš možnost primerjave različnih ureditev, razumi, da samo gledanje skozi tvoje oči ne pomeni, da tvoja rešitev ustreza vsem. Se mi zdi, da te jezi, da ti skozi sistem nisi prišla najbolj idealno. Sedaj pa privoščiš še ostalim, da bodo pri povečanju družine tudi oni na malo slabšem, kot si mislili, da bodo. Zakon je pozitiven, kadar se ga sprejme tehtno, premišljeno, s pravilnim in utemeljenim obveščanjem, osveščanjem in pripravo na spremembe vseh vpletenih, torej v konkretnem primeru delodajalcev, delavcev, varstvenih inštitucij (vrtcev) itd. Islandija, ki je pred nekaj leti podaljšala porodniški dopust (mišljen je seštevek tako materinskega kot starševskega dopusta) iz 6,5 mesecev na 9 mesecev, se že nekaj časa pripravlja na naslednjo spremembo (podaljšanje na 12 mesecev), ki bo nastopila šele leta 2016 (torej delajo na tem več kot 3 leta), pri nas pa bi naj od ideje do realizacije prišli v pol leta! Kar nekaj staršev nas smatra, da je sedanji zakon glede možne razdelitve dopusta precej dobro rešen. Večina žensk je tudi precej zadovoljnih s svojimi moškimi, četudi iz različnih razlogov niso ali ne bodo koristili očetovega in starševskega dopusta. Kolikor opažam oz. poznam primere iz svoje bližine, koristijo starševski dopust tisti očetje, ki imajo v primerjavi z materami nižje (ali pa manj redne) dohodke. Sklepam, da bodo ob uveljavitvi tega zakona mnogi ugotovili, da bo vsaj en mesec družinski proračun nižji, kar verjetno ne bo ravno pripomoglo k zadovoljstvu staršev in prijetnemu preživljanju časa z otrokom. Posebno ne v družinah, kjer je samo oče zaposlen. Ursonok, v tvojem sporočilu pa ne razumem podčrtanega besedila: če si še vedno zavezana slovenski zakonodaji, bi že pred dvema mesecema morala ''zamrzniti'' svoj status samozaposlene in trenutno ne bi smela delati; hkrati bi ravno tebi moralo biti bolj pomembno, da bi zakon npr. uvedel možnost kombiniranja koriščenja delne porodniške in delne zaposlenosti enega starša (torej če bi koristila polovično porodniško, da bi lahko prejemala porodniško nadomestilo dvakrat daljši čas), kar bi mnogim bila precej ustreznejša rešitev od trenutnega sistema, da če želiš biti vsaj delno zaposlena, partner pa ne gre na starševski dopust, preostanek porodniške ''podariš'' državi. Torej če trenutno delaš, dejansko kršiš tako sedaj veljavni kot predlagani zakon, ker recimo tebi ustrezne rešitve ne nudi noben od njiju.
< Sporočilo je popravil petea -- 4.7.2013 12:40:17 >
|