patrino
|
Lili, različni smo: jaz si v 14ih dneh poleti ne napolnim dovolj baterij, enostavno rabim dalj časa, ker te že samo pakiranje za 3 male mal zmatra in še pot - prideš na dopust zmatran - rabiš 2-3 dni , da spraviš tam vse v red in potem počasi lahko začneš uživat. iN zadnje 2-3 dni spet pokaš (če pač nisi v hotelu - dosti ljudi pač mora) in potem bi ti ostal efektivno 1 sam teden pravega oddiha. Tako pa imam vmes 2 tedna oddiha, kar je super. Sem pa pripravljena prej več delat, samo da imam to takrat:). Če nimam takrat tega popolnega odklopa, pa sem med drugim bistveno več bolna kot sicer in produktivnost je temu primerno nižja. Po moje bi bila najboljša kombinacija - vsake 2 meseca vsak kak podaljšan vikend (to bi se čisto lepo izšlo s prazniki, če bi vedno bili), zame poleti, za druge pa pač ko jim paše, pa en daljši dopust, v drugem okolju (zame dopust brez morja ni dopust, smo različni;). V prihodnosti pa bo po moje vedno manj dela na uro, ampak boš plačan na projekt in si boš sam odrejal, kdaj boš katero delo vzel in kdaj boš šel na dopust. Kar je lahko fajn, lahko pa smotano, če se partnerjema sezone ravno pokrivajo... Če gledam iz svojega stališča, ker si že izpostavila lastno gledanje, sem sama pred vsakim dopustom zelo produktivna......bistveno bolj kot takrat, ko ne grem na dopust......moram namreč za dva tedna vnaprej določene zadeve pripravit pred dopustom (če ne grem na dopust, si to lahko lepo porazporedim).....in ko se vrnem z dopusta takoj padem noter, ker pač moram, ker nimam časa, da bi se morala odpočiti od dopusta (če bi mi čas verjetno to dopuščal, bi rabila dan dva, da bi se od dopusta odpočila in bi sama sebe v to prepričala, da to rabim)...... V bistvu se nekako tu pogovarjamo, kako te kratke pogoste počitnice ( ki marsikje zaradi šolskih obveznosti sploh niso)razturijo vsakodnevno rutino otrokom. Tudi jaz sem pred in po počitnicah navadno precej aktivna, vendar mi smo odrasli, otroci pa otroci. Mislim, da je jasna razlika. In čeprav sem sama odrasla, sem zadnji teden pred dopustom precej na trnih, po dopustu, pa kar nekaj časa traja že to, da se navadim na jutranje vstajanje. Kaj šele samo službeno delo. Zagotovo vsaj kak dan rabim, da spet delam z enako storilnostjo kot prej. In mislim, da ne delam tu nekega bav bava, iz tega, saj imam doma pač jasno sliko kako je to v praksi. Pri nas je že tako, da se ob počitnicah malo dlje pusti otroke pokonci in posledično je jutranji spanec daljši. To nekoliko daljše večerno bimbanje je pač našim otrokom ena izmed daleč najbolj priljubljenih stvari med počitnicami. In tu je kmalu problem potem jutranje vstajanje po enem tednu ( pa čeprav jih zadnja dva dni počitnic striktno spravljava v posteljo prej), mulčnik je že tako težko pri miru in pomaga neka rutina, vendar po enotedenski " anarhiji", spet traja kakšne par dni da je sposoben sedeti pri miru med poukom ( in po besedah učiteljice je eden izmed mnogih), preden se počitnice pričnejo, pa je že vsaj tri dni z glavo v oblakih in misli le na to kam bomo šli. Kronično presliši navodila, pozabi nalogo...S ta večjo je malo bolje, vendar le zato, ker je pač starejša in nekoliko zrelejša. Ji pa zagotovo te počitnice vsake par tednov ne koristijo . K sreči ta mali še ne rabi imet vse te zmešnjave nad sabo. Ronja tudi sama se v OŠ nisem nič kaj učila, vendar tu, ko se govori o delu doma, ne mislim le na učenje, temveč na delo in dejavnosti, ki bi jih v bistvu morali narediti v šoli, ali pa bi bile del domačih nalog v času pouka in ne kot breme čez počitnice. Tudi sama se strinjam , da so jim vzeli eno leto otroštva in prav zato je še bolj nesmiselno primerjati svoje osnovnošolske čase s sedanjimi. Nekaj boš zagotovo poiskusila drugo leto, če gre tvoj otrok v šolo ( vsaj tako sem razumela), še več pa ko boš imela v šoli vse.
< Sporočilo je popravil patrino -- 26.6.2013 16:09:09 >