ronja
|
Kamor gremo mi ni bankomatov, ni lekarne, ni avtomobilov in cest (kar je ena največjih prednosti:), obstaja samo ena zelo slabo založena in pasje draga trgovina in nobenega zdravnika, razen tistih, ki so tam na dopustu (to se pozanimam takoj, ko pridemo, če je kateri tam, dobro je vedeti;). Ni robinsonovstvo, sploh ne trdim tega, vseeno pa vlečem s seboj marsikaj, sicer bi jedli non stop eno in isto in nič zelenjave, ker se je pač ne dobi, če pa je, je pa draga in totalno zanič. Poleg tega moraš imet prvo pomoč s seboj, če ni nobenega zdravnika, lekarne ali česarkoli takega v bližini. In pri treh je tega pač več. Recimo primer: mali je imel lani bronhitis, zato smo imeli na morju inhalator za dojenčke. Tega z enim 4letnikom vsekakor ne rabiš, zasede pa precej. Če zdravnika ni, moraš pač imet vse za prvo pomoč. Ker ne moreš čakat na jutranjo ladjo, da greš na drug otok, kjer zdravnik je. Kar se hrane tiče: kot sem rekla: za dober teden in z dovolj denarja ne rabiš nič s seboj vlečt. Vendar smo mi za ta denar dol 3x dlje, ker si pač vlečemo hrano s seboj. Otrokom je to definitivno boljše, nama pa tudi, ker imamo lep dopust, ima pa pač to slabo lastnost, da je treba prej kar precej napakirat. NIhče ne pravi, da se mora sistem pokoravat vsakemu posamezniku, pravim samo, da ni nujno, da si vsi odpočijejo tako kot si ti. Imaš na drugi strani študije, narejene na večjem številu ljudi (da ni takega vpliva posameznika), ki trdijo, da mora človek vsaj 1x na leto za več kot 14 dni na dopust, da si res napolni baterije. Zato pa pravim, da smo različni. Kar se pa tiče tega, da je otrok kak dan iz šole, ker gre pač cela družina kam, pa se mi zdi edino prav, da je to možno in da se iz tega ne dela štale. Sama sem velikokrat tako manjkala, v prvem razredu sem bila zaradi bolezni celo tako malo v šoli, da bi morala avtomatsko ponavljat, vendar ni nihče kompliciral in so me spustili naprej, ker esm bila pač odlična in ni bil noben problem. Čeprav je bilo po pravilih drugače in bi morala it še 1x v prvi razred. A ne bi bilo glupo, da bi ponavljala, če mi več kot očitno ni bilo treba? Tudi to so pravila. Fajn je, da so in fajn je, da se jih da kršit;). .pot do znanja ni vedno prijazna in prijetna... Ni vedno, je pa dokazano, da se otroci več naučijo, če se dobro počutijo v šoli. Sama ne vem, kaj je prvo v šoli - ko sem bila še šolarka, šole vsekakor nisem gledala kot nekaj, kjer se moram učit in je znanje na prvem mestu itd... Čisto zgrešeno, vem, ja:D. Ampak nisem razmišljala tako. Kadar je bil kak dober učitelj ali učiteljica, se je bilo fajn učit, ne glede na to, kako je bil strog (navadno so bili ti celo praviloma boljši) - ker se je otrokom v osnovi fajn učit, radi spoznajo nekaj novega, praktično vsi. Dokler jih ne pokvarimo. Se pa strinjam, da drilanje in vadenje, ki ga morajo nekateri že v OŠ dat čez, pa ni vedno fajn, je pa tudi potrebno. Nisem pa tako prepričana, da se otrokom pa nikoli ne da potrudit - lej, dojenček milijonkrat pade, da se nauči hodit. Moje male ni treba nič silit, da naj riše, igra kitaro, karkolipač se želi naučit - v sebi imajo silo, ki jih sama od sebe poganja, da se trudijo - če imajo motivacijo, ki je lahko notranja ali zunanja, najboljše, če sta obe:) Moje mnenje je namreč, da je napor tudi lahko prijeten, to dvoje se ne izključuje! Lili, pred kratkim sem spakirala tamali za 1 teden morja z vrtcem - in to res ni problem. Tudi kot rečeno za 1 dojenčico ni bil problem, celo noč sem ji šivala pajacek, spakirano sem mela pa zelo hitro. Za 3 otroke + 2 odrasla, za 1 mesec, s hrano in vsemi prčkarijami vred, pa je. Verjamem, da bi ti to zrihtala za tren oka, gotovo bi zraven naredila še vsega boga, ampak nismo vsi tako super multi sposobni;). Pri nas večinoma peremo ob vikendih, ko je poceni tok, vendar preden kam gremo, pa sprorti. Vendar ugani kaj: smo vili pri dediju, oprali čisto vse in v enem samem zadnjem dnevu se je nabarlo še za 1 pralni stroj;). Vem, da ne verjameš, vendar je več kot 3x več, ker se drug drugega umažejo - če je en jedel čokolado, bojo vsi trije svinjski;). Tudi recimo se dostikrat zgodi, da ne moreš prej spakirat vsega, ker pač stvari še nosijo in nimaš po 2 vetrovk za vsakega. Ja, pa počiš še tisto vetrovko, a ne, big deal? Ja, samo moraš počit zraven še 3 vetrovke, 3 kape, 3... se nabere;) Dvomim, da je tale 24. junij tule pripeljal katero do živčnega zloma. Starši furamo s sistemom - vsaj jaz. Otrok s tem ne obremenjujem, Če pa me tu kdo vpraša, kako bi mi bilo bolj všeč, pa ne vem, zakaj ne bi podala mnenja, da so mi jesenske počitnice res TOTALNO brez veze. Podpis - če te vprašajo za mnenje pač poveš. Za jesenske počitnice svojega mnenja še nimam, od staršev sem navadno dobila ta odgovor, otrokom je pa po moje všeč, kdo pa na mara počitnic? Bottom line: mislim, da bi si učitelji morali upat zahtevat razumevanje snovi, starši zaupat v šolo, vsi skup se pa trudit naredit šolo čim boljšo, s tem tudi prijazno, ker je to tudi motivator in ker se v ogrožujočem okolju slabše učimo, to je dokazano. To ne pomeni nezahtevne šole. Ne vem, kakšne otroke imate, ampak meni se zdi, da jim ni tak strašen problem večkrat ponovit, vložit napor, to je naravno. Ponavljajo v nedogled, da jih mamo poln kufer:D. Včasih se jim česa ne da, drugič pa spet, naravno se hočejo učit.