ronja -> RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na porodniško (8.7.2013 13:39:46)
|
Tudi sama sem mnenja, da ni nobena prisila dobra. Vendar je vsak sprejet zakon za nekoga prisila, če se ne sklada z njegovim mišljenjem, prepričanjem. Ne, če uzakonijo možnost, potem to ni za nikogar prisila. 15 dni očetovskega ni bila nobena prisila, samo pravica - pa jo vseeno večina izkoristi. Mislim, da se naša mnenja razlikujejo predvsem v tem, da nekatere mislite, da je treba moške in ženske prisilit v to, da bodo več oni doma z otroki, nekatere pa vidimo svet drugače: da je treba dat samo možnost. Ker moški in ženske, ki skup živimo, si brez prisile radi pomagamo, ekr se pač mamo radi, ne rabim zakona za to, da ga sili v to, niti ne bi želela, da bi bil z otroki zaradi zakona, če ne bi želel. ki se očitno sami sebi zdijo veliko bolj sposobne skrbeti za otroke kot očetje, ki mislijo v sebi, da se bo svet podrl , če bodo en mesec prej zastartale s službo, ki si ne priznajo, da niso nezamenljive Mislim, da ne mislijo tako žene vseh, ki si ne morejo vzet dopusta, kadar ga želijo. Zamenjuješ dve stvari;). Moški bi nekako čisto radi ostali en mesec doma Ravno o tem govorim! Moških ni treba silit v to! NIti žensk, da bi jim "prepustile" to mesto. Samo možnost jim moraš dat, da se to družini splača vsaj približno enako kot če ostane ženska, pa se bo veliiiiko parov tako odločilo. Dokler je pa družina na ta način finančno in drugače na slabšem, pa se ne bo odločila. Tudi tisti mesec, ko naj bi bil moški doma, se ne bo zgodil kar čez noč, temveč bo napovedan veliko mesecev v naprej. Do takrat se bo dalo urediti marsikaj v službi glede službenih obveznosti, zamenjave na delu, uvajanja zamenjave za en mesec, prerazporeditve delavca za tisti čas... padrino, to vse gre v najinih službah. So pa službe, kjer dela samo oče in si ne more privoščit za 1 mesec zapret. Mali spji ne upajo niti na dopust za 1 mesec... Ne, nimam spja, niti ga nima lubi, če bi bil ta zakon ko sva imela otroke bi ostal doma, itak, do zdaj smo se vse še uspeli zmenit, tako da je pač enkrat ena služba malo potrpela, drugič druga. Večinoma sva kaj naredila zvečer, da je bila služba zadovoljna in otrok doma, če je bil bolan ali na še mali (torej na p.). Če ne verjameš, pa najine šefe vprašaj:D. Vendar nimajo vsi takih možnosti. Ravno zato, ker ne gledam samo iz svojega zornega kota, vidim, ad za nekatere pa to bo problem. Kar se tiče kariere ženske, pa resnično dvomim, da bo tisti mesec kakorkoli pomagal pri karieri - če te ni 11 ali 12 mesecev je res bolj kot ne vseeno - to je po moje tudi glavni razlog, zakaj v večini ne delimo dopusta za nego otroka - ker je enostavneje tako. Je pa zanimivo, da recimo v vrtec pa velikokrat uvajajo očetje. Mislim, da ni problem v miselnosti očetov in mam, ampak bolj v splošni klimi. In ravnotako mislim, da ni problem samo to, da ženska "ne sme" imet kariere (nikoli mi ni bilo jasno, kaj to je:D), ampak tudi, da se ne sme odločit bit z otroki - vprašaj čežano, kako jo gledajo, ker je doma - prostovoljno. Mislim, da bi bilo prav, da bi lahko oba partnerja izbrala, kako bi rada živela, se dogovorila in izbrala možnost, ki je zanju najboljša. Kjer sem delala, bi lahko šel moški komot na p. in so ženske na vodilnih položajih in se trudijo, da imamo oboji enake možnosti. Vem pa, da ni povsod tako. Mateyka, mislim, da se nihče ne bi bunil, če bi uvedli očetovo porodniško zraven:D. Problem je v tem, če je zdaj p. 12 mesecev, kasneje bo pa 11 mesecev, dodatni mesec pa lahko porabijo med dopusti itd... Ker bo dete šlo 1 mesec prej v varstvo. Kar je problem pri nestrnjenem dopustu, kjer bi šla mama delat nazaj pri recimo 8ih mesecih, za 1 dan na teden - misliš, da bi delodajalec bil za? Ne vem, sama sem imela zelo razumevajočega delodajalca, ampak bi tudi rekli, da od 1 dneva na teden, ne bojo pa meli nič od mene... Štekaš, kaj mislim? če oče to koristi nestrjeno, potem mama dela nestrnjeno - tega pa noben delodajalce ne bo vesel in dvomim, da bo ravno dobro delo njeni karieri, ker pač v 1 dnevu na teden ne narediš bogvekaj. In tako si tam in nisi... To je po moje problem. Če jim rata uvest to reč tako, da bodo lahko vsi kaj imeli od tega in ne bo v praksi pomenilo, da bo dete 1 mesec prej v varstvu v veliko primerih, potem pa super. Ne vem, v kakšnih krogih se gibljete, vendar okoli mene je veliko žensk "s kariero" in moški delajo svoj del, ne da bi jih katerikoli zakon v to silil. Se pa bojim, da nimajo vsi enakih možnosti za to. Pri bolj intelektualnih delih je to dostikrat lažje, ker lokacija sama ni tako pomembna, veliko lahko narediš doma. Druga stvar, ki pa me skrbi, kadar zmanjšujejo dolžino p. dopusta, je to, da je v državah, kjer je p. dopust krajši, zaposlen veliko manjši delež žensk z majhnimi otroki. Enostavno se ženske rajši odločijo ostat doma kot it v službo po nekaj mesecih. In tako ukrep, ki bi lahko od daleč zgledal, da izenačuje moške in ženske, jih dejansko oddaljuje. To, da imamo velik % zaposlenih mamic bi se pa verjetno splačalo obdržat, tu se verjetno strinjamo?
|
|
|
|