RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


anit6 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 9:22:04)

Ker je zakon v pripravi, mislim da je prav da povemo kaj si mislimo. [sm=bravo.gif] To je naša pravica. Še to naj nam uzamejo, pa se presleim. čedalje bolj sram me je da živim v državi v kateri politiki delajo kaj hočejo, mi navadni delavci pa naj gagamo.

Mislim, da bi bilo najboljše da pustijo tako kot je in se partnerja dogovorita, kako bosta koristila dopust. Me prav zanima kako se bo podjetju splačalo iskat za en mesec novega delavca oz. nadomestilo. Zakon, ki je v predlogu je res mimo. Pobral nam bodo pa itak vse. Dugo leto bodo rekli, da je spet primanjkljaj v proračunu, pa bodo dvignli DDV,...itd. Najlažje je to počet. Ko pa so kradli in kradejo ŠE, se pa noben ne vpraša kam gre. Vsa una smetana si je lep zalogaj naredla.

Bom pa tudi jaz poslala pripombo na gp.mddsz(at)gov.si .

Pozdravček




petea -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 9:51:59)

Tudi po dosedaj veljavnem zakonu ni nobene omejitve, da oče, če lahko in če to staršema ustreza, gre na 'starševski' dopust za do devet mesecev.

Tako da je izgovor ministrstva, da gre za usklajevanje zakonodaje z evropskimi direktivami, navadno nakladanje in metanje peska v oči ob dejanskem krčenju pravic staršev.

Dejstvo je, da si takšno kombinirano ali nekajtedensko odsotnost lahko uredijo očetje, ki delajo v določenih službah, npr. bolj ali manj zamenljivi uradniki. Pri večini ostalih je takšna odsotnost skoraj neizvedljiva ali pa prinaša s seboj en kup organizacijskih in drugih težav tako za delodajalca kot delojemalca.


In seveda se bodo nastale nove težave: npr. če oče ne bo mogel pokoristiti njegovega dopusta, bo mama zaključila s porodniško pri otrokovih 10 mesecih, In ker do 11 meseca otrok trenutno ne more biti sprejet v vrtec, bodo nastale težave z organiziranjem varstva.

In kaj se bo zgodilo, če bosta starša sklenila dogovor, da bo najprej mama v enem kosu pokoristila redni in 'bonus' dopust, nato pa bi naj oče začel svoj npr. 60-dnevni dopust, ki pa bi ga moral npr. zaradi obveznosti v službi prekiniti? Kdo bo potem kril stroške 'neupravičenega bonus' dopusta, ki ga je mama že pokoristila?
Kako bo takšno spremenljivo obdobje porodniške vplivalo na organizacijo oddelkov v vrtcih, sploh v primerih nezapolnjenih mest in posledično večjih stroških vrtca.


Penny,
vesela sem, da se izpostavljaš in da se zavedaš, da moramo biti glasni, saj zakonov ne sprejemajo 'oni' za njih, ampak za nas, zato nam ne more in ne sme biti vseeno, kaj si namislijo ter vse neumne predloge (tiho) sprejeti.


Še glede subvencioniranja neobiskovanja vrtcev: občine imajo to različno organizirano, praviloma do sedaj nimajo starostno omejeno, do kdaj plačujejo to subvencijo; pogoj je praviloma le, da otrok ob rednem vpisu v domač vrtec (torej v domači občini) ni bil sprejet in da tudi ne obiskuje vrtca v kateri drugi občini.




Luckasmucka -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 10:12:16)

Petea, podpis pod tvoj post.
Pa še nekaj ni nezanemarljivo - nam bodo za en mesec skrajšali porodniško, kar pomeni, da država posledično prišpara, ker če bodo očetje svoj dopust koristili, njihov dopust ne pade na pleča države, ampak na delodajalca. V celofan zavito sranje - dobesedno! In laganje o ne vem kakšni izenačitvi pravic obeh spolov - bruh!
Zakaj to sploh omejiti z zakonom? Zakon že zdaj omogoča dogovor - kdor se pač zanj odloči. In čisto prav ima ga. Ljudmila (za spremembo!!), ko je rekla, da če bi hoteli kaj izboljšati, bi očetom ponudili dodatni dopust!
Sooo pissed offff![sm=lev.gif][sm=lev.gif]




astrid1 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 11:58:25)

Petea in Penny, se strinjam z vama v vsaki besedi. Katastrofa, kam se spuščajo, obenem pa lažejo. Nikjer po Evropi ni prisilno urejeno, kako si bosta delila dopust za nego in varstvo. Pri nas pa se samo lažejo in potuhnjeno omejujejo pravice.

Pa brezveze je metati naprej, kako je bilo 30, 40 let let nazaj. Če se komu kolca po teh časih, naj prosim ne uporablja računalnika, mobilca, itd. Ker takrat teh stvari še niso poznali. V vsem tem času smo si priborili pravice in nan nas je, da jih ohranimo, ne pa samo flikamo luknje v bankah.

Mislim, da tale zakon ne bo šel skozi. Bo preveč ropotanja.




mamica deklicam -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 12:32:57)

čisto lahko se zgodi, da ga bodo potunjeno po tihem dali čez, potem se bomo vsi obrisali pod nosom.




astrid1 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 13:13:00)

Ne bodo ga dali potihem čez, ker je opozicija proti, pa zaenkrat DL tudi.




mamica deklicam -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 13:49:12)


IZVIRNO SPOROČILO: astrid1

Ne bodo ga dali potihem čez, ker je opozicija proti, pa zaenkrat DL tudi.


tale zaenkrat me malo skrbi. Virant se vedno tako obrne, da na noge pade. Lahko da bodo sedaj, ko vsi samo o tem zakonu slišimo pa kaj drugega spravili čez. In ko bomo to ugotovil, bo že prepozno.

Ali ni dovolj, da so porodniško znižali, jo navzgor omejili (res da samo za nekaj žensk, a vseeno), ukninili nekaj razredov OD, nekaj družin ne dobi dodatka za veliko družino...
Bo sedaj katera med vami napisala, da ni denarja in je bilo treba rezat. No se strenjam, ampak povejte mi, kje so pa sebi rezali?




Anonimen -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 15:09:44)

Mene pa zanima ali bodo potem tudi otroka vzeli z 10imi mes. v vrtec? Saj vem da tudi z 11imi težko dobiš, vendar če ga, ali ga bodo vzeli. Našo niti na uvajanje niso hoteli pred 11mes[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Kul je, da je oče vključen v vzgojo otrok in da se poveže z otroci, vendar si mojega ne predstavljam da je cel mesec sam z otrokom (brez tašče seveda). S hčerko (stara je 3leta) se čisto ujameta in igrata že odkar se je rodila, vendar ko ima kdaj dopust in je tamala z njim doma, je polno zaposlen samo z njo. Jaz zvečer pripravim in skuham, tako da onadva samo še kak krompir, riž, testenine, svaljke skuha in je kosilo. No, zdaj ko je mala že večja mogoče že kaj skopaj skuhata (spečeta na žaru). Da o likanju ne govorim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Saj se kdaj zvečer pripravi, vendar to traja in traja...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa še svoje moram it še enkrat jaz čez... Saj potrudi se vendar raje jaz naredim to, ker on ima (sploh poleti) ogoromno dela na terenu in je malo doma in ga ne morim s tem ko zmatran pride domov.
Ne predstavljam si kako bi to izgledalo s 10-mesečnim otrokom. Jaz zjutraj zrihtam malo, jo odpeljem v vrtec, vse pripravim že za člana doma, grem v službo, domov malo sem z otroki, skuham za naslednji dan, likam. Mož bi pa itak popoldne šel kaj delat, ker pri s.p.ju ne moreš ravno počivat. Aja, pa še dopoldne bi vrjetno morala biti tašča za kdaj popazit, ker bi on kam skočil...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne vem no... Meni se zdi boljše sistem izbire...
Se opravičujem za napake, ker hitim




poli* -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 15:32:30)

IZVIRNO SPOROČILO: Luckasmucka

... njihov dopust ne pade na pleča države, ampak na delodajalca. V celofan zavito sranje - dobesedno! In laganje o ne vem kakšni izenačitvi pravic obeh spolov - bruh!


Že samo, da bi očetu dali v službi fraj 1 mesec je v večini primerov nepredstavljivo! Da bo pa ta dopust financiral delodajalec je pa enostavno nemogoče. No, v javnem sektorju lahko, pri zasebniku pa to ne bo šlo skozi niti podrazno!!




TejkaSmejka -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 17:40:52)

Mogoce ni glih dober predlog, ampak...Zakaj pa npr. penny (ker se mi zdi, da je kar na tekocem) ali katera druga ne pripravi enega teksta, pa se vse podpisemo in posljemo "pripombo" oz. nestrinjanje s predlogom? Saj zdaj se lahko tudi na netu naredi kaksno tako odprto pismo, kot se npr. podpisujejo peticije?
Ideja pac, tudi meni se zdi nesprejemljiv predlog spremembe zakona... Pesek v oci.




astrid1 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 17:50:26)

Anonimna - Mene pa zanima ali bodo potem tudi otroka vzeli z 10imi mes. v vrtec?


Ne, vrtci so se že opredelili, da ne bodo sprejemali 10 mesečnikov.




ursonok -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 20:47:06)

Jaz pa ne razumem, zakaj se vse tako repenčite. [sm=zmeden.gif]

Ste prebrale 90 strani predloga zakona? Jaz priznam, da sem preletela samo člene, povezane s starševskim dopustom. Kje piše, da bo kdo komu kaj vzel in da bodo pari prikrajšanji? Ja, načeloma bo imela mama 30 dni manj dopusta, ker so ti dnevi pač neprenosljivi. In če jih oče ne bo izkoristil, bosta kot par ob en mesec dopusta.

Se strinjam, da država na tihem upa, da čim več očetov tega neprenosljivega dopusta ne bo koristilo. In bo na ta način privarčevala.

Zato je rešitev enostavna: očka naj izkoristi ne samo 30, ampak 90 dni dopusta, tako bosta kot par dobila še dodatnih 15 dni starševskega dopusta. In na ta način "zafrknila" državo.

Sicer se je pa ta direktiva po mojem pojavila zato, ker je družba (tj. delodajalci, šefi, firme itd.) pač nenaklonjena temu, da bi bili očetje odsotni z dela zaradi potomcev. In to je v današnjem času, ko tudi ženske delamo, služimo denar itd., zgrešeno (dejansko tako opravljamo več služb - uradno + otrok + gospodinjstvo itd). Dejstvo je tudi, da bi bil mariskateri očka rad doma z otrokom, pa se to idejo boji omeniti v službi - ker bi šef ponorel, sodelavci bi ga pa čudno gledali.

Ali je to pravi način za spreminjanje družbe, ne vem. A zakon kot tak nam ničesar ne vzema - kot pravim, če oče koristi 90 dni dopusta, dobimo še dodatnih 15 dni!

Tiste, ki jarmate glede dojenja skoraj enoletnega otroka - tak otrok je že normalno, gosto hrano in se ne doji več na npr. 3 ure. Podojiš ga zjutraj in ko prideš iz službe. Če rabi kaj mleka v času, ko te ni, si pač načrpaš. V čem je problem?

Tiste, ki si ne predstavljate svoji moških cel mesec (o groza!) samih z deset_mesečnim otročkom in gospodinjstvom, pa svojega ogorčenja ne zlivajte na državo - ni vam ona izbrala moškega, same ste si ga.




petea -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 21:14:46)

Zakaj bi očetje, ki prepustijo materi celoten porodniški dopust, nujno bili slabi očetje?

A če oče hoče iti na porodniški dopust, pa 'nima jajc', da bi to povedal svojemu delodajalcu, pa nič ni narobe z njim, ker je 'mevža' v službi?

Zakaj ima kar nekaj forumašic tako striktno predstavo, da je za očeta predviden samo 'končni' del starševskega dopusta? Torej ko je otrok že blizu prvega leta?






ursonok -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 21:52:55)

Slabi očetje so, če ne znajo/ne bi znali en mesec sami skrbeti za svojega otroka. In po nekaterih vpisih na tem forumu imam občutek, da marsikateri oče tega ne bi znal. Ali pa samo ženske mislijo, da ne bi znal. Kar je enako slabo.

Res je, da je bolje, da bi se parnerja sama dogovorila glede dopusta - a tu imam spet podobne pomisleke: po bojnem tonu žensk na forumu sklepam, da marsikatera ženska svojemu moškemu enostavno ne bi pustila, da je doma sam z otrokom. Ker je prepričana, da tega ni sposoben. Ali pa ker meni, da je sama boljša in primernejša za to (tudi če je to res - pa kaj?!). In tako se razprava med zakoncema o tem, ali očka bi koristil dopust ali ne, sploh ne začne - ker vsi tiho pristajajo na ustaljeno prakso, da ves dopust koristi mamica. (In glavni namen tega zakona je, da se to spremeni - o tem pišejo na začetku dokumenta.)

Moje "izzivanje" na forumu je uperjeno predvsem v to slepo zaverovanost žensk v "svetost" materinstva in domnevno "nesposobnost" moških ... Brez mamice in njenih juhic in likanj in joškic bi desetmesečni otrok tako rekoč umrl. Ženske se bojijo, da bi moškim "starševstvo" uspelo, da bi uživali na tem dopustu, da bi bilo otročkom fino ...

Kar se tiče države in varčevanja sem pa že povedala - se strinjam, da želijo privarčevati, kjer se da, in da pač računajo na neorganiziranost parov.




liliana -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 22:08:25)


IZVIRNO SPOROČILO: petea

Zakaj bi očetje, ki prepustijo materi celoten porodniški dopust, nujno bili slabi očetje?

A če oče hoče iti na porodniški dopust, pa 'nima jajc', da bi to povedal svojemu delodajalcu, pa nič ni narobe z njim, ker je 'mevža' v službi?

Zakaj ima kar nekaj forumašic tako striktno predstavo, da je za očeta predviden samo 'končni' del starševskega dopusta? Torej ko je otrok že blizu prvega leta?





Zato ker je prve tri mesece porodniški dopust neprenosljiv....ga ne more koristiti oče, ampak ga lahko zgolj mati, torej prvi trije meseci za očeta odpadejo........vmes pa je še dojenje[sm=smiley2.gif], ki ga oče tudi ne more izvajati in prakticirati......torej ostanejo za očeta le končni meseci.......ker dojenje je eden od poglavitnih razlogov (poleg delodajalcev, ki ne morejo preživeti brez moškega v poslovnem procesu) proti tej "prisili".......




metuljčica87 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 22:11:27)

Moj skrbi za sina enako dobro kot jaz in sem prepričana, da pri 2. otroku ne bo nič drugače. Me pa skrbi, da moj ne bo mogel koristiti tega porodniškega, ker bo imel probleme v službi. In nama bo propadlo [sm=smiley13.gif]

In ja, lahko sem nevemkako zakomplicirana mama, ampak meni se dejansko ti mali dojenčki smilijo, da morajo v vrtec/varstvo že tako mali, zdaj nam bodo pa še stran jemali, žalostno.

Drugače pa tudi mene zanima za koga naj bi to veljalo? Za tiste ki rodijo od 1.1.14 dalje ali tudi za tiste ki rodijo še letos?? Mi namreč ravno nekje tako pademo, imam v začetku januarja rok.




ursonok -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (3.7.2013 22:22:26)

Ja, to, kar je izpostavila metuljčica, se mi zdi edini realen problem pri vsem skupaj - problemi z delodajalci pri moškem. To bi bilo treba nekako zakonsko urediti, da ne bi bilo težav in bi zadeva stekla.

Ampak to je pri vsakem (novem) zakonu tako - za seboj potegne cel kup stvari in se dotika veliko področij, kjer zadeve niso dobro urejene ...[sm=smiley13.gif]




astrid1 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 7:05:33)

Urosonok, jaz vidim edini problem v tem, da moški ne bodo smeli izkoristiti tega meseca. Moj nima problema s tem, bi takoj ostal 30 dni doma. Jaz pa mu 100% zaupam in vem, da bi se imela super. Delodajalci bodo na očete pritisnili. Kakšnih 90 dni? Nekateri ne pustijo svojih zaposlenih pri miru tudi med starševskim dopustom. Pa samozaposleni, ki se že zdaj komaj prebijajo in so odvisni od strank? Kaj jim bo tvojih 90 dni, ko še enega meseca ne bodo preživeli.
Je treba gledati širše, ne samo iz lastnega udobnega čoška.

Tam je bilo vprašanje, zakaj proti koncu oziroma 11. mesec? Naša punčka se je pri do 6. meseca dojila še vedno na tri ure. Je do otroka fer, da se ga da na flašo? Po mojem ni.
Najlažje bi bilo izvedljivo 11. mesec, ko otrok čez dan je normalno hrano, obenem pa je to predpriprava za vrtec ali varstvo. Se navadi, da mamice ni.

Mentalitete se ne spreminja takole, po befelu. Začeti bi morali drugače, z vzpodbudami. Tako pa so tole res lepo zavili v leporečje o enakosti in enakopravnosti, v resnici pa ŠPARAJO!




darhaha84 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 8:08:01)

Ursonok – jaz ne vem kaj tvoj mož dela, vendar pri nama mi je jasno, da si on ne more vzeti 30 dni dopusta, ker še na morje ne gre z nama za več kot 3 max. 4 dni. Če si s.p. in nimaš zaposlenih si pač tega ne moreš privoščiti in nama bi enostavno 30 dni propadlo. Tudi na bolniško ne gre. No, če bi bil na smrtni postelji res nebi delal, vendar tako pa izgubi stranke, v današnjem času pa ni lahko spet pridobiti nove. Veliko parov je (ki jih poznam) pri katerih je ženska postavila kariero na stran da je lahko mama, ker drugače si enostavno ne bi morala privoščiti otroka, če bi bila oba cele dneve odsotna.
Moj je čisto sposoben biti sam z otrokom, do sedaj ni bilo nobenih problemov. Pozimi, ko kakšen dan nima toliko dela sta s sinom doma in oba uživata, vendar si ne more privoščiti, da bi bil cel mesec načrtno doma – ne v teh časih. Ker načrtujeva v kratkem še enega se več o tem pogovarjava in je že rekel, da on tega ne bo mogel izkoristiti. Jaz pa tudi ne morem hoditi v službo kadar bo on imel čas, da bova to pokoristila, ker me delodajalec ne bo dolgo gledal tako. Pa še zamenjavo dobi za mene – kam pa naj gre ta oseba za dan ko pridem. Enostavno si 11mes. doma pol pa gasa, novim dogodivščinam naproti (iskanju varstva, bolezni…)
Drugače ne vem kaj se tako razburjaš, saj tvoj mož če ima možnost lahko koristi porodniško tudi zdaj, saj ni nikjer zapisano da moraš biti ti doma, če vama tako odgovarja in če imata možnosti, zakaj pa ne... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Luckasmucka -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 8:55:12)

Ursonok,
malo ga biksaš.
Glej, moj nima nobene težave dobit ali vzet 15, 30 ali pa 90 dni dopusta. Še manj bi imel težavo bit sam doma s 3 (!) otroki in obenem celo gospodinjstvo porihtat. Je bil pri prvih dveh vsaj en mesec po porodu z mano doma in bo tudi pri tretjem. Ni poanta v tem. Gre za to, da nam država vsiljuje neko kvazi enakopravnost, v resnici pa gre za šparanje, ker je vsem jasno, da velika večina očetov tega ne bo mogla (in to zgolj zaradi situacije v službi) izkoristit. Zdajšnji zakon že omogoča dogovor in kdor hoče, si porodniško že zdaj lahko deli. Gre za metanje peska v oči, da je to v skladu z EU direktivo. Tudi jaz sem zakon preletela, pa se z njim še vedno ne strinjam. Če res želijo izboljšat stanje "enakopravnosti", naj dajo dodatni dopust, ne pa da se reče, če ne boste vzeli, vam propade. Kam pa potem z otroki?! Maš odgovor na to?




anit6 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 8:56:50)


IZVIRNO SPOROČILO: darhaha84

Drugače ne vem kaj se tako razburjaš, saj tvoj mož če ima možnost lahko koristi porodniško tudi zdaj, saj ni nikjer zapisano da moraš biti ti doma, če vama tako odgovarja in če imata možnosti, zakaj pa ne... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


mene glih to moti, da folk govori ja super, da bo imel tudi oče pravico. Sej jo ima tudi sedaj. HALOOOOO Partnerja se sama dva odločita kdo bo koristu, mi2 sma se že zdej pogovarjala, da bi mogoče jaz bila 6 mesecev doma in ostalo moj partner, ker je moj prihodek dokaj višji od njegovega. Je pa problem, ker dela on v proizvodnji in takoj začnejo težit ko omeni dopust. verjetno bi kr knjižico dobil, če bi reku da ga ne bo 3 mesece. Zakon mogoče ni tko napačen, sam problem je v tem, da marsi kaj potegne za sabo. [sm=smiley13.gif]
[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]




ursonok -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 10:21:41)

Če ste pozorno brale moje tri poste (in očitno jih niste), potem lahko ugotovite, da sem vse probleme, ki jih omenjate (realne probleme!), omenila že sama - težave pri delodajalcu, skopost države ...

Nikakor se ne razburjam (ena mi to očita) - sem napisala, da le izzivam, ker me zabava vaša paranoja v zvezi s tem, da nam hočejo ne-vem-kah vzeti. In seveda obsedenost s svetostjo materinstva in domnevno nesposobnostjo očetov [sm=smiley36.gif]

Še enkrat ponavljam - ja, partnerja se že zdaj lahko dogovorita, a mnogi se sploh ne dogovarjajo, ker v družbi vlada neko tiho soglasje oziroma prisila, da je doma mamica, očka pa dela. In če očka želi ostati doma, ga vsi postrani gledajo - z delodajalcem na čelu.
Morda bi zdaj, ko bi moralo po novem zakonu na stotine očkov nujno ostati doma en mesec, tudi delodajalci hočeš nočeš začeli drugače gledati na zdevo? Kdo ve ...

Sicer je pa tudi moj mož sp, a imava to srečo, da dela doma za računalnikom. In če ne more zadev narediti podnevi, pač dela ponoči. Zajebano, a nekako gre.
Tudi sama sem trenutno samozaposlena, prva dva otroka sem rodila, ko sem imela status podiplomskega študenta, kar pomeni, da nisem imela nobenega dopusta oziroma porodniške. Zdaj, pri tretjem, sem samozaposlena - status si bom uradno zamrznila, delam pa že zdaj, ko je otroček star en mesec (kadar spi). Moj mož pa ne bo mogel koristiti nobenega dopusta, ker živiva v tujini. Meni pa bo država dala borih 250 eur na mesec, če sploh.
Pa se nič ne repenčim. [sm=smiley1.gif] Samo skušam vam dopovedati, da je zakon lahko zelo pozitiven, če se uredi prave stvari (ne pa takoj kritizira vse po dolgem in počez).




anit6 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 10:41:48)


IZVIRNO SPOROČILO: ursonok

Tudi sama sem trenutno samozaposlena, prva dva otroka sem rodila, ko sem imela status podiplomskega študenta, kar pomeni, da nisem imela nobenega dopusta oziroma porodniške. Zdaj, pri tretjem, sem samozaposlena - status si bom uradno zamrznila, delam pa že zdaj, ko je otroček star en mesec (kadar spi). Moj mož pa ne bo mogel koristiti nobenega dopusta, ker živiva v tujini. Meni pa bo država dala borih 250 eur na mesec, če sploh.



Vsak se odloči, kdaj bo imel otroke ko je študent, brez zaposlitve ali zaposlen. In vsak ki se v to spusti ve kaj ga čaka. Določeni še teh 250 Eurov ne dobijo. Vsakega se dotakne novi zakon, ampak na drugačen način.

Je pa problem tud v tem, da jih je veliko takih ki štepajo otroke zato, ker bodo dobili pomoč, porodniško,...itd. Otrok ni stvar, v otroka je potrebno vlagat pa ne denar,ampak svoj čas. Pri teh delovnih časih ki jih imajo oz. imamo, da smo v službi že skoraj cele dneve, mislim, da bi bilo super če bi lahko vsaj prvo leto ostal doma z otrokom. Vsak se pa sam odloči, kdo bo doma ali mama ali oče.




petea -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 10:44:46)


IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: petea
Zakaj ima kar nekaj forumašic tako striktno predstavo, da je za očeta predviden samo 'končni' del starševskega dopusta? Torej ko je otrok že blizu prvega leta?




Zato ker je prve tri mesece porodniški dopust neprenosljiv....ga ne more koristiti oče, ampak ga lahko zgolj mati, torej prvi trije meseci za očeta odpadejo........vmes pa je še dojenje[sm=smiley2.gif], ki ga oče tudi ne more izvajati in prakticirati......torej ostanejo za očeta le končni meseci.......ker dojenje je eden od poglavitnih razlogov (poleg delodajalcev, ki ne morejo preživeti brez moškega v poslovnem procesu) proti tej "prisili".......


Nisem imela v mislih materinega dopusta, ampak starševski dopust, ki se dejansko začne pri dojenčkovih dveh mesecih ter lahko oče že takrat nastopi dopust in npr. vozi otroka mami v službo na dojenje.
Da oče zagotovo pridela dodaten starševski dopust, bi bilo smiselno, da najprej on nastopi dopust, nato pa preostanek mama.

In tukaj je po mojem eden od čudnih 'haklcev' predloga:
kako bo družina upravičena do dodatnih, bonus dnevov, ki jih bo 'pridelal' oče z dopustovanjem, če pa velja prepričanje, da bo najprej mama na dopustu, nato oče;
če bo torej mama najprej na dopustu, in ga podaljšala še za 10 ali 15 dni, nato pa bi naj nastopil oče, pa iz kakršnega koli razloga to ne bo mogoče (obveznosti v službi, bolniška ...), kdo bo potem kril stroške materinega 'neupravičenega' podaljšanja dopusta?

Kaj če očetu zaradi njegovih službenih obveznosti ne ustreza, da bi nastopil starševski dopust pri otrokovih 10, 11 mesecih, bi mu pa ustrezalo prej, ko bi otrok bil star 2 ali 3 mesece, pa je to dejansko zelo težko ali celo neizvedljivo za mamo, da tako kombinira svoj del porodniške?




anit6 -> RE: Pripravlja se nov zakon o starševskem dopustu (4.7.2013 10:47:55)

Ministrica je dala celo predlog, da je lahko oče ob petkih doma in tako pokoristi teh 30 dni. Pomoje bo kr velika zmeda, ko bo zakon nastopu.




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>