petea -> RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na porodniško (8.7.2013 23:19:33)
|
IZVIRNO SPOROČILO: patrino Ne, če uzakonijo možnost, potem to ni za nikogar prisila. 15 dni očetovskega ni bila nobena prisila, samo pravica - pa jo vseeno večina izkoristi. Tule je govora le o 15 dneh več, pa že tak halo in takšno kompliciranje. Ne, ni govora le o 15 dneh več, ampak o 30 dneh. 15 dni še vedno ostaja očetovskega dopusta, po 30 dni starševskega dopusta pa bi naj bila neprenosljiva pravica očeta in matere. In če jih je večina izkoristila 15 dni, skoraj dvomim, da jih še drugih 15 ne bo. Večina (80 %) še vedno niso vsi. In je razlika, če manjkaš 15 dni ali 45 dni v letu. Poleg še vsaj treh tednov rednega dopusta. Ker večina delodajalcev bo pričakovala, da boš, ko boš (krajši čas) na delovnem mestu, vseeno opravil vse svoje planirano delo. Ali še celo več. In še enkrat poudarjam, da to ne bo od danes na jutri, to se bo vedelo mesece in mesece vnaprej in ne bi smel biti problem tudi za samozaposlene ali za tiste očete, ki so edini v službi. Ne gre za to, da bi samozaposlenim bil problem načrtovati dopust ali čez tri tedne ali čez tri mesece. Nekateri posli so takšni, da če nekaj dni (ali tednov) nisi na voljo, boš pač izpadel iz posla. Za družbo nič tragičnega, za družino ali posameznika pa lahko to pomeni konec posla, določenih strank in posledično seveda zaslužka. Družinam, kjer je oče edini zaposlen, pa se vsaj enomesečno zmanjšanje družinskega prihodka tudi ne bo poznalo. [sm=zmeden.gif] Stvar je pač taka, da za vse nikoli ne bo prav.Oziroma- za nekatere nikoli ni nič prav in se vedno zaradi česa bunijo. In če mislijo mamicam " vzet" tisti mesec, še ne pomeni, da smo pa kar naenkrat na istem nivoju kot Amerikanci. Nekatere ste pač za znoret paranoične in boste vedno našle razlog proti, ker bi rade bile na porodniški 12 mesecev in konec. Kot starš in kot mama bi želela imeti možnost, da lahko imam zagotovljeno varstvo za otroka v obliki in času, ko ga potrebujem. Brez birokratskih neumnosti in izgovorov. Želim si, da če se čutim sposobna delati, da lahko bolj fleksibilno kombiniram porodniško in (krajšeurno) delo, ne pa, da sem v tem primeru kaznovana s tem, da državi podarim neizkoriščen del porodniškega dopusta. Želim si, da če se s partnerjem sporazumeva, da bom jaz koristila celotno porodniško (zaradi raznoraznih razlogov, ki so podlaga za tehtno presojo in takšno odločitev), je to najina svobodna in prosta odločitev, ne pa osnova za okarakteriziranje, da sem zaradi tega (lahko) paranoična. In tudi to, da je mamica ves čas z otroki do šole doma, se mi ne zdi nič takega ( sama sem bila pri vseh treh do tretjega leta- popoldne, ko je prišel domov mož, pa sem do večera visela v hišni pisarni oz. urejala službene zadeve)- v bistvu je to čisto njihova stvar in močno dvomim, da je Čezana zaradi tega v drugih očeh čudna. Če je , zagotovo ni zaradi tega ker je z otroci doma, saj je v sedanjih časih veliko takšnih mamic. Zato me res zanima od kje teb takšni posebni statistični podatki, ki prikazujejo, da imamo pri nas tako veliko zaposlenih mamic...Nekako bi te podatke res rada videla črno na belem in ne kot neko natolcevanje branjevk. Sama imam namreč precej obraten občutek, saj je že v skupini mojega vrtičkarja od 24- ih otrok brez službe in doma več kot polovica mamic. Patrino, bo povezava na SURS in njihov podatek, da je pri nas zaposlenih 80 % mater otrok, mlajših od 15 let, dovolj verodostojni vir podatkov? ... Ne vem, kaj je tako težko razumeti - večini ljudi ne predstavlja problema, da bi bil oče doma določen čas, če tako želi in družini tako ustreza, in očetje v takšnih družinah že sedaj koristijo del ali celo cel starševski dopust. Če pa družini takšna delitev ne ustreza, ali zaradi finančnih razlogov ali zaradi posebnih pogojev dela katega od staršev, je lahko ta mesec precej kritičen. In kot že velikokrat zapisano, pojavlja se en kup težav, ker na spremembe ni pripravljen cel sistem. In ker se ga v nekaj mesecih ne da uvesti brezhibno, bo zaradi njegove uveljavitve prihajalo do težav. Škodo pa bo to predstavljajo predvsem posameznikom. Družba kot celota pa se bo ponosno hvalila, da kako je ta zakon super, ker smo upoštevali navodila EU in ker večini ustreza. Tistih, ki bo pa za manj ali dlje časa poslabšala življenje, pa pač ne bomo upoštevali v teh ocenah. Saj tudi ne slišimo tistih, ki imajo zaradi vseh ukrepov v zadnjem času vedno bolj okrnjene prihodke. Pa saj ni nobene škode, če nadomestila zmanjšamo za 10 %, da pomoči ob rojstvu ne dobijo več vsi otroci, da OD, štipendije, subvencije obrokov in dodatek za veliko družino prejema vse manj otrok. Kjer vedno več družin vse težje preživi. Hja, otroci postajajo naše vedno večje bogastvo.
|
|
|
|